Αγαπημένες ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που πρέπει οπωσδήποτε να δεις κάποια στιγμή!

Ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ είναι ένας σκηνοθέτης – δημιουργός που αποτελεί από μόνος του ένα μεγάλο κομμάτι της ιστορίας του κινηματογράφου. Με ταινίες στο ενεργητικό του όπως το Κουρδιστό πορτοκάλι, η Λάμψη, η Οδύσσεια του διαστήματος και τα Μάτια ερμητικά κλειστά, έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα πολύ μεγάλο κοινό ακόμα και χρόνια μετά το θάνατό του.

Πολλοί τον θαυμάζουν, τον μιμούνται, τον έχουν ως πρότυπο. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει όμως να δούμε ποιες είναι οι ταινίες που ενέμπνευσαν τον ίδιο τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ. Το 1963 έδωσε στο αμερικάνικο περιοδικό Cinema την προσωπική του λίστα με τις 10 αγαπημένες του ταινίες.

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ακολουθούν παρακάτω οι 10 αγαπημένες ταινίες του Στάνλεϊ Κιούμπρικ που αξίζει να δεις!

1. Οι Βιτελόνοι

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Φεντερίκο Φελίνι, 1953

Ένα ανεξάρτητο φιλμ με στοιχεία κωμωδίας και δράματος. Η μελέτη του χαρακτήρα πέντε ανδρών που βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο της ζωής τους. Η ταινία εξελίσσεται στην Ιταλία και προτάθηκε για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

2. Άγριες Φράουλες

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν, 1957

Μετά από μια “ψυχρή” ζωή, ένας εβδομηντάχρονος καθηγητής αρχίζει να αναπολεί και να αναλογίζεται την πορεία της ζωής του. Βρίσκει την ευκαιρία να έρθει κοντά για πρώτη φορά με τη νύφη του αλλά και να διορθώσει λάθη με την οικογένειά του. Μία ταινία με αισιόδοξο μήνυμα και πρωτότυπη σκηνοθεσία και μοντάζ. Έχει προταθεί επίσης για Όσκαρ πρωτότυπου σεναρίου.

3. Πολίτης Κέιν

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Όρσον Γουέλς, 1941

Ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους των ΗΠΑ πεθαίνει και τα τελευταία του λόγια ήταν η λέξη “Ροδάνθος”. Η είδηση του θανάτου του μεταδίδεται σε όλο τον κόσμο και δημοσιογράφοι προσπαθούν να μάθουν πληροφορίες για τη ζωή του και κυρίως να ανακαλύψουν το νόημα της τελευταίας του λέξης.

Προτάθηκε συνολικά για 9 Όσκαρ και κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Μία ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι βρισκόταν επί δεκαπέντε χρόνια στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Έχασε την πρωτιά μόλις την τελευταία δεκαετία.

4. Τα Φώτα της Πόλης

Τσάρλι Τσάπλιν, 1931

Ο Σαρλώ είναι άνεργος και φίλος ενός αλκοολικού εκατομμυριούχου. Ερωτεύεται μία τυφλή πωλήτρια λουλουδιών η οποία πιστεύει ότι είναι πλούσιος, ενώ αυτός προσπαθεί να τη βοηθήσει οικονομικά. Μία συγκινητική ταινία που αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Ένα χιουμοριστικό μελόδραμα “ντυμένο” με πολύ όμορφη μουσική.

Άγνωστες αλήθειες για το “Κουρδιστό Πορτοκάλι”!

5. Άγγελοι της Κολάσεως

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Χάουαρντ Χιουζ, 1930

Δύο αδέρφια κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου πολέμου κατατάσσονται στην πολεμική αεροπορία. Ο ένας είναι γυναικάς και ο άλλος ηθικός και σε σχέση με την Έλεν. Όμως τα πράγματα περιπλέκονται και δημιουργείται ένα ερωτικό τρίγωνο. Η πρώτη ομιλούσα ταινία που ξεπερνά τις δύο ώρες σε διάρκεια. Ρεαλιστική, δραματική και με πάρα πολύ μεγάλο μπάτζετ. Προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης διεύθυνσης φωτογραφίας.

6. The Bank Dick

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Β.Σ. Φιλντς – Έντουαρντ Κλιν, 1940

Οι κωμικές περιπέτειες ενός άντρα που προσλαμβάνεται κατά λάθος ως υπάλληλος τράπεζας και εντελώς κατά λάθος ως σκηνοθέτης. Η ταινία έχει σατιρικά στοιχεία αλλά και απίθανες σκηνές καταδίωξης που ήταν πολύ μπροστά για την εποχή εκείνη.

7. Η Νύχτα

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Μικελάντζελο Αντονιόνι,  1961

Μια ματιά στη ζωή ενός άπιστου παντρεμένου ζευγαριού του οποίου η σχέση αλλοιώνεται μέσα σε μια νύχτα. Συμβολισμοί, μυστήριο και σκοτεινές ιστορίες. Η συγκεκριμένη ταινία έχει αποτελέσει κατά τη γνώμη μου μεγάλη επιρροή για το “Μάτια ερμητικά κλειστά” του Κιούμπρικ.

8. Ο Θησαυρός της Σιέρρα Μάντρε

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Τζον Χιούστον, 1948

Δύο Αμερικάνοι που ψάχνουν για δουλειά στο Μεξικό, πείθουν έναν τυχοδιώκτη να τους βοηθήσει να ανακαλύψουν έναν θησαυρό στα βουνά της Σιέρρα Μάντρε. Μία ανατρεπτική ταινία με ολοκληρωμένους χαρακτήρες και πολλά διδάγματα.

9. Ερρίκος ο 5ος

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Λόρενς Ολίβιε, 1944

Μία ιστορική ταινία με τη βιογραφία του Ερρίκου του πέμπτου που σε νεαρή ηλικία ανέλαβε τον θρόνο της Αγγλίας και οργάνωσε μια κατά τύχη νικηφόρα εκστρατεία εναντίον της Γαλλίας. Αποτελεί την κινηματογραφική μεταφορά του έργου του Σαίξπηρ. Ήταν υποψήφια για Όσκαρ καλύτερης ταινίας και πήρε τιμητικό Όσκαρ.

Αν και δεν θεωρείται από τα καλύτερα έργα του Σαίξπηρ, η μεταφορά στη μεγάλη οθόνη άγγιξε τον Κιούμπρικ καθώς είχε πολύ διαφορετική προσέγγιση στον χαρακτήρα του πρωταγωνιστή.

10. Ρόξι Χαρτ

Στάνλεϊ Κιούμπρικ

Ουίλιαμ Γουέλμαν, 1942

Η Ρόξι υπογράφει μία ομολογία δολοφονίας με σκοπό να αποκτήσει δημοσιότητα η χορευτική της καριέρα. Όμως το σχέδιο δεν θα πάει ακριβώς όπως το είχε στο μυαλό της. Ένα μιούζικαλ που δεν επικεντρώνεται μόνο στην μουσική αλλά και σε ένα πολύ δυνατό σενάριο που αποδίδεται παράλληλα με το υπερθέαμα.


Αυτή ήταν η πρώτη και μοναδική λίστα που έδωσε ο Στάνλεϊ Κιούμπρικ στην δημοσιότητα. Ταινίες που είτε τον ενέμπνευσαν, είτε απλά του άρεσαν. Για να βρίσκονται στη λίστα του σίγουρα αξίζουν.

Στάνλεϊ Κιούμπρικ: Ένας μάγος της σκηνοθεσίας

Σχόλια