AirBnB: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις!

Ανακαλύπτοντας την AirBnB: την πλατφόρμα που άλλαξε τα πάντα στον χάρτη του παγκόσμιου τουρισμού!

Φίλες και φίλοι, καλώς ορίσατε στα μαθήματα με τον Τάσο! Τι κάνετε, πως είστε; Να κεράσω κάποιο καλοκαιρινό κοκτέιλ για να γίνει το μάθημα πιο ευχάριστο και δροσερό;

Σήμερα θα μάθουμε για την AirBnB! Όποιο παιδάκι γνωρίζει ήδη την AirBnB παρακαλώ πολύ να παραμείνει ήσυχο στο άρθρο μέχρι να τελειώσει τούτη η διδακτική ώρα γιατί που ξέρεις, μπορεί να δεις κάτι που δεν γνώριζες! Λοιπόν, δεν τρίζουμε καρέκλες, κοιτάμε όλοι στον πίνακα και το μάθημα αρχίζει!

Κεφαλαιο 1: Περιγραφη και ιδρυση

Η AirBnB είναι μια online διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία μπορεί καθένας από εμάς να κάνει sign up και να δηλώσει πως έχει κάποιο χώρο -και λέω χώρο γιατί όπως θα δεις παρακάτω, αγαπητέ, τα διαθέσιμα καταλύματα δεν είναι μόνο σπίτια και δωμάτια- που τον νοικιάζει σε ταξιδιώτες και εξερευνητές του κόσμου για  προσωρινή παραμονή ή για να αναζητήσει κάτι αντίστοιχο από κάποιον άλλο πάροχο!

AirBnB: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η πλατφόρμα τούτη, λοιπόν, έκανε την εμφάνισή της στα μονοπάτια του διαδικτύου το 2008! Με το ντεμπούτο της συγκέντρωσε περίπου 21.000 – 22.000 ανθρώπους που είχαν χρησιμοποιήσει την AirBnB! Μέχρι την στιγμή αυτή, αγαπητοί μαθητές, περίπου 160.000.000 άνθρωποι έχουν κοιμηθεί σε κάποιο από τα διαθέσιμα καταλύματα που μπορείς να βρεις κι εσύ στο επίσημο site της εταιρείας.

Κεφαλαιο 2: Οι παροχες

Αφού, λοιπόν, εμπεδώσαμε τα θεωρητικά του πρώτου κεφαλαίου ας δούμε τώρα τι μας παρέχουν -κατά μέσο όρο- τα καταλύματα που προσφέρονται στην AirBnB.

Όπως θα περίμενες να δεις και σε ένα ξενοδοχείο, έτσι και εδώ, θα συναντήσεις σίγουρα τα απαραίτητα (a.k.a. ένα κρεβάτι, ένα μπάνιο, ένα τραπέζι, καμιά καρέκλα, ξέρεις τώρα, τα βασικά για να στηθεί ένα σπιτικό). Αυτά βέβαια τα συναντάς στην περίπτωση που επιλέξεις να μείνεις σε ένα δωμάτιο ενός μεγαλύτερου κοινόχρηστου χώρου.

AirBnB: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Δωμάτιο AirBnB στο Amsterdam

Τι άλλη επιλογή έχεις; Μα φυσικά να μείνεις σε ένα ολόκληρο σπίτι! Εκεί όπως καταλαβαίνεις οι παροχές είναι (πολύ) περισσότερες φίλε αναγνώστη/μαθητή! Κουζίνες, από απλές μέχρι εξοπλισμένες με το τελευταίο gadget που αφαιρεί το χλωροπλάστη από το τρίτο αριστερά κύτταρο του σταφυλιού. Μπάνια, με μπανιέρες, ντουζιέρες, πισίνες πλαστικές ή και συνδυασμός όλων αυτών. Μπαλκόνια στενά, σε παλιές πολυκατοικίες του κέντρου κάθε πόλης, μέχρι βεράντες με πισίνες θερμαινόμενες, που φωτίζονται τη νύχτα για βραδινές βουτιές.

Γενικότερα, όπως καταλαβαίνεις, μπορείς να βρεις δωμάτια, διαμερίσματα ή και ολόκληρα σπίτια που ταιριάζουν σε αυτό που ζητάς: αριθμό φιλοξενούμενων, παροχές, τιμές, απόσταση από το κέντρο της πόλης κλπ.

Κεφαλαιο 3: Το αλτερνατιβ

Και σε αυτό το κεφάλαιο ήρθε η ώρα να απαντήσουμε σε κάτι που υπαινιχθήκαμε στην αρχή: που αλλού μπορείς να μείνεις μέσω της AirBnB εκτός από την κλασική λύση του σπιτιού;

Η AirBnB σου δίνει την ευκαιρία να επιλέξεις, εκτός από τα προηγούμενα τρία πράγματα που είπαμε (δωμάτιο σε κοινόχρηστο χώρο, διαμέρισμα, ολόκληρο σπίτι) και κάποιον πιο εναλλακτικό χώρο για να περάσεις τα βράδια σου! Και τι είναι αυτό;

Πως θα σου φαινόταν να έμενες σε ένα φάρο; Τι λες για ένα δεντρόσπιτο; Η βραδιά μέσα σε ένα πλοίο/βάρκα πως λες να είναι; Βολεύει ένα τροχόσπιτο για ύπνο; Το να μένεις σε κάστρο δε φαντάζει πολύ grande; Πως ένα ξωκλήσι γίνεται δωμάτιο για ύπνο;

Όλα αυτά είναι μόνο κάποια από τα πολλά ασυνήθιστα μέρη που μπορείς να βρεις στην AirBnB και να επιλέξεις να περάσεις σε αυτά τις νύχτες (ή και την υπόλοιπη μέρα) των διακοπών σου! Τέλειο ε;

Κεφαλαιο 4: Τι πληρωνεις

Σίγουρα μπορείς να βρεις αρκετές φθηνές λύσεις διαμονής, που στις περισσότερες περιπτώσεις σου παρέχουν ότι μπορεί να σου παρέχει και ένα ξενοδοχείο, απλά σε χαμηλότερη τιμή! Τι κρύβεται, όμως, πίσω από το γενικό σύνολο που θα πληρώσεις;

Ένα μερίδιο από τα χρήματα πάνε στον ιδιοκτήτη του καταλύματος, αυτόν που σε φιλοξενεί! Ένα άλλο, μικρότερο μερίδιο, είναι η προμήθεια που κρατά η εταιρεία (AirBnB) ώστε να επιβιώσει. Επιπλέον, υπάρχει και ένα έξτρα ποσό που είναι για τα έξοδα καθαριότητας! Όλα αυτά φαίνονται αναλυτικά πριν ολοκληρώσεις μια κράτησή σου!

Πάμε διακοπές νοικιάζοντας ένα … νησί!

 

Κεφαλαιο 5: Τα θετικα

Στο κεφάλαιο αυτό αν με αφήσεις να μιλάω μπορώ να γράψω σελίδες ολόκληρες. Ωστόσο θα φανώ εγκρατής γιατί στις μέρες μας έχει ακριβύνει και η χρέωση ανά σελίδα εκτύπωσης.

Το πιο σημαντικό είναι ότι πας σε μια νέα πόλη, σε μια νέα χώρα και μένεις σε ένα σπίτι της πόλης/χώρας αυτής. Βλέπεις την αρχιτεκτονική της και τη ζεις μέχρι το κόκαλο βρε παιδί μου. Δεν επηρεάζεσαι από το αρχιτεκτονικό μοντέλο των διάφορων αλυσίδων ξενοδοχείων. Έχεις μια γνώμη και για το πως αυτοί οι άνθρωποι διαμορφώνουν το χώρο κατοικίας τους, γιατί αρκετές φορές δεν επιλέγουν να διακοσμήσουν το σπίτι που θα σου προσφέρουν απρόσωπα, αλλά βάζουν στοιχεία της κουλτούρας τους μέσα.

AirBnB: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Σπίτι AirBnB στην Ιταλία

Θέλεις δεύτερο επιχείρημα; Σου έχω! Το μότο που λέει “ζήσε στην πόλη σου σαν τουρίστας και στο εξωτερικό σαν ντόπιος” το ξέρεις; Ε, τι καλύτερη συνταγή; Έχεις το “δικό σου” σπίτι στην πόλη τον διακοπών σου. Μπορείς να μαγειρέψεις εκεί, να κάτσεις να πιεις τον καφέ σου στο μπαλκόνι, να καλέσεις φίλους σου που ζουν στην πόλη εκείνη για φαγητό, ποτό, ταινία και ό,τι άλλο θέλεις. Είσαι ντόπιος ρε παιδί μου! (Φιλική συμβουλή: μην αλλάξεις διακόσμηση ή πετάξεις κανένα έπιπλο, ο official ιδιοκτήτης δε νομίζω να χαρεί πολύ)!

Και σου λέω και ένα τρίτο και τελειώνω! Φτάνεις εκεί και σε υποδέχεται ο ιδιοκτήτης. Ο ιδιοκτήτης που τις περισσότερες φορές είναι ντόπιος, βέρος κάτοικος της εκεί περιοχής. Θα μου πεις τι σημασία έχει αυτό; Έχει! Γιατί ξέρει να σου πει που να πας, τι αξίζει πραγματικά να δεις και να κάνεις, ποιες μυστικές γωνιές της πόλης που αγνοούν οι τουριστικοί οδηγοί και οι ξενοδοχειακοί πράκτορες πρέπει να ξεσκονίσεις για να ζήσεις την πραγματική μαγεία της εξερεύνησης!

AirBnB: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις

Κεφαλαιο 6: Τα αρνητικα

Η άλλη πλευρά του νομίσματος έχει τα αρνητικά τα πράγματα! Πολλά δεν τα λες και κάποια από αυτά για να τα συναντήσεις πρέπει να έχεις τύχη… ή μάλλον ατυχία!

Το βασικό είναι η ασφάλεια. Ζεις σε ένα σπίτι, σε μια πολυκατοικία, σε ένα δεντρόσπιτο, ένα φάρο ή όπου έχεις επιλέξει και αυτό δεν έχει την 24ωρη reception του ξενοδοχείου, που ξέρεις πως κάποιος πάντα είναι εκεί και πως υπάρχει ασφάλεια. Αυτό βέβαια δε σημαίνει σε καμία περίπτωση πως αν μένεις σε AirBnB θα έρθουν όλοι οι εγκληματίες της χώρας να πέσουν να σε φάνε! Είναι σα να ζεις στο σπίτι σου!

Δεύτερο αρνητικό… κακός ιδιοκτήτης. Αυτό ίσως είναι χειρότερο του πρώτου! Μπορεί ένα κατάλυμα να φαίνεται εξαιρετικό από τις φωτογραφίες και τις περιγραφές στο site και όταν φτάνεις εκεί να σε υποδέχεται ο πιο περίεργος και στρυφνός ιδιοκτήτης ολόκληρης της υφηλίου, που θα σου λέει “Καλώς ήλθες” και θα εννοεί “Τσακίσου να φύγεις”!

Ίσως και να μην ενδιαφέρεται και τόσο για την καθαριότητα του καταλύματός του και να μην είναι όσο περιποιημένο θα περίμενες! Αλλά ποιος σου λέει ότι το δωμάτιο ενός ξενοδοχείου θα είναι όντως καθαρό; Οι πιθανότητες να πέσεις σε βρώμικο δωμάτιο ξενοδοχείου ή σε βρώμικο AirBnB είναι περίπου ίδιες… λαχείο είναι αυτά!

Κεφαλαιο 7: Το κονκλουζιον

Αφού, αγαπητέ μαθητή, μάθαμε τα βασικά για αυτή τη διαδικτυακή πλατφόρμα που ανέτρεψε τα πάντα στο τοπίο του παγκόσμιου τουρισμού σου έχω μερικές συμβουλές -ως ένοικος AirBnB καταλυμάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό- που καλό θα ήταν να τσεκάρεις αν σκέφτεσαι να μείνεις σε κάποιο παρεχόμενο κατάλυμα!

  • Να μη φοβηθείς να το δοκιμάσεις! Είτε σου ταιριάζει είτε όχι είναι μια διαφορετική εμπειρία που, πίστεψέ με, αξίζει να ζήσεις!
  • Κατά την επιλογή καταλύματος πρόσεξε τα ακόλουθα: να είναι κοντά σε δημόσια συγκοινωνία, να έχεις διαβάσει τους κανόνες χρήσης του, να έχεις τσεκάρει αν το  check in και το check out είναι βολικά για το πρόγραμμά σου!
  • ΜΗΝ κάνεις κράτηση αν δε διαβάσεις τα σχόλια που έχουν αφήσει άτομα που έμειναν στο συγκεκριμένο χώρο. Σχόλια που αφορούν το χώρο, το αν όντως προσφέρει όσα αναγράφονται αλλά και σχόλια που αφορούν τον ιδιοκτήτη του: είναι ευγενικός, εξυπηρετικός και συνεννοήσιμος;
  • Αν μετά την εμπειρία σου σε AirBnB δεις πως είναι κάτι που σου αρέσει, σκέψου μήπως θα σου άρεσε να βρεθείς και από την πλευρά του… οικοδεσπότη!

Αυτά για σήμερα φίλε μαθητή! Καλό ταξίδι και καλή διαμονή εύχομαι!

Τα πιο όμορφα χόστελ της Ευρώπης!

 

Σχόλια