Οι φετινές “Νύχτες Πρεμιέρας” μπορεί να τελειώσαν εμείς όμως ξεχωρίσαμε επτά ταινίες που αξίζει να δείτε.

Νύχτες Πρεμιέρας

1You were never really here/ Δεν ήσουν ποτέ εδώ

Υπόθεση: ΄Ενας πρώην βετεράνος μεταμορφώνεται σε ένα πληρωμένο εκτελεστή και καλείται να αποδώσει δικαιοσύνη για τις απαγωγές παιδιών.

Η Λίν Ράμσει του «We need to talk about Kevin» επιστρέφει με ένα  σκοτεινό και υποβλητικό ψυχολογικό θρίλερ μυστηρίου. Η πολλά υποσχόμενη σκηνοθέτης βουτά με μαεστρία και ψυχολογική ακρίβεια στο άδυτο της σκέψης ενός βαθιά τραυματισμένου ήρωα.

Ο  Χοακίν Φίνιξ είναι συγκλονιστικός σε έναν ιδιαίτερα απαιτητικό ρόλο και καθόλου άδικα έφυγε με το βραβείο καλύτερης ανδρικής ερμηνείας από το Φεστιβάλ των Καννών. Ένα ψυχεδελικό, παρανοϊκό κυνηγητό τύψεων, σκέψεων και αισθήσεων βαμμένο με αίμα και αψεγάδιαστα χορογραφημένη αγωνία.

2Mother!

“Mother” ή αλλιώς Ω! Μητέρα! από τον Ντάρεν Αρονόφσκι

3Cuori Puri/ Pure Hearts/Καθαρές Καρδιές

Υπόθεση: H Ανιέζ είναι δεκαεπτά  χρονών και ετοιμάζεται να δώσει όρκο αγνότητας υποσυνείδητα καταπιεσμένη από ένα θρησκόληπτο οικογενειακό περιβάλλον. Η πίστη της θα κλονιστεί μετά από την παράδοξη γνωριμία της με τον παρορμητικό Στέφανο.

Νύχτες Πρεμιέρας

Οι “Καθαρές Καρδιές δεν είναι μια απλή ρομαντική ταινία για τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα, αλλά μια εξομολόγηση για τα συναισθηματικά διλήμματα, για την πίστη στο θεό και στους ανθρώπους, για το ρατσισμό. Σκληρό και τρυφερό παράλληλα το σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ρομπέρτο ντε Πάολις ισορροπεί την ερωτική  ένταση με την εφηβική αθωότητα, με φυσικότητα και ειλικρίνεια. Ποιες είναι πραγματικά οι καθαρές καρδιές; Αυτές που ακολουθούν τα «πρέπει» ή αυτές που ακολουθούν το συναίσθημα;

4Si tu voyais son coeur/ If you saw his heart/ Εγκλήματα καρδιάς

Υπόθεση: Μετά τον άδικο χαμό του καλύτερου του φίλου, ο Ντανιέλ βρίσκει καταφύγιο σε ένα ξενοδοχείο που συχνάζουν εγκληματίες και σταδιακά μπλέκεται στα δίχτυα της παρανομίας προσπαθώντας να επιβιώσει. Όλα όμως θα αλλάξουν όταν θα γνωρίσει την όμορφη Φρανσί που μένει στο διπλανό δωμάτιο.

Ο εξαιρετικός Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ πρωταγωνιστεί σε μια γλυκόπικρη ταινία που περιπλανιέται αμήχανα στο χρόνο, αφήνοντας ερωτηματικά και αφηγηματικά κενά, εστιάζοντας αδέξια στην ψυχοσύνθεση των βασανισμένων ηρώων. Ο Ντανιέλ  παλεύει με τους δαίμονες του και ξαφνικά η ψυχή του ηρεμεί όταν βρίσκει την αγάπη, ή την αρχή από κάτι όμορφο, όπως λέει και ο ίδιος. Μια αξιόλογη σκηνοθετική προσπάθεια που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα ωστόσο χάνει τον έλεγχο από αφηγηματικά λάθη και επαναλαμβανόμενα σεναριακά μοτίβα που δεν ολοκληρώνονται.

5Una mujer fantastica/ A fantastic Woman/ Μια φανταστική γυναίκα

Αυτό που θέλει μια “Φανταστική Γυναίκα”

6Where you’re meant to be/ Τραγούδια που μου έμαθε ο τόπος μου

Υπόθεση: Ο Έινταν Μόφατ, τραγουδιστής των Arab Strap οργανώνει μια περιοδεία σε διάφορες πόλεις της Σκωτίας διασκευάζοντας  τραγούδια της θρυλικής τραγουδίστριας της φόλκ Σίλα Στιούαρτ. Η Σίλα διαφωνεί. Και έτσι αρχίζει ένα ταξίδι μουσικό, συναισθηματικό και φιλοσοφικό με νοσταλγική χροιά που ξεπερνά τα Σκωτσέζικα σύνορα .

Νύχτες Πρεμιέρας

Ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που δεν μοιάζει με ντοκιμαντέρ αλλά με ένα road-movie για τη Σκωτσέζικη παράδοση και τη σύγκρουση της παραδοσιακής με τη μοντέρνα μουσική.

Τo  “Where you’re meant to be” του Πόλ Φίγκαν δεν είναι ένα ακόμη ντοκιμαντέρ. Είναι μια διαφορετική κινηματογραφική εμπειρία, ένα συγκινητικό ποίημα στην ερμηνεύτρια Σίλα, που παντρεύει το γέλιο με το δάκρυ, τους ανθρώπους και τις ιστορίες τους, το παλιό με το νέο, την μουσική με το κινηματογράφο. Δεν ξέρουμε πού πρέπει να είμαστε και αυτό είναι το βαθύτερο νόημα.

7Double Date/Ραντεβού στα θυμαράκια

Υπόθεση: Ο Τζίμ θέλει να χάσει την παρθενιά του. Πού να φανταστεί, όμως ότι στο ραντεβού που κανονίζει ο κολλητός του με την Κίτι και τη Λούλου θα εύχεται να μην χάσει τη ζωή του.

Ένα ιδιαίτερα αστείο σπλάτερ αντί-ρομάντζο που κυλά γρήγορα και ανώδυνα χαρίζοντας γέλιο και παράνοια. Την επόμενη φορά που θα βγείτε ραντεβού προσέξτε μην καταλήξει ραντεβού στα θυμαράκια.

Σχόλια