Ανακαλύψαμε και συχνάζουμε στο πιο “γλυκό” στέκι της Αθήνας…  Το “Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ”. Δείτε φωτογραφίες που θα σας κολάσουν και όσα μας είπε η ιδιοκτήτριά του!

Πάνω στην Πλατεία Ηρώων, στου Ψυρρή βρίσκεται ένα γλυκοπωλείο που κλέβει την παράσταση από την πρώτη ματιά.

Η λέξη που ίσως το χαρακτηρίζει είναι η αφθονία: άφθονη σοκολάτα, σιροπιαστά γλυκά, άφθονη ποσότητα, εξυπηρέτηση και γενναιόδωρες καρδιές. Αυτό είναι «το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ».

Εμείς βρεθήκαμε εκεί και σας προτείνουμε το πιο “γλυκό” στέκι της πόλης.

Η Νάνσυ Κατσικάρη, με καταγωγή από την Πόλη, μας συστήνει “τα παιδιά της” καθώς όπως λέει και η ίδια “τα γλυκά μου είναι τα παιδιά μου”, τα οποία σερβίρει μαζί με τον σύζυγο της Σεραφείμ Αλεξανδρή .

IMG_3598

Πώς προέκυψε η ιδέα να ανοίξεις ένα γλυκοπωλείο; Ήταν κάτι που πάντα ήθελες;

Αρχικά να σου πω ότι σπούδασα στη Θεσσαλονίκη Ιταλική Φιλολογία. Εκεί εργάστηκα σε διάφορες δουλειές και σε χώρους εστίασης. Μου άρεσε πάρα πολύ η κουζίνα και η ζαχαροπλαστική από μικρή.

Έχω καταγωγή από την Πόλη, γνώρισα τη γιαγιά μου και την προγιαγιά μου και αυτό που θυμάμαι έντονα και πέρασε σε μένα είναι η κουλτούρα που έχουν οι Πολίτες όσον αφορά το φαγητό και το γλυκό. Ήταν κάτι που μου άρεσε. Είχα στο μυαλό μου ότι αν δεν ασχοληθώ με αυτό που σπούδασα, θα ήθελα ένα χώρο που να έρχονται οι φίλοι μου, να τρώμε, να πίνουμε, να φτιάχνω γλυκά και άλλα τέτοια.

Φεύγοντας από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκα στην Ιταλία για μεταπτυχιακό όπου και εκεί εργάστηκα στον χώρο της εστίασης.

Γυρνώντας στην Ελλάδα γνώρισα τον Σεραφείμ όπου άλλαξε όλη η ζωή μου και αποτελεί εδώ και 18 χρόνια το άλλο μου μισό. Νομίζω ήταν κάπως καρμικό να συμβεί. Δεν ξέρω να σου πω πώς, πότε και γιατί άνοιξε. Μοιάζει σα να ήταν πάντα έτσι. Ο Σεραφείμ ήταν πολύ έμπειρος στον χώρο της εστίασης, στα χρόνια της ζωής του κάνει μόνο αυτό. Εγώ έβαλα τα γλυκά και εκείνος τις γνώσεις του.

Σερμπετόσπιτο ψυρρή

Το καινούριο σας “σπίτι” βρίσκεται περίπου ένα χρόνο εδώ στου Ψυρρή, αν και στον χώρο της εστίασης βρίσκεστε εδώ και 18 χρόνια με αρκετή επιτυχία. Tι θεωρείς ως μυστικό της επιτυχίας σας;

Τα γλυκά μου είναι τα παιδιά μου. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε πάρα πολύ. Το βλέπουμε ότι είμαστε στο σπίτι μας, στην αυλή μας. Οι άνθρωποι που έρχονται εδώ είναι πρώτα από όλα φιλοξενούμενοι και μετά πελάτες. Δεν μας ενδιαφέρει πρώτα το κέρδος και μετά η εξυπηρέτηση αλλά το ανάποδο. Όπως θα είδες δεν υπάρχουν ταμπελάκια στη βιτρίνα. Κοιτάμε τον κόσμο στα μάτια όταν παίρνουμε παραγγελία. Κάποιες μέρες λόγω αυξημένης δουλειάς ίσως είναι δύσκολο. Αλλά έτσι είμαστε. Σεβόμαστε τον πελάτη.

Φυσικά και γίνονται λάθη, δεν είμαστε τέλειοι αλλά τα κίνητρα μας είναι πάντα με αγάπη. Πριν έρθει κάποιος σε μένα, έχει περάσει πολλά μαγαζιά. Το γλυκό δεν είναι ανάγκη όπως το φαγητό, αλλά απόλαυση. Οπότε για μένα είναι τιμητικό, ειδικά αυτή την εποχή που έχουν αλλάξει τα πράγματα, να έρχονται για τα γλυκά μου.

Δίνω σημασία σε όλα. Θέλω ό,τι βγαίνει από το μαγαζί να είναι προσεγμένο. Είμαι πολύ “στρατιώτης” στα υλικά, γιατί θεωρώ ότι η επιτυχία έρχεται μόνο όταν δεν κάνεις εκπτώσεις στα υλικά και αυτό δεν το διαπραγματεύομαι. Αυτό που θα έβαζα στο σπίτι μου, θα το έδινα στο παιδί μου, αυτό θα δώσω και στον πελάτη. Θέλω ό,τι και να πάρει από τον καφέ μέχρι και το γλυκό ή το ποτό να είναι καλό.

IMG_3608

Ποια είναι τα πιο δημοφιλή γλυκά;

Έχουν όλα τη δική τους πινελιά. Τα περισσότερα γλυκά έχουν από πίσω μία ιστορία δικιά μας, για αυτό και δεν έχουν τα βασικά τους ονόματα.

Ένα πασίγνωστο αγαπημένο είναι το «γλυκό της αγάπης». Το έφτιαξα πρώτη φορά στα 13 μου. Ο Σεραφείμ είναι άρρωστος με τη σοκολάτα, μια μέρα που είχε δουλειά και ήθελα να τον ευχαριστήσω του το έφτιαξα. Μόλις το δοκίμασε είπε ότι αυτό θα βγει στο μαγαζί.

Ένα άλλο δημοφιλές γλυκό είναι το «κιουνεφέ». Έχω ταξιδέψει πολύ με τον Σεραφείμ για να μάθω αυτό το γλυκό και είναι αρκετά δύσκολο αλλά κατά γενική ομολογία πολύ ωραίο. Έχει μια πολύ μυστική συνταγή. Ήταν ένα στοίχημα αυτό το γλυκό, και είμαι περήφανη για αυτό, καθώς είναι γνωστό σε πολλά μέρη, όπως η Κωνσταντινούπολη ή ο Λίβανος, οπότε πέτυχα τη γεύση που ήθελα αλλά και κατάφερα να έρχονται εδώ για αυτό το γλυκό.

Σερμπετόσπιτο

Άλλο ένα πολύ αγαπημένο είναι «το γαμογλυκό». Είναι το γλυκό που φτιάξαμε πρώτη φορά στο γάμο μας και βγήκε από λάθος. Κάναμε ένα πάρτυ μεγάλο που δεν θέλαμε να έχει την κλασσική τούρτα, αλλά κάτι από μας, από το μαγαζί, από τον κόσμο. Δοκίμασα ένα μείγμα που μ’ άρεσε, το έδωσα στον Σεραφείμ και μου λέει αυτό. Έτσι δημιουργήθηκε αυτή η μπισκοτόπιτα.

σερμπετόσπιτο

 

σερμπετόσπιτο

Θα μου μιλήσεις λίγο για τις εντυπώσεις του κόσμου;

Οι πελάτες με φωνάζουν “μαμά” καμιά φορά, λίγο Mary Poppins που είναι και η αγαπημένη μου ηρωίδα. Έδινε στα παιδιά το μουρουνέλαιο και το ανακάτευε με λίγη ζάχαρη, γιατί η ζάχαρη βοηθάει να ξεχνάς και να καταπίνεις πιο εύκολα.

Πολλοί μας μαλώνουν για την ποσότητα, ότι είναι τεράστια. Έχουμε όμως ένα μότο λέμε πως σερβίρεις ό,τι έχεις στην καρδιά σου. Αν είσαι γενναιόδωρος εδώ θα πρέπει και το πιάτο που θα βγάλεις να είναι. Αυτό που εισπράττουμε από τον κόσμο δεν πουλιέται, δεν αγοράζεται και δεν κοστολογείται. Στο τέλος της μέρας σκέφτεσαι πόσοι άνθρωποι σου είπαν ευχαριστώ και πώς τους έφτιαξες τη διάθεση.

Σερμπετόσπιτο

 

Σερμπετόσπιτο

Η εμπειρία μου στο Σερμπετόσπιτο ξεκινά από πέρσι, αν και γνώριζα το προηγούμενο μαγαζί. Αυτό που λάτρεψα ήταν το γλυκό της αγάπης και το κιουνεφέ που ακόμα δεν μπορώ να καταλάβω από τι είναι φτιαγμένο, αν και δεν με απασχολεί ιδιαίτερα καθώς η γεύση του με κάνει να το ξεχνάω.

Είναι ένα γλυκοπωλείο για όλα τα γούστα αλλά σίγουρα όχι για όσους κάνουν δίαιτα. Διαθέτει περίπου πάνω από 40 γλυκά όλα υπέροχα και προσεγμένα μέχρι και στην τελευταία λεπτομέρεια. Αν βρεθείτε φροντίστε να μην έχετε φάει,

ώστε να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερα γλυκά μπορείτε. Αν είστε από τους αναποφάσιστους κανένα πρόβλημα, πάρτε την ποικιλία γλυκών και θα με θυμηθείτε.

Σερμπετόσπιτο

Επίσης το παγωτό καϊμάκι που συνοδεύει πολλά γλυκά είναι μοναδικό.Η Νάνσυ και ο Σεραφείμ είναι δύο εξαιρετικοί σερμπετονοικοκύρηδες  με αγάπη και μεράκι για τη δουλειά τους, καθώς και πολύ αγαπητοί.

Σερμπετόσπιτο

Σερμπετόσπιτο

Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι πως όση ώρα μιλούσαμε, η Νάνσυ δεν σταμάτησε να χαιρετά κόσμο πάντα με χαμόγελο και χιουμοριστική διάθεση.

Ο χώρος είναι πολύ προσεγμένος και σου αφήνει την αίσθηση του σπιτιού ή της αυλής σου. Ζεστός και φιλόξενος. Το προσωπικό πάντα έτοιμο να σε εξυπηρετήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Όσο και να ψάχνω δεν μπορώ να βρω κάποιο αρνητικό και θα χρησιμοποιήσω μια φράση της Νάνσυ “όταν κάτι είναι σωστά φτιαγμένο θα το καταλάβεις από τη ν πρώτη μπουκιά”.

Το Σερμπετόσπιτο της Νάνσυ θα το βρείτε: Πλατεία Ηρώων 1 και Καραϊσκάκη,Ψυρρή.

Τηλ: 2103211323

Facebook:  https://www.facebook.com/NancysSweetHome

IMG_3609

 

Σχόλια