Η διεθνής έκθεση αφίσας τιμά φέτος τον καλλιτέχνη της Μονμάρτης, με ένα εξαιρετικό αφιέρωμα!

Το 2001 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Τουλούζ-Λωτρέκ. Με αφορμή το γεγονός αυτό, εκατό κορυφαίοι γραφίστες απ’ όλο τον κόσμο, σχεδίασαν από μια τιμώντας τον ίδιο και το έργο του. Η έκθεση αυτή παρουσιάστηκε στο Πομπιντού, στο Παρίσι, με τίτλο Les nouveau salon des cents.

Λίγα λόγια για τον Τουλούζ-Λωτρέκ

Τουλούζ-ΛωτρέκΓεννημένος σε αριστοκρατική οικογένεια, ο Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ εκδήλωσε από πολύ νωρίς ένα εξαιρετικό ταλέντο στη ζωγραφική. Εκείνη την εποχή, όμως οι επαγγελματίες ζωγράφοι ήταν κάτι εξαιρετικά σπάνιο σε οικογένειες αυτής της τάξης.

Οι καλλιτεχνικές τάσεις του Ανρί εκφραζόντουσαν με σκίτσα και καρικατούρες στα σχολικά του τετράδια από την περίοδο ακόμη που φοιτούσε στο λύκειο Fontanes. Όταν επέστρεψε στο Αλμπί το 1875, είχε ήδη αρχίσει να ζωγραφίζει ελαιογραφίες.

Έσπασε και τα δυο του πόδια, το ένα λίγο μετά το άλλο και μάλιστα τα κόκαλα του δεν επανήλθαν ποτέ πλήρως λόγω μιας κληρονομικής αδυναμίας. Αυτός ήταν ο λόγος που ο Τουλούζ-Λωτρέκ δεν ξεπέρασε ποτέ σε ύψος το 1,52 και για το υπόλοιπο της ζωής του χρειαζόταν μπαστούνι για να περπατήσει.

Στα πρώτα χρόνια της μαθητείας του στο ατελιέ του Rene Priceteau, οι πίνακες του Τουλούζ-Λοτρέκ φαινόταν να είναι επηρεασμένοι  από τον ζωγράφο του γαλλικού διαφωτισμού Eugène Delacroix.

Ο Τουλούζ-Λωτρέκ, τον Μάρτιο του 1882 μετακόμισε στο Παρίσι και μπήκε στο ατελιέ του Λεόν Μπονά. Η μετακόμιση διεύρυνε τους καλλιτεχνικούς του ορίζοντες  του νεαρού ζωγράφου.

Στη μητρόπολη είχε τη δυνατότητα να ενημερωθεί για τις τελευταίες καλλιτεχνικές τάσεις και να εκθέσει τα έργα του σε καφέ και καμπαρέ. Ο Τουλούζ-Λωτρέκ αποτύπωσε στο μουσαμά τους πολύβοους δρόμους της πόλης, αλλά και σκηνές από τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού.

Τουλούζ-Λωτρέκ

Η ψυχή της Μονμάρτης στην Αθήνα

Τουλούζ-ΛωτρέκΔεκαέξι χρόνια μετά, η έκθεση Le nouveau salon des cents παρουσιάζεται ανανεωμένη στο Μουσείο Μπενάκη. Εμπλουτισμένη με πέντε πρωτότυπες αφίσες του Ανρί ντε Τουλούζ-Λωτρέκ και μια προσωπογραφία του Πιέρ Μπονάρτ από τη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου.

Επιπλέον, στην έκθεση παρουσιάζονται δεκαέξι αφίσες από έλληνες δημιουργούς, ισάξιους με τις έκθεσης του 2001. Την έκθεση πλαισιώνουν προσωπογραφίες του Τουλούζ-Λωτρέκ από τους σπουδαστές της σχολής Βακαλό.

Για σένα, λοιπόν, αγαπητέ αναγνώστη που θέλεις να πάρεις μια γεύση από τους πολύβοους δρόμους και τη νυχτερινή ζωή του Παρισιού  μέσα από τα μάτια του Τουλούζ-Λωτρέκ σίγουρα είναι μια έκθεση που δεν πρέπει να χάσεις! 

Διάρκεια: 28/9-12/11

Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο οδού Πειραιώς 138 & Ανδρόνικου, Γκάζι

www.benaki.gr

Σχόλια