Μπήκε για τα καλά το φθινόπωρο, αν και ο καιρός δε θυμίζει σε τίποτα την εποχή που αντιπροσωπεύει. Ο ήλιος σε εμπνέει να βγεις έξω, να γεμίσεις παραγωγικά τη μέρα σου.

Και επιτέλους, μετά από τις υποχρεώσεις μιας ολόκληρης εβδομάδας, φτάνει το Σαββατοκύριακο. Σαββατοκύριακο ξαναλέω. Ωραίο πράγμα. Μια λέξη που περικλείει μέσα της ξεκούραση (για τους περισσότερους τουλάχιστον) και ευκαιρίες για παραγωγικές εξόδους, τώρα που φθινοπωριάζει, αλλά ο καιρός παραμένει πιστός στην καλοκαιρινή του εκδοχή. Η εβδομάδα φεύγει, οι ρυθμοί σιγά σιγά χαλαρώνουν, γι’αυτό κι εμείς σου προτείνουμε τρόπους για να αξιοποιήσεις όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται τις δύο ιερές αυτές μέρες.

Σάββατο από την Άρτεμη

Σάββατο. Η μέρα που επιτέλους βρίσκεις ένα κενό στο πρόγραμμά σου και την ευκαιρία να χαλαρώσεις. Γι’αυτό, η μέρα οφείλει να ξεκινήσει δημιουργικά, και δημιουργικά εννοώντας παρέα με ένα βιβλίο.

Προσωπική μου αγαπημένη επιλογή, το νέο βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ, «Ρένα», από τις εκδόσεις Πατάκη.  Το καινούριο του μυθιστόρημα είναι ένας σπαρακτικός μονόλογος μιας ηλικιωμένης πλέον πόρνης, η οποία εξιστορεί τις εμπειρίες, τα βιώματα, τα παράπονα και τους στεναγμούς της. Η ηρωίδα του βιβλίου συστήνεται ευθέως. Πρόκειται για την Ρένα, εκατό ετών, η οποία αφηγείται τη ζωή της σ’ ένα νεαρό επισκέπτη. Το βιβλίο αυτό, καταφέρνει να προκαλέσει σχεδόν  όλα τα συναισθήματα που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος και αποτελεί τροφή για σκέψη.

Ρένα, Αύγουστος Κορτώ, Εκδόσεις Πατάκη.

 

Πάμε τώρα σε μια πιο «κουλτουριάρικη» πρόταση, η οποία απευθύνεται σε κάθε άτομο που απολαμβάνει ένα σωστά τοποθετημένο έργο.

Μιλώ για μια θεατρική παράσταση, βασισμένη στο ομώνυμο θρίλερ-μαύρη κωμωδία του Κόνορ Μακφέρσον. Σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής της παράστασης, ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης. Το έργο ελίσσεται αριστοτεχνικά ανάμεσα στο θρίλερ, τη μαύρη κωμωδία, τις κλασσικές ιστορίες μυστηρίου, το δράμα, τον ρεαλισμό, με χιούμορ, με εξαιρετικά ψυχογραφημένους χαρακτήρες και ευφυείς διαλόγους. Πρόκειται για την ιστορία πέντε ανδρών, οι οποίοι θεωρούν πως έχουν αποτύχει στη ζωή τους, παλεύουν με τους δαίμονές τους, μέσα σε ένα ταξίδι που αποσκοπεί στην εξιλέωση και τη λύτρωση.

Ο Φάρος, Θέατρο Αθηνών, Βουκουρεστίου 10. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη έως Κυριακή, 21:15, λαïκή απογευματινή Σάββατο 18:15, από Σάββατο 7 Οκτωβρίου. Τιμές εισιτηρίων: Από 10 (ανέργων) έως 20 ευρώ.

Μέσα σε όλα αυτά, σε έπιασαν οι λιγούρες για φαγητό; Μην ανησυχείς. Για τους καλοφαγάδες, αυτό το άρθρο είναι για σας. Σε ένα μαγαζί στην Αγία Παρασκευή, διακοσμημένο με industrial επιρροές, ο Άκης Πετρετζίκης φροντίζει να ικανοποιήσει και τους πιο απαιτητικούς στο ζήτημα του φαγητού. Το νέο αυτό εγχείρημα ονομάζεται Burger Ap, και προσφέρει άψoγα burger με δοκιμασμένες συνταγές, καθώς και δημιουργικά συνοδευτικά πιάτα. Οι επιλογές είναι όλες πολλά υποσχόμενες, με υλικά εκλεκτής ποιότητας.

Burger Ap, οδός Ελβετίας 16, Αγία Παρασκευή.

 

Όσο για τους λάτρεις του γλυκού, μην απογοητεύεστε. Υπάρχει ένα μαγαζάκι στου Ψυρρή, το οποίο ξεχειλίζει ζεστασιά, και βεβαίως, σοκολάτα! Εκεί θα γευτείς την περισσότερη σοκολάτα σε γλυκό, κάνοντάς σε να νιώθεις πως δεν θα αντέξεις να φας ξανά γλυκό για τον επόμενο μήνα (φυσικά και αυτό δεν ισχύει). Η Νάνσυ και ο Σεραφείμ, ζευγάρι και στον επαγγελματικό τομέα και στη ζωή, με πολύ μεράκι, πάθος και αγάπη για τη ζαχαροπλαστική, δημιούργησαν αυτό το γλυκύτατο ζεστό μαγαζάκι, οι συνταγές του οποίου σε προδιαθέτουν να αφεθείς στις µικρές καθηµερινές απολαύσεις του.

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ: Μια Mary Poppins στου Ψυρρή!

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ, Πλατεία Ηρώων 1 & Καραϊσκάκη, Ψυρρή.

 

Και το βράδυ, θα το αφήσεις ανεκμετάλλευτο; Φυσικά και όχι! Τι καλύτερο λοιπόν, για ένα ποτό στην καινούρια, ανακαινισμένη ταράτσα του Μοναστηρακίου, το “Anglais”; Ένας όμορφος χώρος με ρετρό διακόσμηση, ωραία χρώματα, εναρμονισμένος με την αισθητική της παλιάς Αθήνας και των σαλονιών της, με μια σύγχρονη ωστόσο πινελιά. Και φυσικά με μία εντυπωσιακή και απρόσκοπτη θέα προς την Ακρόπολη, που σίγουρα θα σε μαγνητίσει. Το μαγαζί προσφέρει μια ευρεία γκάμα από ποτά και cocktail, συνοδευτικά και φαγητό σε πολύ προσιτές τιμές.

Anglais, Κηρυκείου 6, Μοναστηράκι.

 

Και στο τέλος της βραδιάς, οι δρόμοι οδηγούν στο Γκάζι. Όχι όμως στα κλασικά, πατροπαράδοτα club. Το Barockk, το τριώροφο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ιερά Οδός και Τριπτολέμου 10 είναι η νέα πρόταση για διασκέδαση, αλλά και υψηλών απαιτήσεων γεύσεις. Πρόκειται για έναν καινούριο, μικρό χώρο, με μπαρόκ αισθητική, πολύ οικείο κλίμα και μουσική για όλα τα γούστα, όπου έχεις τη δυνατότητα να απολαύσεις το ποτό σου κάνοντας κέφι μέχρι τις πρωινές ώρες.

Barockk, Ιερά Οδός & Τριπτολέμου 10, Κεραμεικός.

Κυριακή από τη Νατάσα

Και μετά από ένα ξέφρενο Σάββατο ακολουθεί η Κυριακή. Προσωπικά, η Κυριακή είναι η αγαπημένη μου μέρα. Είναι η μέρα που μπορούμε να ξεκουραστούμε και να γεμίσουμε τις μπαταρίες μας για να αρχίσουμε αισιόδοξα και δημιουργικά την καινούργια εβδομάδα. Μπορούμε να πάμε μία εκδρομή στη φύση ή να απολαύσουμε μία ταινία με τους φίλους μας, με τον φίλο μας ή και -γιατί όχι- μόνοι μας, να επισκεφτούμε ένα μουσείο και πολλά ακόμη. Εγώ έχω κάποιες ιδέες για τη δική μου Κυριακή, γιατί λοιπόν να μην τις προτείνω και σε σας; Και δεν ξέρεις ποτέ, μπορεί κάπου να βρεθούμε βρε παιδί μου…

Αρχικά, λογικά μετά το ξενύχτι από τα μαγαζιά που μας πρότεινε η Άρτεμις, θα ξυπνήσουμε κατά το μεσημέρι. Για όσους έχουν αμάξι μία καλή πρόταση είναι μία μίνι εκδρομούλα μέχρι τα Καλύβια για φαγητό στον Χριστόφορο. Η ταβέρνα του Χριστόφορου στα Καλύβια μετράει 53 χρόνια παράδοσης και συνδυάζει τον παραδοσιακό χώρο με το τέλειο φαγητό. Σας προτείνω το μπιφτέκι-πίτσα, όπως το λέω εγώ. Παραγγείλτε το και θα καταλάβετε γιατί! Άμα είστε από αυτούς που δεν τρώτε πολύ, καλύτερα να μοιραστείτε τη μερίδα σας με κάποιον άλλον.

Ταβέρνα ο Χριστόφορος, ΚΑΛΥΒΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΙΧ. ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ 11, Τηλ: 22990 48266

 

Για εσάς που δεν έχετε αυτοκίνητο, προτείνω μία βόλτα στους Αμπελόκηπους και την “Agora”. Στο μενού του μπορείς να βρεις τα πάντα, κρέατα, ψάρια, ζυμαρικά και πολλά ακόμη. Κάθε μέρα έχει κατάλογο με τα πιάτα ημέρας, αξίζει να τα δοκιμάσετε! Οι τιμές του μπορεί να σας φανούν λίγο πιο αυξημένες (όχι ιδιαίτερα βέβαια), αλλά συγκριτικά με ποιότητα και γεύση αξίζουν με το παραπάνω! Για τους λάτρεις των ζυμαρικών προτείνω τα σκιουφιχτά. 

Agora, Λ. Αλεξάνδρας & Βουρνάζου 31, Αμπελόκηποι, Τηλ. 210 6426238

 

Και αφού έχουμε φάει, ωραία θα ήταν να κάνουμε και κάτι δημιουργικό. Κάτι που λέω καιρό και θέλω να πραγματοποιήσω αυτή την Κυριακή είναι να επισκεφτώ την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο» στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Δύο χρόνια μετά την έκθεση “Digital Revolution”, η Στέγη συνεργάζεται ξανά με το Barbican του Λονδίνου για την έκθεση «Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», παρουσιάζοντας τη μακρόχρονη επιρροή της επιστημονικής φαντασίας σε όλο το εύρος της σύγχρονης κουλτούρας. Πρόκειται για ένα ταξίδι με οδηγό την επιστημονική φαντασία: από το 19ο αιώνα στο μέλλον και πίσω στο σήμερα, στα βάθη της ανθρώπινης αντίληψης. Κάθε Σάββατο και Κυριακή είναι ανοιχτά από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.

Κανονικό: 5 € προπώληση – 7 € στην είσοδο της έκθεσης
Μειωμένο, Οικογένειες, Ομάδες άνω των 4 ατόμων: 3 € προπώληση / 4 € στην είσοδο της έκθεσης
Άνεργοι, ΑΜΕΑ, Δεύτερη επίσκεψη: 2 € (μόνο από τα εκδοτήρια της Στέγης)
Δωρεάν: Παιδιά έως 5 ετών, Άνω των δύο επισκέψεων (με την επίδειξη των προηγούμενων εισιτηρίων)

«Science Fiction: Ταξίδι στο Άγνωστο», Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, Λεωφόρος Συγγρού 107, Εισιτήρια: 210 900 5 800

 

Έχοντας πλέον φτάσει το βραδάκι ήρθε η ώρα της ξεκούρασης. Ή όπως συνήθως μ’ αρέσει να λέω, η ώρα για ταινιούλα. Μία ταινία που είδα πρόσφατα και τη συνιστώ ανεπιφύλακτα είναι το “Wind River”, «Στα Ίχνη του Ανέμου». Μια νεαρή πράκτορας του FBI, ένας βετεράνος ανιχνευτής και ο τοπικός σερίφης συνεργάζονται για να διαλευκάνουν το φόνο μιας κοπέλας στην περιοχή ενός ορεινού ινδιάνικου καταυλισμού στο Γουαϊόμινγκ. Ένα αστυνομικό θρίλερ με καταπληκτικές εικόνες, τρομερούς διαλόγους και απίστευτη σκηνοθεσία. Για τους λάτρεις (και μη βασικά) το συνιστώ ανεπιφύλακτα! Από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει τελευταία.

Κάπως έτσι κλείνει ένα ακόμη χαλαρό Σαββατοκύριακο. Ό, τι κι αν επιλέξετε να κάνετε το σημαντικό είναι να το μοιράζεστε με ανθρώπους που αγαπάτε και σας κάνουν να χαμογελάτε!

 

Σχόλια