Τι γίνεται όταν επιδεικνύεις τον εαυτό σου καθημερινά, με τρόπους που καταλήγουν προκλητικοί και γίνεσαι ένα με την πλειοψηφία;

Οποιοσδήποτε κάνει μια περιήγηση στις φωτογραφίες των νέων κοινωνικών μέσων, είναι βέβαιο πως στην πλειοψηφία θα βρεθεί αντιμέτωπος με ένα πράγμα. Φωτογραφίες γυναικών, αλλά και νέων κοριτσιών, με υπερβολική ποσότητα μακιγιάζ, προκλητικά ρούχα και πόζες που αγγίζουν πολλές φορές τα όρια του χυδαίου.

Πολλές διάσημες γυναίκες, έχουν κατά διαστήματα, υιοθετήσει αυτή την τάση υπερβολικής και προκλητικής προβολής. Τα περιοδικά, τα social media και κάθε λογής μέσο περιελάμβανε και περιλαμβάνει τέτοιου είδους εικόνες και πρότυπα άμετρης αυτοπροβολής. Ωστόσο, πρωτεργάτες είναι χωρίς καμία αμφισβήτηση οι γόνοι της οικογένειας Kardashian-Jenner. Με εκατομμύρια ακολούθους σε όλα τα social media, αυτό που κάνουν σε καθημερινή βάση, είναι να προβάλλουν τον εαυτό τους, το μακιγιάζ τους, το σώμα τους, με κάθε τρόπο.

Ας εστιάσουμε όμως στην μικρότερη, κάποτε αθώα ύπαρξη της οικογένειας, αλλά και την πλέον πιο αμφιλεγόμενη. Η Kylie Jenner, ακολουθώντας τα πρότυπα των μεγαλύτερων αδελφών της, ήδη από τα δεκαεπτά της χρόνια απέκτησε τεράστια κέρδη μέσα από την έλλειψη αυθεντικότητας. Αποφασίζοντας μέσω πλαστικών επεμβάσεων να αποκτήσει ψεύτικο σώμα, αλλά και ακόμα πιο ψεύτικα χείλη, εκτόξευσε τα έσοδα και τη δημοτικότητά της στα ύψη. Οι περισσότερες εταιρείες ρούχων επιθυμούν να συνεργαστούν μαζί της, ενώ η εταιρεία καλλυντικών που η ίδια δημιούργησε, από την πρώτη μέρα κυκλοφορίας της σημείωσε ρεκόρ πωλήσεων των λιγοστών προϊόντων που προσέφερε.πρότυπα ομορφιάς

Ωστόσο, με αυτή της την κίνηση, παρά τις επιχειρηματικές της πρωτοβουλίες, πλέον αποτελεί το κατεξοχήν παράδειγμα αποφυγής για ένα μέσο, έφηβο κορίτσι, το οποίο μόλις έχει ξεκινήσει να διαμορφώνει τα θέλω του και το χαρακτήρα του.

Τα πρότυπα της κάθε έφηβης κοπέλας πλέον, καλώς ή κακώς, διαμορφώνονται μέσω των social media. Βλέποντας μια δεκαεφτάχρονη κοπέλα να μη ζει την ηλικία της όπως θα έπρεπε, αναγκασμένη να μεγαλώσει απότομα εξαιτίας της πίεσης τόσο της οικογένειάς της, όσο και του ευρύτερου κοινωνικού και καταναλωτικού περίγυρου, θέλοντας ή μη επηρεάζονται. Ειδικά αν η κοπέλα αυτή μετατρέπεται σε μια γυναίκα που έχει διαβεί την δεύτερη δεκαετία της ζωής της, με γούστα και συνήθειες που δεν έχουν καμία σχέση με την ηλικία της.

Επηρεάζονται από την κουλτούρα επιρροής των διασημοτήτων, τη χλιδή, τα πλούτη, την καλοπέραση, και ξεχνούν όλα τα προβλήματα που υποβόσκουν πίσω από αυτή. Την χαμένη παιδικότητα, την πίεση, την ανασφάλεια. Ο τρόπος ζωής της, η προσωπική της εικόνα και η εντύπωση που προκαλεί στα social media αποτελεί για την ίδια έναν τρόπο να αποφευχθεί η αρνητική κριτική και η πίεση που ενδεχομένως της ασκούνταν.

Γιατί πίσω από αυτή την έφηβη κοπέλα ήταν πάντα εταιρείες μάρκετινγκ μια πιεστική μητέρα, που ήθελε όλα να φαίνονται άψογα, ακόμη κι αν δεν ήταν.

Το βασικότερο όμως λάθος στην όλη φιλοσοφία περί “Kardashians”, είναι η αγωνιώδης προσπάθεια να φαίνονται τα πάντα τέλεια. Τα σημάδια του χρόνου ή οι ατέλειες αντιμετωπίζονται με πλαστικές επεμβάσεις, τα σφάλματα με χρήματα, η κακή συμπεριφορά με υλικά αγαθά. Μονίμως υπάρχει αυτή η ψύχωση για τελειότητα, ιδίως για την εικόνα τους και την περσόνα που προβάλλουν προς τα έξω.

Αυτό που επιδεικνύουν στα νέα κορίτσια και αγόρια και γενικότερα στη νέα γενιά, είναι πως αν κάνεις ό,τι θέλουν οι εταιρείες μάρκετινγκ, οι γονείς ή η κοινωνία, όχι μόνο θα επιβραβευθείς, αλλά θα βγάλεις και ένα τεράστιο ποσό χρημάτων. Πληρώνονται για να ακολουθούν τα πρότυπα που τους επιβάλλουν τρίτοι και αυτό η νεότερη της οικογένειας, η Kylie, το αποδεικνύει καθημερινά όλο και περισσότερο.

Η σημασία του να βιώνει κανείς μια φυσιολογική, ομαλή παιδική ηλικία, να ακολουθεί τα δικά του θέλω ακόμη κι αν σφάλλει, σε αυτή την περίπτωση δεν έχουν καμία σημασία. Το μόνο που μετρά είναι το φαίνεσθαι και το πώς θα βγάλεις χρήματα μέσα από αυτό, όσο ψυχοφθόρο ή ψεύτικο μπορεί να είναι.

πρότυπα ομορφιάς

Η Kylie από μόνη της προωθεί την φιλοσοφία του να βγάζεις χρήματα, με το να μην είσαι σε καμία περίπτωση ο εαυτός σου. Ερχόμενη σε επαφή με την καθημερινή αυτοπροβολή μέσα από το reality show της οικογένειάς της, δέχτηκε ισχυρή κριτική.

Ωστόσο, αντί να πάει κόντρα στο κατεστημένο και να δημιουργήσει, αποκλειστικά με δική της πρωτοβουλία, την εικόνα, τις συνήθειες, τα ενδιαφέροντα που θα ήθελε να έχει, ακολούθησε πιστά τις προτροπές της οικογένειάς της, καθώς και των υπολοίπων ανθρώπων ή εταιρειών που την περιέβαλλαν, και έγινε ακριβώς αυτό που ήθελαν οι άλλοι να γίνει. Το αν το ήθελε η ίδια, δεν έχει τόσο σημασία, καθώς μέσα σε αυτή την οικογένεια όλα είναι κατευθυνόμενα, προκειμένου να προβληθεί η φαινομενικά τέλεια εικόνα που επιθυμούν τα μέλη της οικογένειας Kardashian-Jenner να δείξουν.

Πού πήγε τελικά η αυθεντικότητα; Το να αποδέχεσαι και να αγαπάς τον εαυτό σου όπως πραγματικά είναι; Γι’ αυτή την κοπέλα, οι έννοιες αυτές είναι μάλλον άγνωστες. Κατάφερε να αγαπήσει τον εαυτό της, μόνο όταν παρενέβη σε αυτόν και τον άλλαξε με αισθητικές επεμβάσεις. Και αυτό, μόνο υγιές πρότυπο δεν είναι. Γιατί μαθαίνει στα νέα κοριτσάκια, που ακόμα δεν έχουν αναπτύξει την προσωπικότητά τους, πως μπορείς να αγαπήσεις τον εαυτό σου, μόνο αφού τον αλλάξεις ριζικά. Η αυθεντικότητα δεν έχει πια καμία σημασία. Το μόνο που μετρά είναι το να εγκρίνει την εμφάνιση του καθενός η οικογένεια και ο κοινωνικός περίγυρος.

Να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Ελκυστικό δεν είναι το να μοιάζει η κάθε κοπέλα με τις υπερβολικές, προκλητικές εικόνες που ξεπροβάλλουν καθημερινά με ταχύτατο ρυθμό στα social media. Δεν είναι το να φορά τεράστιες ποσότητες μακιγιάζ και μια υποψία ρούχων προκειμένου να γίνεται αρεστή. Δεν είμαστε όλες Kylie Jenner, δεν θα γίνουμε και πρέπει να είμαστε περήφανες γι’ αυτό.

πρότυπα ομορφιάς

Εσύ, που διαβάζεις αυτό το άρθρο. Μην κάνεις το λάθος να συγκρίνεις τον εαυτό σου με αυτά τα πρότυπα, μην προσπαθείς να τα αντιγράψεις και να χάσεις τον αυθεντικό χαρακτήρα που έχεις μέσα σου. Ο καθένας είναι διαφορετικός και αυτό είναι που κάνει τον κόσμο αυτό τόσο μοναδικό.

Μην ζηλεύεις αυτές τις εικόνες που βλέπεις, γιατί οι εικονιζόμενες κοπέλες δεν έχουν κάτι, που όμως εσύ έχεις. Έναν αυθεντικό χαρακτήρα και την ελευθερία να επιλέξεις αυτό που θέλεις να είσαι, χωρίς να προκαλείς και να προτάσσεις με τόσο υπερβολικό τρόπο τον εαυτό σου, τη ζωή σου, το σώμα σου. Το μόνο που έχεις να κάνεις λοιπόν, είναι να σταματήσεις να κρίνεις τον εαυτό σου που δεν έχεις μπει σε αυτό το τρυπάκι και να τον αγαπάς για την αυθεντικότητα που διαθέτει. Και να είσαι σίγουρος, πως θα τον αγαπήσουν κι άλλοι.

Σχόλια