Τι ”κρύβει  το μολυβί” των social waste ;

Επτά χρόνια απουσίας για τους  social waste… κάπου τους έχασα και τώρα τους ξαναβρίσκω να σχεδιάζουν ταξίδι στη Μεσόγειο, να συνομιλούν με Καββαδία, Καρυωτάκη, Αναγνωστόπουλο, λίγο Γκαλεανο  και  Ναζιμ Χίκμετ έως και Μίσσιο, να ξεσηκώνουν την ιστορική πραγματικότητα τραβηγμένοι από την ” ξαφνική” δημοσιότητα του hip-hop… Τύποι, ίσως, και  ‘’περιθωριακοί’’ με ριζοσπαστικές αφετηρίες και μπόλικα εναύσματα για κοινωνικές ανατροπές.

Social Waste

Ειδικά σε ”Kαιρούς βολεμένους” οι Social waste έχουν να πουν πολλά για να σε πείσουν, με ρίμα ταξική ακατέργαστη, πολίτικο στίχο και μπλεγμένους ήχους και μουσικές με κέντρο το ηχείο της Μεσόγειου. Ίσως τους χάσεις για καιρό άλλα σίγουρα τους ξαναβρίσκεις, πότε να μπαρκάρουν στο Μεγάλο Κάστρο, και πότε να χάνονται στην Καζαμπλάνκα μια δύση με κάτι δίστιχα καβάτζα για λιμάνια, ναυτικούς και γυναίκες της Ανατολής… ψάχνοντας, όπως λένε, για ένα όνειρο απλωμένο, για  μια ουτοπία, για το πιο όμορφο τραγούδι! Κάπου εκεί, θα ‘ναι υψωμένη μαυροκόκκινη σημαία, κάπου στην πρύμνη θα γράφει ”θα τον αλλάξουμε εμείς’‘ και φυσικά το κλειδί θα είναι πάντα κάτω από το γεράνι !

Οι Social Waste δημιουργήθηκαν το 1999 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Δεκαεφτάχρονοι τότε, μαθητές ακόμα, τράβηξαν αμέσως την προσοχή των Active member, οι οποίοι τους πρότειναν να συνεργαστούν στα πλαίσια της ομάδας παραγωγής τους, της Freestyle Productions.

Μετά από περιπλάνηση ετών στον κόσμο του ελληνικού hip hop, πολλές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, πολλά τραγούδια και εμπειρίες στη σκηνή, το 2004 αποχωρούν από τη Freestyle Productions, μένοντας στο περιθώριο μέχρι και το 2013, οπότε αποφάσισαν να ξαναβγούν στο προσκήνιο. Ξεκινάνε, λοιπόν, αυτή την φορά  από μια κρίση οικονομική από μια ζορισμένη εποχή με αυτοσχέδια και αυτοοργανωμένη μουσική  για να ακουστούν, να μιλήσουν, να γράψουν και να αλλάξουν.

Το Νοέμβρη του 2013 κυκλοφόρησαν το άλμπουμ «Στη γιορτή της Ουτοπίας» και το Δεκέμβρη του 2015 το νέο τους άλμπουμ «Με μια πειρατική γαλέρα». Φέτος, παρουσιάζουν το νέο τους ταξίδι στα νερά της hip hop και μπαρκάρουν κατάστρωμα για τα λιμάνια της Μεσόγειου παρέα με τα αντίποινα και τον Dj Magnum καθώς το νέο πρότζεκτ τους  θέλει να  αυτοαποκαλείται «το χιπ χοπ της Mεσογείου».

Social Waste

Μετά από τρία άλμπουμ και έχοντας δώσει το δικό τους στίγμα στην hip hop σκηνή όσο και αν περνιούνται πολλές φορές για low bap, αφού ήταν για χρόνια δεμένοι στο λιμάνι των active member, στόχος των Social waste είναι να κινηθούν σε διαφορετικά ρεύματα και να πετάξουν άγκυρα σε διαφορετικά λιμάνια επανδρώνοντας καράβι ‘’πειρατικό’’, πολίτικα αυτόνομο, στιχουργικά ανειδίκευτο χωρίς συγκεκριμένη καταγωγή και  ταυτότητα που θα μίλα για ιστορίες , για λαούς και για ‘’καράβια’’.

Για ‘’καράβια’’ που δεν βρήκαν λιμάνι για να αράξουν δίχως ορίζοντες,  για “καράβια” με πουλημένους καπετάνιους, για “καράβια” που ύψωσαν σημαίες με διαφορετικά χρώματα και πίστεψαν  ότι θα ταξιδέψουν, για “καράβια” με ναύτες που αυτοκτόνησαν  και ναύτες  που στην φουρτούνα κοίταζαν ηλιοβασίλεμα σαν ”του Άρη” και ”του Χρόνη’‘,  για ‘’καράβια‘’ που κάτι χρωστούσαν και εν τέλει ξεπουλήθηκαν  και για “καράβια” με σπασμένες πυξίδες που ακόμα χαροπαλεύουν ‘’με τον καιρό να ‘ ναι κόντρα’’ για να νικήσουν.

Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα συγκρότημα κοινωνικοπολιτικά τοποθετημένο και ακέραιο, για ένα συγκρότημα που αντιπροσωπεύει τους καιρούς και ”όλα” όσα ”μου φταίνε”, που κυνηγά τη δική του ουτοπία όσο ακόμα θα φυτρώνουν φράουλες στην Mανωλαδα, όσο πολιτικές γαλέρες θα φιμώνουν στόματα οι Social waste θα εκπέμπουν πειρατεία στιχουργικά γιατί το “hip-hop είναι παιδί της οικονομικής κρίσης και των φιλελευθέρων αντιλήψεων” από πατέρα μετανάστη, με αδελφό εξόριστο και μανά  με ‘’μάτια μεγάλα’’ μπλε, στο χρώμα της Μεσόγειου …  

 

Σχόλια