Ο νεαρός Μπέντζαμιν ακολουθώντας κατά γράμμα τα λεγόμενα της Βίβλου, όπως ο ίδιος τα αντιλαμβάνεται, οδηγείται σε σκοτεινά μονοπάτια με απρόβλεπτες για τον ίδιο και τον περίγυρό του, συνέπειες.

Η ομάδα ProvaT.O. παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον “Μάρτυρα” του Marius von Mayenburg, σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Λάσκαρη και μετάφραση του ιδίου και του Άρη Κυπριανού και φέρνει σε πέρας αυτό της το εγχείρημα με άκρα επιτυχία.

26 σκηνές που συνθέτουν ένα κινηματογραφικό, έξυπνο, γρήγορο, τολμηρό, με πολύ χιούμορ έργο που σου κόβει την ανάσα.

Στην κοινωνία του σήμερα πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα, ο σεξισμός, τα στερεότυπα; Όταν ο φασισμός εμφανίζεται φορώντας το προσωπείο των ιδεών, θα βρει η λογική τον τρόπο να επικρατήσει; Η κοινωνία αντιδρά; Τι θέση παίρνει; Είναι θέση αδυναμίας ή εθελοτυφλίας; Και τελικά, ποιος είναι ο “Μάρτυρας”; 

Ένα κείμενο αντικατοπτρισμός του σήμερα.
Μια παράσταση που σε φέρνει αντιμέτωπο με τον ίδιο σου τον εαυτό.

Μπαίνοντας στον χώρο οι ηθοποιοί μας περιμένουν ήδη επί σκηνής. Είναι εκεί, παρόντες, σώματα σε εγρήγορση, έτοιμοι. Εμείς δεν ήμασταν, για όσα θα ακολουθήσουν.

Η παράσταση ξεκινά!

Ο Δημήτρης Μαγκλαράς μαγνητίζει όλα τα βλέμματα με την συγκλονιστική ερμηνεία του ως Μπέντζαμιν. Άκαμπτος. Κινήσεις σίγουρες. Βλέμμα σταθερό. Σκληρό. Κι όμως. Η αγωνία του ήρωα εκκωφαντική, η εμβέλεια της οποίας δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο.

Η μητέρα, Λωρίνα Χατζημανώλη, πιστή στον ρόλο του ανήσυχου, μόνου γονιού, έρχεται αντιμέτωπη με τις εκρήξεις του έφηβου γιου της, παλεύοντας ταυτόχρονα με τα δικά της φαντάσματα.

Ο “σακάτης” φίλος, Άρης Κυπριανός, μπλέκεται άθελά του στα διεστραμμένα παιχνίδια του Μπέντζαμιν ψάχνοντας ένα δίχτυ ασφαλείας. Θα λειτουργήσει ως σωσίβια λέμβος η αγαθότητα που τον χαρακτηρίζει;

Ο πειρασμός παίρνει την καλλίγραμμη μορφή της Χρύσας Κούρκουλου, ενώ ο διευθυντής του σχολείου, Βαγγέλης Λάσκαρης, έρχεται να συμπληρώσει με επιπλέον “επιχειρήματα” τις “λογικές” ανησυχίες του Μπέντζαμιν, αποτελώντας τροχοπέδη στη φιμωμένη φωνή της λογικής, καθηγήτρια Ροθ, την οποία υποδύεται εξαιρετικά η Βασιλική Δρακοπούλου. Σύντροφος της κυρίας Ροθ η γυμνάστρια, εξίσου καθηγήτρια του σχολείου, Συμεώνη Γιαννάτου, που προσπαθεί να προστατέψει την αγαπημένη της από την ίδια της τη λογική.

Όγδοος και τελευταίος χαρακτήρας… ο φωτισμός. Σε άρτιο πάντρεμα με την πρωτότυπη μουσική του Πάνου Πανάκου, συμβάλλει στον αυξανόμενο χτύπο της καρδιάς μας και της κοφτής μας ανάσας.

Martyr

Τα φώτα σβήνουν. Στα ελάχιστα σκοτεινά δευτερόλεπτα μοναξιάς που έχεις σκέφτεσαι «Εγώ; μέχρι που μπορώ να φτάσω για αυτά που πιστεύω;».

Φώτα. Ηθοποιοί επί σκηνής. Μούδιασμα. Χρειάζεται χρόνο η συνειδητοποίηση. Σοκαρισμένοι από την αλήθεια που αντικρίσαμε κατάματα. Την είδες κι εσύ. Δεν μπορεί να μην κατάλαβες. Δάκρυα.

Το ένα χειροκρότημα διαδέχεται το άλλο και μετά όλα μαζί, ταυτόχρονα και δυνατά κάνουν την ομάδα ProvaT.O. να μας υποκλιθεί ξανά και ξανά. Μάλλον εμείς έπρεπε να υποκλιθούμε. Για το ταλέντο, το μεράκι, τη δουλειά και όσα μας έκαναν να σκεφτούμε και να αισθανθούμε.

Σας ευχαριστούμε ProvaT.O. από καρδιάς.

Υποθεση

Ο Μπέντζαμιν είναι ένας νεαρός μαθητής που έχει αφοσιωθεί πλήρως στη μελέτη της Βίβλου. Αντιλαμβάνεται και προσπαθεί να κάνει πράξη τον λόγο του Θεού με τον πιο διεστραμμένο τρόπο. Με όπλο την πίστη του, ξεκινά να επιτίθεται στους συμμαθητές του, στους καθηγητές του, καθώς και στην ίδια του την μητέρα, που δεν έχουν ιδέα τι ακριβώς συμβαίνει. Καθώς η κατάσταση επιδεινώνεται, αδυνατούν να προβλέψουν τις συνέπειες. Πώς το σχολείο και η οικογένεια θα απαντήσουν σε αυτή την ακραία  συμπεριφορά;

Ο φασισμός και η ανοχή συγκρούονται σε αυτό το αστείο αλλά και προκλητικό έργο. Η παράσταση αποτελεί μία σύνθεση από 26 σκηνές “μονταρισμένες” ώστε να θυμίζουν κινηματογραφικό σενάριο και μας φέρνει αντιμέτωπους με το ερώτημα: Εσύ μέχρι πού μπορείς να φτάσεις για αυτά που πιστεύεις;

Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Βερολίνο το 2012, στη σκήνη της Schaubühne, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. Tο 2016 μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο από τον Ρώσο σκηνοθέτη Kirill Serebrenikov, με τον τίτλο “Ο πιστός” και πήρε μέρος σε μια σειρά από φεστιβάλ, ανάμεσα τους το Φεστιβάλ των Καννών, θέτοντας υποψηφιότητα για το βραβείο “Ένα κάποιο βλέμμα”, αποσπώντας τελικά το ειδικό βραβείο Καννών “Francois Chalais 2016”.

Συντελεστες

Παίζουν (αλφαβητικά) : Συμεώνη Γιαννάτου, Βασιλική Δρακοπούλου, Χρύσα Κούρκουλου, Άρης Κυπριανού, Βαγγέλης Λάσκαρης, Δημήτρης Μαγκλάρας, Λωρίνα Χατζημανώλη
Συγγραφέας: Marius von Mayenburg
Μετάφραση: Άρης Κυπριανού και Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Λάσκαρης
Σκηνικός χώρος, σχεδιασμός φωτισμών, ενδυματολογική επιμέλεια: Γιώργος Λυντζέρης
Κίνηση ηθοποιών : Σοφία Μιχαήλ
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση και ενορχήστρωση : Πάνος Πανάκος
       Ηλεκτρική κιθάρα : Μάριος Στέρπης
       Ηλεκτρικό μπάσο : Γιώργος Λαμπάδης
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Στριφτάρης
Trailers: Θοδωρής Θεοδώρου, Γιώργος Στριφτάρης
Αφίσα παράστασης : Νίκος Παναγόπουλος
Επιμέλεια προγράμματος: Εκδόσεις Άπαρσις
Παραγωγή: Vault
FB page : https://www.facebook.com/provatheatreorganization/
Trailer on Vimeo: https://vimeo.com/236296815
E mail: provatoathens@gmail.com

Info

Δευτέρα και Τρίτη : 21:15, έως τις 9 Ιανουαρίου 2018
75′
Πολυχώρος VAULT THEATRE PLUS, Μελενίκου 26, Γκάζι, Βοτανικός

Πληροφορίες-κρατήσεις: 213 0356472 / 6949534889
(για τηλεφωνικές κρατήσεις 11:00 – 14:00 και 17:00 – 21:00)

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους.

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:
Γενική είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητές / Σπουδαστές / Κάτοχοι Κάρτας Πολυτέκνων / ΑμΕΑ / Κάτοχοι Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ): 10 ευρώ
Ατέλειες: 5 ευρώ

martyras poster

Σχόλια