Γνωρίζουμε 5 από τα καλύτερα μουσικά συγκροτήματα που έχει να προσφέρει η Ισλανδία!

Οι περισσότεροι από εμάς πιθανόν να μην γνωρίζουμε πολλά για την Ισλανδία. Ξέρουμε σίγουρα για τα ηφαίστεια,τους παγετώνες, τον Mountain από τη σειρά “Game of Thrones” και οι ποδοσφαιρόφιλοι πιθανόν να γνώρισαν τους Ισλανδούς μέσω του Euro και την πολεμική κραυγή των οπαδών τους.

Ωστόσο η μουσική της Ισλανδίας έχει πολλά να προσφέρει και υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες κάθε είδους που αξίζει να ακούσεις.

Α,και στην Ισλανδία δεν ακούνε όλοι Björk.

sigur-ros-2013-04-06-03-7229

1.Sigur Rós

Ξεκινάμε με ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα που μας προσφέρει απλόχερα η Ισλανδία, τους πρωτοπόρους του post-rock, τους Sigur Rós.

Οι Ισλανδοί με ισχυρή παρουσία από το 1994 μέχρι και σήμερα, συνεχίζουν σταθερά να μας εντυπωσιάζουν με τον μοναδικό τους ήχο, χρησιμοποιώντας μεγάλη συνοδεία από έγχορδα, πνευστά και κρουστά μουσικά όργανα και συνδυάζοντας τα αρμονικά, προσφέροντας έτσι μια ονειρική αίσθηση.

Το τριμελές αυτό συγκρότημα, από το δεύτερο album τους και μετά, έχει γνωρίσει τεράστια παγκόσμια αποδοχή από το κοινό καθώς η εξωπραγματική φωνή του Jonsi η οποία μοιάζει να είναι ταυτόχρονα μελαγχολική αλλά και ζεστή, και η ομιχλώδης ατμόσφαιρα που προκαλεί η μουσική τους, είναι μοναδική, διαφορετική από οτιδήποτε άλλο μπορεί κανείς να ακούσει.

Το συγκρότημα έχει κυκλοφορήσει 7 CD ενώ έχει έρθει 2 φορές στην Ελλάδα, το 2003 ενώ ήρθαν και τον περασμένο Ιούνιο στην Πλατεία Νερού, των οποίων μάλιστα τα live μπορούν να χαρακτηριστούν μοναδικά, με τον φανταστικό φωτισμό, τα εφέ και βέβαια την απίστευτη μουσική των Sigur Rós να σε μαγεύει.

2.Kaleokaleo-alexandra-valenti-900x580

Ένα νεοσύστατο συγκρότημα, οι Kaleo που ξεκίνησαν το 2012, ήδη έχουν καταφέρει να γίνουν γνωστοί κυρίως μέσω της κομματάρας “Way down we go” και να κάνουν θραύση σε Ευρώπη και Αμερική.

Οι Kaleo είναι ένα rock συγκρότημα με επιρροές από blues, folk και επηρεασμένο σαφώς από τον Αμερικάνικο Νότο, που σε συνδυασμό με την Ισλανδική γλώσσα την οποία χρησιμοποιούν σε πολλά κομμάτια, καταφέρνουν να μας εντυπωσιάζουν συνεχώς και να μας προκαλούν να περιμένουμε ακόμα περισσότερα από αυτούς. Κάτι που σίγουρα θα γίνει, καθώς ήδη έχουν συμβόλαιο με την δισκογραφική Atlantic Records και μόλις πρόσφατα κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο “A/B”.

solstafir_4722-cstebba_osk

3.Solstafir

Φτάσαμε λοιπόν στους Solstafir, ένα από τα αγαπημένα μου συγκροτήματα, που αν και δεν γνωρίζω καθόλου Ισλανδικά έχουν καταφέρει να κερδίσουν την αγάπη μου
και να με κάνουν να ψάχνω lyrics στο google στις 4 το πρωί για να μάθω τι λένε οι στίχοι.

Ο ήχος των Solstafir,είναι μοναδικός είναι περίεργος, ακαθόριστος αλλά από το 1995 μέχρι και σήμερα είναι πάντα ατμοσφαιρικός. Αν και στα πρώτα τους άλμπουμ έπαιζαν black metal, με την ιδιαίτερα δυνατή φωνή του τραγουδιστή τους να είναι χαρακτηριστική καθώς και την επιρροή από Viking στοιχεία, σταδιακά άλλαξαν πορεία κατευθυνόμενοι προς το post metal, που με κέρδισε.

Πλέον, ο δίσκος τους που κυκλοφόρησε το 2013 με τίτλο “Otta” διαφέρει ακόμα περισσότερο, εξαφανίζοντας τα black metal στοιχεία της μουσικής τους, και αντικαθιστώντας τα με μελαγχολικούς τόνους, και ήχους που εκφράζουν το ψύχος και τις αλμυρές παγωμένες θάλασσες της Ισλανδίας. Η μουσική τους, πιο ώριμη από ποτέ, καταφέρνει να είναι καταθλιπτική αλλά όχι μελοδραματική, με τρομερή ενορχήστρωση και αποκτώντας ένταση και νεύρο όπου χρειάζεται.

Οι Solstafir, το συγκρότημα που θα σε κάνει να λατρέψεις το banjo το οποίο δένει απόλυτα με τη μουσική τους, προσφέρουν αυτή τη ψυχεδέλεια που λείπει από τις ζωές μας, οι Solstafir δεν είναι απλά ένα συγκρότημα, είναι ιδέα.

of-monsters-and-men4.Of Monsters and Men

Άλλο ένα γνωστό συγκρότημα, oι Of Monsters and Men με το κομμάτι τους Little Talks το οποίο έμεινε για πολύ καιρό στην κορυφή των charts σε Ευρώπη και Αμερική, θεωρείται από πολλούς, άξιος διάδοχος των Bjork και των Sigur Ros.

Το πενταμελές συγκρότημα, ξεκίνησε δυναμικά το 2010 και με τον folk-rock δίσκο τους “My Head is an Animal”, έγινε ευρύτερα γνωστό και απέκτησε χιλιάδες νέους ακροατές. Μάλιστα το άλμπουμ τους, αμέσως μετά την κυκλοφορία του βρέθηκε στο νούμερο 6 των Billboards 200 κάτι που δεν είχε ξαναγίνει από κάποιον άλλο Ισλανδό καλλιτέχνη.

Παρότι η μουσική του συγκροτήματος μπορεί να θεωρηθεί mainstream και πιασάρικη, οι OMAM έχουν καταφέρει να αποκτήσουν ακόμα πιο σύνθετο ήχο, και θα μπορέσουν εύκολα στο σύντομο μέλλον να γεμίσουν ακόμα και στάδια ολόκληρα, χάρη στα εξωπραγματικά show που προσφέρουν στο live κοινό.

samaris5. Samaris

Αν τυχόν αναζητήσετε το συγκρότημα Samaris στο google,το πιθανότερο είναι να χαθείτε και να πετύχετε τον ποδοσφαιριστή Ανδρέα Σάμαρη (σόρρυ,αλλά θα συμβεί).
Ωστόσο, το τριμελές trip hop συγκρότημα το οποίο έχει κερδίσει το περίφημο ετήσιο μουσικό διαγωνισμό που διεξάγεται στην πρωτεύουσα Ρέκιαβικ της Ισλανδίας με τίτλο Músíktilraunir είναι ικανό για μεγάλα πράγματα.

Αυτό που χαρακτηρίζει τους Samaris είναι τα μελό beatακια, τα μικρά και πολύ σιγανά εφέ που υπάρχουν σε κάθε κομμάτι τους αλλά τα ονειρικά φωνητικά τα οποία είναι πάντα στην ισλανδική γλώσσα. Ο μοναδικός τους ήχος που φέρνει και λιγο απο 80’s, είναι μια ωδή προς την Ισλανδία. Είναι ήχος που σε ταξιδεύει στον κρύο καιρό της Ισλανδίας, στους καυτούς κρατήρες και στους παγετώνες της όμορφης αυτής χώρας.

Σχόλια