Καλλιτέχνες που έχουν “κλέψει” τις μεγαλύτερες επιτυχίες τους!

 

Είτε λόγω σύμπτωσης, φόρου τιμής, κοινής προϊστορίας ή κλοπής, υπάρχουν πολλά τραγούδια, που μοιάζουν ύποπτα μεταξύ τους.

Με πρώτους και καλύτερους τους hip hop μουσικούς, που δανείζονται συχνά τα samples τους από άλλα γνωστά τραγούδια, μέχρι και τους “μ ε γ ά λ ο υ ς” pop stars που κλέβουν από άλλους πιο άγνωστους μουσικούς. Ως αποτέλεσμα, οι μηνύσεις για κλοπή είναι πιο σίγουρες από τη παραμονή του Λεβαδειακού στη Σούπερ Λιγκ. Σε κάθε περίπτωση το νόημα είναι ένα: Υπάρχει καλό και κακό κλέψιμο.

1. The Weeknd- Secrets:Tears For Fears/The Romantics

Πρώτο και πιο πρόσφατο δείγμα καλής (ή τέλειας) αντιγραφής αποτελεί το “Secrets” του Weeknd. Ο δίσκος “Starboy” του Weeknd είναι ένας από τους καλύτερους της χρονιάς, με μια synth – disco ατμόσφαιρα να υπάρχει σε όλα τα τραγούδια του.

Σίγουρα ο Weeknd χρωστάει την επιτυχία του τραγουδιού Secrets στα samples των 80’s επιτυχιών Pale Shelter των Tears For Fears και το Talking in your Sleep των Romantics. Έτσι, μας προσφέρει μια μικρή αναγέννηση στο είδος του New Wave των 80’s.

Weeknd, κλέψε σαν καλλιτέχνης!

2. Ed Sheeran-Shape of You: TLC- No Scrubs

Κάτι πρέπει να γίνει με αυτό το κ@λοτράγουδο. Ξεκίνησε τόσο όμορφα και χαλαρά, μέχρι τη στιγμή που τελικά αποδείχτηκε ότι είναι απλά μια επιδημία που εξαπλώθηκε στα clubs, στο ραδιόφωνο και κυρίως στο FACEBOOK.

Ως λύση, προτείν,ω λοιπόν την ακρόαση του τραγουδιού στις ώρες αιχμής 09:00-11:00 και 20:00-22:00. Τις άλλες ώρες θα ακούτε το “No Scrubs” των TLC (ή το cover των Bastille που είναι ακόμα καλύτερο), καθώς είναι πάνω-κάτω το ίδιο τραγούδι. Mάλιστα, ο Ed Sheeran παραδέχτηκε και ο ίδιος πως έκλεψε το ρεφρέν του τραγουδιού!

3. Coldplay-Viva La Vida: Joe Satriani- If I Could Fly

Όπως είπε μια προσωπικότητα (όχι εγώ), οι Coldplay δεν είναι σαν τον Έμπολα (το πιο hot meme του 2014), αλλά σαν το κοινό κρυολόγημα, γιατί βρίσκεται παντού και είναι απίστευτα ενοχλητικό. Και ο λόγος είναι απλός. Ενώ δεν απειλεί τη ζωή σου, σε αναγκάζει να κάτσεις σπίτι για να μην έχεις τύψεις και κολλήσεις τους γύρω σου. #μέτριο

Αφού είπαμε λοιπόν και την εξυπνάδα μας, το 2008 οι Coldplay βρίσκονταν στη κορυφή των Billboard Top 100 με το τραγούδι Viva La Vida. Αυτό τράβηξε τη προσοχή του κιθαρίστα Joe Satriani ο οποίος κατηγόρησε τους Coldplay για κλοπή του τραγουδιού του “If I Could Fly”. Οι Coldplay δήλωσαν πως πρόκειται για σύμπτωση, αλλά βρέθηκαν στο δικαστήριο με τον Satriani το 2009.

Στο 0:49 η απόδειξη.

4. Jet- Are you gonna by my girl: Iggy Pop – Lust For Life

Οι αναβιωτές του Garage Rock, Jet, ξεσήκωσαν μεγάλο πανικό ανάμεσα στους πιστούς old school punk ακροατές με το τραγούδι τους “Are you gonna be my girl” το 2003.

Το τραγούδι μοιάζει σε τεράστιο βαθμό με το θρυλικό Lust For Life του Iggy Pop, που γράφτηκε το 1977 και αποτέλεσε και theme της ταινίας Trainspotting.

Ο ντράμερ των Jet δήλωσε πως και το Are you gonna be my girl, αλλά και το Lust For life είναι αντιγραφές του στυλ μουσικής της δισκογραφικής Mowtown (είδος soul με ποπ στοιχεία πχ Jackson 5, Diana Ross κλπ).

5. Justin Bieber – Sorry: Ring the Bell- White Hinterland

Το τραγούδι “Sorry” του Justin Bieber και του Skrillex σημείωσε μεγάλη επιτυχία το καλοκαίρι του 2015, ωστόσο η τραγουδίστρια-συνθέτρια White Hinterland κατηγόρησε τους δύο μουσικούς λέγοντας πως έκλεψαν την εισαγωγή του τραγουδιού της (αυτό το ουουουου που ξεκινάει δηλαδή), Ring the Bell που γράφτηκε το 2014.

Μήπως, λέω εγώ, ο Skrillex και ο Bieber ονόμασαν το κομμάτι “Sorry” επειδή όντως έκλεψαν το κομμάτι της Hinderland και τώρα απολογούνται;;; Κάμερα σε μένα.

Σχόλια