Το Μπλε Τετράδιο: Πόσο βαθιά μπορεί να σε κόψει μια σελίδα;

Το μπλε τετράδιο συνθέτει στις σελίδες του την παρανοϊκή μάχη δύο προσωπικοτήτων σε ένα σώμα.

Το βιβλίο του Κωνσταντίνου Σύρμου, « Το μπλε τετράδιο », περιγράφει γλαφυρά την διαδρομή της ψυχής ενός ανθρώπου, από την στωική καταπίεση των συναισθημάτων του, ως την καταστροφική έκρηξή τους.

Είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ με γρήγορες εναλλαγές στην πλοκή και με έντονο τo στοιχείo του αστυνομικού μυστηρίου. Θίγει τα ζητήματα της ψυχολογικής κακοποίησης, της μάχης με τα κοινωνικά στερεότυπα, του ρατσισμού, της ενδοοικογενειακής βίας, των ψυχικών νοσημάτων και της απομόνωσης.

Ο Σταύρος, ένας εσωστρεφής ζωγράφος τριάντα πέντε ετών, ζει στην Αθήνα κλεισμένος στον εαυτό του και δημιουργώντας τους σκοτεινούς πίνακές του. Μια μέρα αγοράζει ένα μπλε τετράδιο κι αποφασίζει να γράψει ένα γράμμα στην αγαπημένη του Άννα, την γυναίκα που τον εγκατέλειψε δίχως μια λέξη και ξαφνικά, με σκοπό να της πει όλα όσα τον θλίβουν.

Μα το γράμμα αυτό μετατρέπεται σε  μια ζωντανή καταγραφή σχεδόν λεπτού προς λεπτού, των καταστρεπτικών για τον ίδιο συνεπειών της εξαφάνισής της από την ζωή του, της μοναξιάς του, των ανοιχτών ακόμη πληγών που υπέστη στην παιδική ηλικία, αλλά και τη μυστηριώδη Φωτεινή που σαν σκιά τρυπώνει στις σκέψεις του βασανίζοντάς τον με τύψεις για τον θάνατό της.

Σώμα στη βιτρίνα: Μια ιστορία για όσους έγραψαν το όνομα τους στο νερό

Το μπλε τετράδιο

Το μπλε τετράδιο

Απόσπασμα βιβλίου “Το μπλε τετράδιο”

«Απέναντί μου, είναι ένας άνδρας καθισμένος στο πάτωμα, η πλάτη του όρθια, ακουμπά στον τοίχο, στα δεξιά του ένα ορθάνοιχτο παράθυρο. Το κεφάλι του κοιτά ευθεία μπροστά. Κοιτά στα μάτια όποιον σταθεί απέναντί του. Είναι καλοχτενισμένος. Τα μάτια του εκφράζουν μια άγνωστη σε εμένα απορία. Ο κορμός του σώματός του αδύνατος, όχι αδύναμος. Στο μέρος της καρδιάς σκίζει το δέρμα του μία μεγάλη τομή με μισοβγαλμένα ράμματα, που οι άκρες τους εξέχουν άτακτα. Τα πόδια του σχηματίζουν ένα κεφαλαίο λάμδα. Οι φλέβες στα χέρια του προδίδουν την έντασή του. Κρατά τα γόνατά του. Στα δάχτυλά του έχει ίχνη αίματος. Αριστερά του το κρεβάτι, στρωμένο κι ανέγγιχτο. Από το παράθυρο μπαίνει το ξανθό φως μιας δυνατής λιακάδας. Στο πάτωμα, πλάι στο δεξί του γόνατο ο ήλιος σχηματίζει ένα τετράγωνο, στο κέντρο του ένας μικρός σωρός από παγάκια που λιώνουν και στην κορφή τους μια γερμένη ανθρώπινη καρδιά. Σου αρέσει ο πίνακας μου; Ίσως κάποτε να μου απαντήσεις».

Γράφοντας ο Σταύρος το μπλε τετράδιο ελευθερώνει εν αγνοία του, βήμα – βήμα, τον παρανοϊκό εαυτό που κατέπνιγε όλα αυτά τα χρόνια μέσα του. Το ανακάτεμα της αλήθειας και της ψευδαίσθησης δεν αργεί να συμβεί στο μυαλό του και τότε ένας βίαιος και επικίνδυνος Σταύρος έρχεται στην επιφάνεια. Ο αδελφός της Άννας ο Νίκος, μαζί με τον δυναμικό ψυχίατρο Δημήτρη, θα καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να τον επαναφέρουν στην πραγματικότητα, παίζοντας ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τους ίδιους.

Θα τα καταφέρουν; Η Άννα θα γυρίσει κοντά του; Ή ο Σταύρος θα χαθεί για πάντα στην νοητική του άβυσσο;

Το μπλε τετράδιο

Από την παρουσίαση του βιβλίου “Το μπλε τετράδιο”

Λίγα λόγια Για τον συγγραφέα

Ο Κωνσταντίνος Σύρμος γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1979, στο Ηράκλειο Κρήτης. Είναι στιχουργός, ποιητής και συγγραφέας. Από την εφηβεία του οι καλλιτεχνικές του ανησυχίες του δημιούργησαν την  ανάγκη της έκφρασης μέσα από τον στίχο και την ποίηση κάτι το οποίο συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Στίχοι του έχουν μελοποιηθεί και μεταξύ άλλων έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Ζούδιαρη και την Φωτεινή Δάρρα. Εκτός από το γράψιμο αγαπάει το σκάκι και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Το μπλε τετράδιο είναι το πρώτο του μυθιστόρημα.

Το βιβλίο “Το Μπλε Τετράδιο” από τον Κωνσταντίνο Σύρμο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως και μπορείτε να βρείτε όλα του τα χαρακτηριστικά αλλά και επιπλέον κριτικές αναγνωστών στην εφαρμογή GoodReads.

Μετάξι: Ένα πανέμορφο ταξίδι αναζήτησης

 

Σχόλια