Μετά το χειμώνα, όλοι περιμένουμε το καλοκαίρι να μας δικαιώσει. Μαυρισμένα κορμιά, θάλασσα, βουτιές, παγωτά, συνθέτουν την εικόνα της ευτυχίας.

Δύσκολη χρονιά η φετινή, έχω να ομολογήσω. Υποχρεώσεις, άγχη, απογοητεύσεις, στενοχώριες. Ο καθένας προσπάθησε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό, άλλοτε με επιτυχία, άλλοτε όχι. Ο χειμώνας αποδείχθηκε δύσκολη εποχή, πρωτίστως με το κρύο που μας ταλαιπώρησε κι ύστερα με τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται. Διορίες εργασιών, εξεταστικές, δουλειές συνθέτουν ένα πάνθεον άγχους, από το οποίο ο καθένας ζητά απεγνωσμένα να ξεφύγει.

Και ξαφνικά (και τρομακτικά γρήγορα), ήρθε η άνοιξη, οι πρώτες ζέστες και το προμήνυμα του καλοκαιριού, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι υποχρεώσεις συρρικνώθηκαν. Αλλά όσο να ‘ναι, αυτή η αλλαγή του καιρού μεταμορφώνει και τη διάθεση, καθώς και την προσμονή για τις ανέμελες στιγμές του καλοκαιριού. Όλοι περιμένουμε πώς και πώς το καλοκαίρι, τον ήλιο, τις βουτιές, τα νησιά, τα κοκτέιλ.

Πλέον το καλοκαίρι έχει έρθει για τα καλά. Δίχως εγκαρτέρηση επιζητούμε αυτόν τον ερχομό. Άγνωστο τι θα μας φέρει κι αυτό το άγνωστο είναι που ανεβάζει την αδρεναλίνη όλο και πιο ψηλά. Η διάθεση εκτοξεύεται, το μυαλό βρίσκεται εγκλωβισμένο στις παραλίες, τις καλοκαιρινές διακοπές, την ανεμελιά που αυτή η εποχή περικλείει. Το μόνο σίγουρο είναι πως η ιστορία που θα γραφτεί αυτό το καλοκαίρι θα περιέχει πολλές εικόνες, πολλά χρώματα κι αρώματα, πολλές αναμνήσεις και μοναδικές στιγμές.

Καλοκαίρι για τους περισσότερους σημαίνει μια ευκαιρία πρωτίστως για να χαλαρώσουν, να γεμίσουν ξανά τις μπαταρίες τους και να ανανεωθούν. Το να φύγουν και να απολαύσουν τη θάλασσα, τον ήλιο, το αλάτι, έστω και για λίγες ημέρες, αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Θα μπορούσα να αρχίσω να σας περιγράφω τι σημαίνει για μένα το καλοκαίρι, αλλά ίσως και να μην τελειώναμε ποτέ. Δεν παύει όμως να είναι, κατ’ εμέ, η πιο όμορφη, πιο αισιόδοξη, πιο λαμπερή εποχή του χρόνου.

Την εποχή αυτή είναι εμφανείς οι αλλαγές. Το χρώμα του δέρματος σκουραίνει, μεγαλώνει η μέρα, οι νύχτες γίνονται εντονότερες, η μουσική πιο δυνατή. Τα ρούχα λιγοστεύουν, η ερωτική διάθεση οξύνεται, ο ερωτισμός διαχέεται στην ατμόσφαιρα. Κι όλα αυτά είναι που κάνουν αυτή την εποχή τόσο περιζήτητη, τόσο μοναδική.

Κάθε καλοκαίρι κρύβει τη δική του ιστορία. Μια ιστορία αξέχαστη, η οποία δεν επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά. Ποτέ δεν είναι το ίδιο, ακόμη κι αν πας στα ίδια μέρη. Ό,τι ζεις μία φορά δεν μπορείς να το ζήσεις και δεύτερη. Πάντα κάτι θα αλλάζει, και θα ενισχύει τη μοναδικότητα αυτής της εποχής. Νέοι προορισμοί κι άνθρωποι, περιμένουν να τους εξερευνήσεις. Νέες ιστορίες περιμένουν να καταχωνιαστούν στο άλμπουμ των αναμνήσεων.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, τα καλοκαίρια από την παιδική τους ηλικία ακόμα, τους έχουν αφήσει μια πολύ γλυκιά γεύση. Τότε όλοι μετρούσαμε μπάνια και παγωτά. Συναγωνιζόμασταν ποιος θα φτιάξει το μεγαλύτερο κάστρο στην άμμο. «Και ναι, σήμερα έφαγα το πρώτο μου παγωτό» ανακοινώναμε όλο χαρά στους φίλους μας. Έτσι με αυτό τον γλυκό πειρασμό σηματοδοτούσαμε την έναρξη της ωραιότερης εποχής του χρόνου!

Και όσοι υπήρξαν τυχεροί και έζησαν τα καλοκαίρια τους σε κάποιο χωριό, μαζί με τον παππού και τη γιαγιά, τα φιλαράκια και την ασταμάτητη τρέλα πάνω στα ποδήλατα, είναι διπλά κερδισμένοι. Οι μελανιές στα γόνατα, οι λεκέδες από το παγωτό στο πρόσωπο και στα ρούχα, το πλατύ χαμόγελο, ήταν ένδειξη πραγματικής ευτυχίας.

Ας μην ξεχνάμε ωστόσο τις καλοκαιρινές διακοπές. Οι διακοπές αυτές αποτελούν από μόνες τους μια ολόκληρη ιστορία. Ο προορισμός δεν έχει καμία σημασία, μόνο η καλή διάθεση και η παρέα. Ελευθερία σε όλη την έκτασή τους, 1-2 βδομάδες χαλάρωσης, μακριά από καθετί που μας σκοτίζει το μυαλό. Η τρέλα, ο ερωτισμός, ο αυθορμητισμός εκτοξεύονται στα ύψη. Ξέφρενα πάρτι έως ότου ξημερώσει, άφθονο αλκοόλ, βραδινά μπάνια. Το καλοκαίρι ξεπροβάλλει η πιο ξέγνοιαστη, η πιο ανέμελη, η πιο χαλαρή και φυσική εκδοχή του εαυτού μας.

Και αν τύχει και πάει κανείς διακοπές με το ταίρι του, το πράγμα αποκτά άλλη χάρη. Είναι πραγματικά πολύ όμορφο το να μπορείς να κάνεις κοινά σχέδια με τον άνθρωπό σου, και να ξέρεις ότι όπου να ‘ναι αυτά θα πραγματοποιηθούν. Οι διακοπές είναι ένα σχέδιο αποκλειστικά για εσάς, μακριά απ’ όλους και απ’ όλα. Ένα σχέδιο που σας βοηθά να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερο ο ένας τον άλλον, να δημιουργήσετε μοναδικές αναμνήσεις μαζί, να δυναμώσετε ακόμα περισσότερο τη σχέση που ήδη έχετε.

Ας το παραδεχτούμε, αυτή την εποχή όλοι γινόμαστε πιο όμορφοι. Μας ταιριάζει το καλοκαιράκι, πώς να το κάνουμε. Είναι ανάλαφρο, αυθόρμητο, λαμπερό, και μας βγάζει την καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Η μυρωδιά του αντηλιακού, τα καλοκαιρινά φρούτα, τα ροδοκόκκινα μάγουλα σημαδεύουν αυτή την εποχή που όλοι προσμένουμε με ανυπομονησία. Και μόνο το ότι ήρθε το καλοκαίρι αρκεί για να χαμογελάσεις πλατιά.

Το καλοκαίρι έρχεται και φεύγει με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Όμως πάντα μας ανανεώνει και μας κάνει να αισθανόμαστε ζωντανοί, αποτελώντας την πιο γλυκιά μας ανάμνηση. Κάθε ιστορία, κάθε περιπέτεια που ζούμε γεμίζει το άλμπουμ των αναμνήσεών μας. Η εποχή αυτή μας ωθεί να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας.

Σχόλια