10 πράγματα που δεν γνώριζες για τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ! Γνωστός ακόμα και για το δημοσιογραφικό του έργο, με ζωή περιπετειώδη και πολυτάραχη όσο αποτυπώνεται στα βιβλία του.

Ο Έρνεστ Μίλλερ Χέμινγουεϊ αποτέλεσε μέλος της αποκαλούμενης “Χαμένης Γενιάς” (Lost Generation) των Αμερικανών λογοτεχνών στο Παρίσι, στις δεκαετίες 1920 και 1930. Ανάμεσα στα πιο γνωστά έργα του συγκαταλέγονται Ο Γέρος και η Θάλασσα, Για ποιον χτυπά η καμπάνα και ο Αποχαιρετισμός στα όπλα.

Το 1953 τιμήθηκε με το Βραβείο Πούλιτζερ, ενώ τον επόμενο χρόνο βραβεύτηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Αγάπησε με πάθος τις ταυρομαχίες, το κυνήγι, τα ταξίδια (εργάστηκε ως πολεμικός ανταποκριτής) και τις γυναίκες (έκανε τέσσερις γάμους).

Έρνεστ Χέμινγουει

Ωστόσο, πολλά πράγματα για τη ζωή του συγγραφέα παραμένουν κρυφά και κατά την αποκάλυψή τους συνεχίζουν να εκπλήσσουν, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά σχετικά με την υποτιθέμενη εικόνα που οφείλει να υποστηρίζει ένας συγγραφέας: αυτή του καθωσπρεπισμού, της σοβαροφάνειας και των ανήσυχων σοφισμάτων που προκύπτουν αυθόρμητα μέσα από κάθε του λέξη, σκέψη και πράξη.

Όμως πολύ συχνά ξεχνάμε ότι και οι συγγραφείς είναι άνθρωποι, με αδυναμίες, όνειρα και πάθη. Στην περίπτωση του Έρνεστ Χέμινγουεϊ συναντάμε το πρότυπο του αντισυμβατικού συγγραφέα. Αυτό το αποδεικνύουν τα παρακάτω γεγονότα.

1) Ήθελε να πολεμήσει στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά του το αρνήθηκαν λόγω προβλήματος στην όρασή του. Παρόλα αυτά, έπεισε τον στρατό να τον κάνει οδηγό ασθενοφόρου. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια του πολέμου τραυματίστηκε από πυρά και απομακρύνθηκε από τη θέση.

2) Ο Χέμινγουεϊ κάποτε έζησε, μέθυσε και κοιμήθηκε με μια αρκούδα.

3) Κάποτε έκλεψε ένα ουρητήριο από το αγαπημένο του μπαρ, όπου είχε ουρήσει αρκετά “λεφτά” σε αυτό και σαν αποτέλεσμα θεώρησε ότι θα έπρεπε να του ανήκει. Κατέληξε να κολλήσει το ουρητήριο μέσα στο σπίτι του.

4) Μια φορά εξέδωσε μια συνταγή για μηλόπιτα στη στήλη του. Στην πραγματικότητα, είχε πολλές συνταγές για φαγητό και μερικές από αυτές κατέληξαν να είναι σε μουσεία όπως η συνταγή του για hamburger που βρίσκεται παρακάτω.

5) Η KGB προσέλαβε μυστικά τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ ως κατάσκοπό τους, και αυτός δέχτηκε.

6) Η καθημερινή καταμέτρηση των λέξεων που έγραφε σημειωνόταν σε ένα κομμάτι χαρτόνι που βρισκόταν στον τοίχο του.

7) Υπάρχει μια διάσημη ιστορία για τον Χέμινγουεϊ ο οποίος στοιχημάτισε με τους ομότεχνους του, ότι θα μπορούσε να γράψει μια σύντομη ιστορία χρησιμοποιώντας μόνο έξι λέξεις. Η ιστορία που τους έδωσε ήταν: “Προς πώληση. Παιδικά παπούτσια. Εντελώς Αφόρετα… “. Με αυτόν τον τρόπο κέρδισε το στοίχημα.

8) Κάποτε εξέτασε τα γεννητικά όργανα του Σκοτ Φιτζέραλντ στο μπάνιο μιας καφετέριας και τον ενημέρωσε ότι ήταν κανονικού μεγέθους, μετά από παράπονα του δεύτερου ότι η γυναίκα του δεν ικανοποιούταν από το μέγεθος.

Έρνεστ Χέμινγουεϊ

9) Το τέλος του «Αποχαιρετισμός στα Όπλα» γράφτηκε 39 φορές.

10) Κατά τη διάρκεια της ζωής του ο συγγραφέας επιβίωσε από την έκθεση στον άνθρακα, την ελονοσία, τον καρκίνο του δέρματος και την πνευμονία. Έζησε με διαβήτη, γλίτωσε από δύο αεροπορικά δυστυχήματα, ένα χαλασμένο νεφρό, ηπατίτιδα, μια πάσχουσα σπλήνα, ένα ραγισμένο κρανίο, ένα κατεστραμμένο σπόνδυλο και το μόνο που δε μπορούσε να τον σταματήσει ήταν ο ίδιος του ο εαυτός. Τελικά, ο συγγραφέας πήρε το αγαπημένο του όπλο και αυτοκτόνησε.

Πίνοντας Ballantine’s με τον Έρνεστ Χέμινγουεϊ

Σχόλια