121 Λέξεις: Όσες λέξεις χρειάζεσαι για να συνθέσεις μία μοναδική ιστορία

121 Λέξεις: Ένα ανερχόμενο λογοτεχνικό project flash fiction μας δείχνει πως μόνο τόσες είναι οι λέξεις που χρειαζόμαστε για να περάσουμε ένα ηχηρό μήνυμα μέσα από μια δικιά μας ιστορία.

Πόσες λέξεις χρειάζονται για να πει κάποιος μια ολοκληρωμένη ιστορία; Γιατί να τη δημοσιεύσει στο διαδίκτυο; Πώς χτίζεται η σχέση συγγραφέα και αναγνώστη μέσα από μια μοναδική και άμεση αλληλεπίδραση; 

Αυτά και ακόμα πολλά γύρω από το λογοτεχνικό project των 121 λέξεων μας απαντά η ομάδα που βρίσκεται πίσω από αυτό. Μετά τη συνέντευξη με την ομάδα πίσω από τη λογοτεχνική πλατφόρμα Urnovl, δε θα μπορούσαμε να μη μιλήσουμε για ένα από τα πιο επιτυχημένα λογοτεχνικά project που συμπράττει με αυτή, το 121 Words.

H αρχική σελίδα του 121 words

Ακολουθεί η συνέντευξη:

1)Τι είναι το 121 words για εσάς και τι ευελπιστείτε να γίνει για τους συγγραφείς και αναγνώστες σας;

Το 121 Λέξεις είναι μία ιστοσελίδα αφιερωμένη στη διάδοση και ανάδειξη της λογοτεχνίας flash fiction, με σκοπό τη δημιουργία μίας νέας συγγραφικής κοινότητας. Για συγγραφείς και αναγνώστες ευελπιστούμε ότι τους φέρνει ολοένα και περισσότερο σε άμεση επαφή και τους συστήνει σε νέα ονόματα και πένες, αποτελώντας παράλληλα ένα δημιουργικό πεδίο δράσης για όποιον αγαπά τη flash fiction/micro λογοτεχνία.

121 Λέξεις: Όσες λέξεις χρειάζεσαι για να συνθέσεις μία μοναδική ιστορία

Η φόρμα υποβολής ιστοριών στο 121 words

2)Πώς έγινε το Urnovl η λογοτεχνική σας στέγη και πόσο έχει βοηθήσει το λογοτεχνικό project η σταθερή παρουσία του σε μια καθαρά λογοτεχνική πλατφόρμα;

Το περιβάλλον του Urnovl, εξαιρετικά λειτουργικό και φιλικό στον επισκέπτη, καθώς και η ματιά του Τάσου και του Δημήτρη στα πράγματα ήταν –και χαιρόμαστε για αυτό– οι βασικοί λόγοι για μία τέτοια σύμπραξη. Μ’ αυτόν τον τρόπο αγκαλιάζουμε τη Λογοτεχνία σε όλες της τις διαστάσεις και παρακολουθούμε την εξέλιξή της στον ψηφιακό κόσμο.

3) Ποια είναι η διαδικασία αξιολόγησης των ιστοριών που δέχεστε;

Μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποια… δεν είναι! Δεν είναι το υποκειμενικό γούστο του καθενός μας, τι μπορεί να διαβάζει και ποιο είδος λογοτεχνίας αγαπά περισσότερο. Το βασικό κριτήριο επιλογής είναι, κανόνας απαράβατος, το «μία ολοκληρωμένη ιστορία με αρχή-μέση-τέλος». Τα υπόλοιπα επαφίενται στην κρίση του αναγνωστικού κοινού, αφού στόχος μας αποτελεί η γνωριμία και αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο, συγγραφέων και αναγνωστών.

121 Λέξεις: Όσες λέξεις χρειάζεσαι για να συνθέσεις μία μοναδική ιστορία

Τα ορόσημα του λογοτεχνικού project

4) Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να αξιολογηθεί μια ιστορία προς δημοσίευση και πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία;

Λειτουργούμε διττά, ούσες και οι ίδιες συγγραφείς και αναγνώστες, και αυτό διασφαλίζει πριν από όλα τον απαραίτητο σεβασμό στα κείμενα. Έτσι και δουλεύοντας ομαδικά, δεν προκύπτουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Πρακτικά, ο μέσος χρόνος δημοσίευσης κυμαίνεται στις 4 ημέρες, λόγω του όγκου ιστοριών που λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση.

5) Γιατί 121 Λέξεις; Κατά πόσο πιστεύετε ότι το flash fiction/micro fiction είναι ένα είδος που μπορεί να αγκαλιάσει το ελληνικό αναγνωστικό κοινό;

Ακόμη και μία λέξη αποτελεί δυνητικά… μία ιστορία! Αν σήμερα διαβάζατε σε έναν τοίχο τη λέξη «αντέχω», πόσες καθημερινές ιστορίες μπορείτε να φανταστείτε πίσω απ’ αυτήν; Πόσο δύσκολο είναι, λοιπόν, να αφηγηθούμε μία με… 121 ολόκληρες λέξεις; Σίγουρα, η πρόκληση είναι ότι μπαίνουμε αυτομάτως σε μία διαδικασία να ενεργοποιήσουμε όλο μας τον λεξιλογικό πλούτο, ο οποίος πολλές φορές χάνεται στην άνεση ενός μακροσκελούς κειμένου ή αναλώνεται σε επαναλαμβανόμενα λεκτικά μοτίβα.

Όμως, όταν ακόμη και μία λέξη παίζει καθοριστικό ρόλο, αναθεωρούμε την αξία της. Εκτιμούμε καθεμία διαφορετικά, γιατί… δεν μας περισσεύουν! Ο τριψήφιος αριθμός ιστοριών που φιλοξενούμε ήδη στην ιστοσελίδα αποδεικνύει περίτρανα ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί και με την ανταπόκρισή του το επιβεβαιώνει και το αναγνωστικό κοινό.

121 Λέξεις: Όσες λέξεις χρειάζεσαι για να συνθέσεις μία μοναδική ιστορία

H σελίδα του 121 words έφτασε πρόσφατα τα 3000 likes

6) Ποιο είναι το όραμα της ομάδας πίσω από το 121 Λέξεις; Ποιοι είναι οι εμπνευστές και οι στυλοβάτες της ομάδας αυτής;

Το 121 Λέξεις ξεκίνησε, σε ιδρυτικό επίπεδο, από εμάς, τις Βέρα Καρτάλου και Λυδία Ελιόγλου, αλλά στυλοβάτες του και πολύτιμοι συνεργάτες είναι και οι Λούις Καχιουτέας, Μιχάλης Γεωργοστάθης και Kostas Krinos, οι οποίοι το στηρίζουν δυναμικά. Το όραμά μας είναι να συνεχίσουμε με το ίδιο κέφι και την ίδια όρεξη για ένα project το οποίο πιστεύουμε ότι έχει πολλά ακόμη να πει στον κόσμο.

7) Είχατε την αναμενόμενη ανταπόκριση από τους δημιουργούς και τους αναγνώστες;

Βάσει στατιστικών μπορούμε να πούμε πως ναι –αλλά δεν μένουμε σ’ αυτό! Απαντώντας καθημερινά στο ερώτημα «μα τι να πρωτοπείς με 121 λέξεις;» με απολαυστικές ιστορίες, που μπορεί κανείς να διαβάσει στο λεπτό, η ανταπόκριση είναι, σε επίπεδο προσδοκιών, πέραν του… αναμενόμενου ακόμη και για εμάς!

8) Μπορεί τελικά κάποιος να πει μια ιστορία μέσα από 121 λέξεις;

Μπορεί! Αρκεί να φανταστεί πόσες λέξεις γνωρίζει στην πραγματικότητα, αλλά δεν τις χρησιμοποιεί καθημερινά, πόσο ευσύνοπτος μπορεί να γίνει ο γραπτός λόγος αποδίδοντας τη σκέψη, πόσο εύκολο είναι στην πραγματικότητα μέσα από τη δράση, από αυτό το κάτι που συμβαίνει σε μια ιστορία και όχι που περιγράφεται αναλυτικά, να πει όλα όσα θέλει να πει χωρίς επιπλέον «πληροφορίες».

121 Λέξεις: Όσες λέξεις χρειάζεσαι για να συνθέσεις μία μοναδική ιστορία

To προφίλ του 121 words στο Urnovl

9) Είναι το internet ένα μέσο το οποίο μπορεί να αναδείξει μια ιστορία περισσότερο από το έντυπο βιβλίο;

Το ζητούμενο είναι κατά πόσο το ίντερνετ, με τη θέση που κατέχει σήμερα στην καθημερινότητά μας, μπορεί να αξιοποιηθεί στον μέγιστο βαθμό. Προσφέρει μία μοναδική αμεσότητα, ένα κόστος που ήδη κάποιος πληρώνει όσο πληρώνει έχοντας πρόσβαση σ’ αυτό κτλ.

Επομένως, γιατί το ίντερνετ, στο οποίο μπορεί να έχει καθημερινά πρόσβαση, να μην του προσφέρει και αναγνωστική χαρά αντίστοιχη ενός βιβλίου; Γιατί να μην δελεάσει μάλιστα και νέους αναγνώστες, να τους βάλει στον πειρασμό να διαπιστώσουν τη χαρά της ανάγνωσης; Γιατί να μην διαδώσει, δηλαδή, απ’ άκρη σ’ άκρη μία ιστορία, όταν… μπορεί;

10) Αυτή τη στιγμή τρέχει ένας λογοτεχνικός διαγωνισμός με ιστορίες που έχουν ήδη υποβληθεί. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτόν.

Στόχος μας είναι κάθε τόσο να προσφέρουμε στην κοινότητα του 121 Words νέες δράσεις και να ανανεώνουμε το ενδιαφέρον των μελών της στο να γράψει και να διαβάσει ακόμη περισσότερο μέσα από πρωτότυπες ιδέες, θεματικούς διαγωνισμούς, έπαθλα κτλ. Η συγκεκριμένη, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής “Τabula Rasa” ήταν απλώς η πρώτη από πολλές άλλες που θα ακολουθήσουν. Οπότε… μείνετε συντονισμένοι!

121 Λέξεις: Όσες λέξεις χρειάζεσαι για να συνθέσεις μία μοναδική ιστορία

O 2ος μεγάλος λογοτεχνικός διαγωνισμός σε συνεργασία με το Tabula Rasa

-Περισσότερα για τον διαγωνισμό που διεξήχθη με επιτυχία από το 121 Words μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο (Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου): https://www.121words.com/logotexnikos-diagonismos

-Υποβάλετε την ιστορία σας εδώ.

*Ευχαριστώ πολύ τις Βέρα Καρτάλου και Λυδία Ελιόγλου για την παραχώρηση της συνέντευξης.

Urnovl: Γράψε τις ιστορίες σου και μοιράσου τες με τους αναγνώστες

Σχόλια