Μια ιστορία για τη μετανάστευση και για τον πολιτισμό μιας χώρας που εμπορεύεται τον έρωτα και την ελευθερία.

Το «Σώμα στη βιτρίνα» είναι ένα μυθιστόρημα, με χαρακτήρα θρίλερ και με έντονα μεταφυσικά, φιλοσοφικά και ιστορικά στοιχεία. Οι χαρακτήρες του βιβλίου είναι ολοκληρωμένοι και με βάθος, ενώ ο Άγγελος, η Νατάσσα, η Ελισάβετ και η Έλσα είναι οι τέσσερις βασικοί ήρωες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η πλοκή του βιβλίου.

Ο Άγγελος είναι ένας ευκατάστατος, μοναχικός μεσήλικας. Η συναισθησία του αποτελεί και το μεταφυσικό στοιχείο του βιβλίου. Η ικανότητα του να αντιλαμβάνεται κάθε κατάσταση με όλες του τις αισθήσεις και να αισθάνεται τη γεύση των ανθρώπων και των καταστάσεων λειτουργεί πότε ως χάρισμα και πότε ως κατάρα.

Η Νατάσσα, υιοθετεί αυτό το όνομα, όταν μεταναστεύει από την Ελλάδα. Στην προσπάθεια της να σταθεί στα πόδια της, καταλήγει πόρνη στις βιτρίνες της Κόκκινης συνοικίας του Άμστερνταμ. Μαζί με το όνομα της, αλλάζει και τον εαυτό της προσπαθώντας να επιβιώσει και να φύγει μακριά από το παρελθόν της.

Η Ελισάβετ καταφεύγει την άνοιξη του 2014 στο Άρσεν της Ολλανδίας για να βρει τη χαμένη της έμπνευση και να τελειώσει το αστυνομικό της μυθιστόρημα.

Η Έλσα είχε ζήσει και είχε γράψει τη δική της ιστορία, στους χώρους που κινούνται οι υπόλοιποι ήρωες του βιβλίου, πολύ πριν από αυτούς. Από την επαρχία της Δανίας, θα δουλέψει σε ένα άθλιο καπηλειό και από εκεί θα καταλήξει ποζάρει για τον Ρέμπραντ στο ατελιέ του στο Άμστερνταμ. Στο Άμστερνταμ του 1664, θα γνωρίσει την σκληρότητα, την ομορφιά, τον έρωτα, την τέχνη, την απληστία και τη λεηλασία. Η ιστορία της θα θαφτεί στα αρχεία της πόλης, περιμένοντας κάποιον να την ανακαλύψει.

Βιβλία που θα σου αλλάξουν τη στάση για τη ζωή

Τέσσερις χαρακτήρες φαινομενικά ασύνδετοι, που συνδέονται, όμως, αναμεταξύ τους με πολλούς τρόπους. Ο Ρέμπραντ, ένα μυθιστόρημα, ένας ιδιαίτερος πίνακας, η ιστορία της Έλσε, η πόλη του Άμστερνταμ, η κόκκινη συνοικία και τα σκοτεινά μυστικά του παρελθόντος είναι κάποιοι από αυτούς.

Τελικά, η ιστορία θα έχει το ίδιο τέλος με το ξεχασμένο βιβλίο που διαβάζει ο Άγγελος και με το μυθιστόρημα που γράφει η Ελισάβετ.

«…είχε καταλάβει πως όσο πιο ανοιχτά είχε τα μάτια της, τόσο περισσότερη ασχήμια θα έβλεπε, και όσο περισσότερους ανθρώπους συναντούσε, τόσο θα μίκραινε η επιθυμία της να γνωρίσει σε βάθος το ανθρώπινο γένος σε όλες του τις διαστάσεις, ακόμα και τον ίδιο της τον εαυτό.»

Το «Σώμα στη βιτρίνα» θίγει ζητήματα, όπως η εκτεταμένη εμπορευματοποίηση και η μετατροπή του ανθρώπινου σώματος και της σεξουαλικής πράξης σε εμπορεύσιμη υπηρεσία. Μπορεί η πορνεία να γνώρισε έξαρση με τον καπιταλισμό, αλλά δε συνδέεται απόλυτα μαζί του. Αντίθετα, διατρέχει την ιστορία της ανθρωπότητας.

Η θεία δίκη, η δίκαιη τιμωρία, η εξισορροπητική δύναμη, που δρα όταν κάποιος παραβαίνει τους ηθικούς κανόνες, η Νέμεσις διαπερνά τις γραμμές του βιβλίου. Σ’ αυτό το μυθιστόρημα, ακολουθεί, λυτρώνει και καταδικάζει τους ήρωες, αλλά και τους αναγνώστες.

Το «Σώμα στη βιτρίνα» είναι ένα μυθιστόρημα για τους ξεχασμένους. Αναδεικνύει πλάι στους προβεβλημένους, τους ανθρώπους του περιθωρίου. Εκείνους που παλεύουν για την επιβίωση, χωρίς όμως, να σταματούν να φιλοδοξούν, να αισιοδοξούν και να κάνουν μεγάλα όνειρα, που ξεπερνούν το μπόι τους.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο ρόλος της Τέχνης. Nα βγάζει από την αφάνεια εκείνους που ξέχασε η ιστορία. Να πιάνει τα όνειρα από το χέρι και να τα φέρνει λίγο πιο κοντά σε εσένα, αρκεί εσύ να συνεχίσεις να ονειρεύεσαι.

«Το μάθημα που πήρε από τον Διδάσκαλο είναι πως οι ανήσυχοι άνθρωποι κινούν τη γη, οι παθιασμένοι κινούν γη και ουρανό. Οι ανήσυχοι τιμωρούνται με μοναξιά και οι παθιασμένοι με ανεπιθύμητη εξορία και πόνο– ο πόνος το αντίτιμο για την παραμονή τους στη ζωή»

*Το Σώμα στη βιτρίνα της Αργυρώς Μαντόγλου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο 

Αστυνομική λογοτεχνία: 8 μυθιστορήματα που θα εντείνουν το αστυνομικό σου δαιμόνιο!

Σχόλια