Μία εικαστική έκθεση γεμάτη με το Γαλάζιο του Αιγαίου, στην Νάουσα Πάρου.

Ο Δήμος Πάρου σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες του πολιτιστικού ομίλου «Κέντρο Τέχνης-Marble Art Center» παρουσιάζουν για 9η χρονιά, την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: «ΠΑΡΟΣ: Γαλάζιο του Αιγαίου 2017-Aegean Blue».

Η έκθεση θα εγκαινιασθεί, από τον Δήμαρχο Πάρου κ. Μάρκο Κωβαίο και τον Δημοτικό Σύμβουλο του Δήμου Αθηναίων κ. Χρήστο Τεντόμα, στις 14 Ιουλίου 2017 και ώρα 20.00 στον πολιτιστικό χώρο: «Άγιος Αθανάσιος» στη Νάουσα της Πάρου και η διάρκεια της θα είναι μέχρι και τις 20 Ιουλίου 2017.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Οι καλλιτέχνες πραγματεύονται το θέμα μέσα από τις προσωπικές εμπειρίες, που έχουν βιώσει αρμενίζοντας στο Αιγαίο αλλά και στην θαλάσσια προέκτασή του την Μεσόγειο και τις αποδίδουν εικαστικά ο καθένας ξεχωριστά, με την τεχνοτροπία και αισθητική που τον διακρίνει στο προσωπικό ή συλλογικό του έργο.

Η ιστορική φόρτιση του Αρχιπελάγους, αλλά και της Μεσογείου με τον Κυκλαδικό, Μινωικό και Μυκηναϊκό πολιτισμό. Η Αθηναϊκή Θαλασσοκρατία με τις τριήρεις, η Βυζαντινή επικράτηση με τους “ταχύτατους” Βυζαντινούς Δρώμονες επενδυμένοι με το υγρό πυρ αποτελούν πηγή ερεθισμάτων για θέματα. Αλλά και στην σύγχρονη νεοελληνική ιστορία με την επανάσταση του 1821, με τους μπουρλοτιέρηδες και η εξάπλωση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας από τον 18ο αιώνα (ιδιαίτερα μετά την συνθήκη Κιουτσούκ Καϊναρτζή: 1774) μέχρι τις μέρες μας, βρίθουν από θέματα που σε συνδυασμό με τα προσωπικά βιώματα του κάθε καλλιτέχνη προσδίδουν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις και ερεθίσματα για την εικαστική και καλλιτεχνική ανάπτυξη του θέματος.

Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι να απολαμβάνουμε όλοι εμείς τον εικαστικό αυτόν πλούτο, που πηγαία και ζωντανά αποδίδουν οι συμμετέχοντες δημιουργοί.

Όπως τραγούδησε ο Οδυσσέας Ελύτης: “Στα φωτεινά γαλάζια νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου καθρεπτίζεται το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής”.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί και η ρήση του Ηρόδοτου: “Θα έχουμε γη και πατρίδα όσο έχουμε πλοία στην θάλασσα.”

Οι καλλιτεχνες που συμμετεχουν στην εκθεση ειναι:

Γκαίη Αγγελή, Κίμων Αξαόπουλος, Στέλλα Αφεντάκη, Κάτια Βαρδουλάκη, Τζένη Βεργέτη, Νινέτα Βρετού, Αφροδίτη Καραμανλή, Μαρία-Δανάη Καυχίτσα, Παναγιώτης Καλκαβούρας, Σταύρος Καρνάκης, Λουίζα Κέντρου, Όλγα Μαντζουράνη, Ευαγγελία Μπάλιου, Γιώργος Μπογιατζής, Ελένη Ντίνια Μπούνταλη, Νίκος Μπράτος, Ουρανία Μύτικα, Πανταζίδης, Κώστας Σκιαδάς, Βαιλική Σοφρά, Ελένη Σπετσάκη, Άρτεμις Σταματίου, Κατερίνα Σταμπολίτη, Γιώργος Στρώνης, Κατερίνα Τριανταφύλλου, Γεωργία Φιλαδιτάκη, Ρένα Φλώρου, Νίκος Χριστοδούλου, Laure Shawwah.

Στην έκθεση θα παρουσιαστούν, επίσης έργα από πέτρα και μάρμαρο του παραδοσιακού αιγαιακού εργαστηρίου γλυπτικής «Κέντρο Μαρμαρογλυπτικής Τέχνης-Marble Art Center» στο πλαίσιο των σεμιναρίων που οργανώθηκαν κατά την Χειμερινή περίοδο 2016 – 2017 στην Αθήνα.

Εγκαίνια: Παρασκευή 14 Ιουλίου 2017, ώρα 20.00
Διάρκεια: 14-20 Ιουλίου 2017
Πολιτιστικός Χώρος «Άγιος Αθανάσιος», Νάουσας – Πάρος
Πληροφορίες: 69-8027-5555, 69-4207-5756
Email: iannis.pantazidis@gmail.com │Fb: @marbleart.gr Instagram: Kentro texnis

Σχόλια