Το Καλοκαιρινό  Ruck ‘n’ Roll έκανε την παραλία του Αγίου Κοσμά να κουνιέται σε ρυθμούς hip-hop, σε ένα festival που διήρκεσε κοντά στις 6 ολόκληρες ώρες!

Στην κόλαση της καλοκαιρινής Αθήνας, με τον υδράργυρο να μας κοιτάει κοροϊδευτικά πάνω από τη στάθμη των 40 βαθμών, η διέξοδος για τους απανταχού ακροατές και οπαδούς της rap μουσικής ήτανε μία: το καλοκαιρινό Ruck ‘n’ Roll festival!

Με το “έργο” να διαδραματίζεται στον χώρο του Kokomo Beach Bar, πάνω στην πλαζ του Αγίου Κοσμά, ανάμεσα σε φοίνικες και ξαπλώστρες, το μόνο σίγουρο ήταν πως θα επικρατούσε ούλτρα καλοκαιρινό κλίμα! 

Ας γεμίσουμε, λοιπόν, το shaker με πάγο και πάμε να απολαύσουμε το κοκτέιλ των καλεσμένων που αποτελούσαν το line up του φεστιβάλ!

Πριν αρχίσω, να πω ότι οφείλω ένα τεράστιο συγγνώμη στον Nerom, του οποίου το act έχασα λόγο μιας αναποδιάς με το τραμ που με έκανε να κατέβω 2 στάσεις μετά και να περπατήσω πίσω, παρέα με καμιά 10αριά άτομα που πάθανε το ίδιο. Ελπίζω να τον δω live και να γράψω μερικά πράγματα γι’ αυτόν κάποια άλλη στιγμή.

Δεύτερος στη σκηνή ανεβαίνει ο Wisdom, σκαστός από το στρατό, όπως μας ενημέρωσε ο DJ Micro. O Wisdom, προφανώς λόγω θητείας, έχει κάνει μετρημένες ζωντανές εμφανίσεις τον τελευταίο καιρό και αυτό δικαιολογεί το πόσο ορεξάτος και κεφάτος ήταν επί σκηνής! Με περίσσια ενέργεια προσκαλεί τον κόσμο σε χορό, υπό τους drum ‘n’ bass ήχους του Κρατάμε Ακόμα και τα πρώτα pit του Ruck ‘n’ Roll είναι γεγονός! Ακολουθούν κι άλλα κομμάτια από τον προσωπικό του δίσκο “Στόχος”, όπως το Ταυτότητα και το Έξω Βρέχει. Ο Wisdom μας αποχαιρετά σχετικά γρήγορα με το Πες μου αν θυμάσαι, υποσχόμενος νέα δουλειά και περισσότερα lives στο μέλλον.

Το κοινό είχε ήδη ζεσταθεί και ήταν η ώρα να ανέβει η τεστοστερόνη κατακόρυφα. Οι Ορθολογιστές aka Rationalistas μαζί με τον DJ Gzas εμφανίζονται στη σκηνή, για να μας πουν πως “Είμαστε ωραία κι αλανιάρικα παιδιά”. Και για να γνωριστούμε καλά, φροντίζουν να μας θυμίσουν πως είναι Hardcore και μόνοι. Ο ΤΝΤ ραπάρει σαν μανιασμένος, ενώ ο SXO συνθλίβει μικρόφωνα και ηχεία με το γρέζι του. Ταυτόχρονα το ξύλο κάτω από το stage δίνει και παίρνει.

Πριν προλάβουμε να συνέλθουμε, οι Rationalistas συνεχίζουν το δυναμικό τους πρόγραμμα. Το ρεφρέν του Απ’ το δρόμο παίρνει το ρόλο της εισαγωγής του Όσο κάτι μας ενώνει και πυροδοτεί πραγματικά το κοινό καθώς εμφανίζονται οι πρώτες φωτοβολίδες! Τα κομμάτια συνοδεύουν αντιφασιστικά συνθήματα και συνθήματα στη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Μόλις τα συνθήματα καταλαγιάζουν το ομότιτλο κομμάτι από τον τελευταίο τους δίσκο Vanguard μας υπενθυμίζει πως “όλα είναι hip-hop”. Λίγο πριν το κλείσιμο οι Ορθολογιστές τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους Στο ποτό που πίνουμε, για να μας καληνυχτίσουν συμβολικά με το Μία νύχτα μετά τη τελευταία μέρα.

Με τόσο δυνατό πρόγραμμα και τον ήλιο μόλις να έχει δύσει το Ruck ‘n’ Roll συνεχίζει ακάθεκτο υπό το φως του φεγγαριού. Σειρά του Iratus να πιάσει το μικρόφωνο παρέα με τον DJ Stigma στα πικάπ. Δε χάνει πολύ χρόνο με χαιρετισμούς και μας προσκαλεί να τον βοηθήσουμε να γίνει Ένας καλύτερος άνθρωπος με ρυθμικά παλαμάκια στο ρεφραίν.

Με περιμένανε γλυκούλη σήμερα, αλλά θα παίξω μόνο battle

μας λέει με ένα πονηρό γελάκι και συνεχίζει με τα Πίσω στη τρύπα σας, το Νεύρα καθώς και το GTMS, το οποίο το κοινό ζητούσε μετά μανίας. Και επειδή μιλάμε για τον Iratus το πρόγραμμα δε θα μπορούσε να μη γίνει λίγο… kinky. Σας αγαπάω όλες back to back με το Μόνιμα πρόστυχος για ένα κλείσιμο με ανεβασμένη libido!

Σειρά του Detro να ανέβει στο stage, ο οποίος δε χάνει πολύ χρόνο με συστάσεις και μπαίνει κατευθείαν στο ψητό! Το κοινό πιάνει αμέσως τον δυναμικό παλμό που εκπέμπει ο Detro και επιδίδεται σε συνεχόμενα pit καθ’ όλη τη διάρκεια της εμφάνισής του. Ο οποίος Detro έμοιαζε ακούραστος επί σκηνής, ενώ φαινότανε -και κυρίως ακουγότανε- ό,τι τα έδινε όλα!

Εμένα πάντως που το είδα πρώτη φορά live, με εντυπωσίασε αυτή η παρουσία του. Ανάμεσα στα κομμάτια που ακούστηκαν ήταν τα Χίλια Μικρόφωνα και Αλυσίδες του Πόνου, ενώ στο τέλος δεν παρέλειψε να μας δώσει ένα teaser από την επερχόμενη δουλειά του με ένα ολοκαίνουριο κομμάτι!

Μνήμες από το χειμερινό Ruck ‘n’ Roll ξυπνάνε όταν ο Hatemost με τον Μικρό Κλέφτη ανεβαίνουν στο stage για να προκαλέσουν Κόντρες στα μικρόφωνα! Βέβαια οι ομοιότητες με την εμφάνισή τους το περασμένο Γενάρη στο Gagarin σταματάνε εκεί.

Ο Hatemost επέλεξε να μας πει σχεδόν μόνο ακυκλοφόρητα κομμάτια από ένα καινούριο project που ετοιμάζει. Το μόνο γνωστό solo κομμάτι που ακούστηκε ήταν το NHP. Από την άλλη ο Μι Κάπα κινήθηκε στα γνωστά και αγαπημένα του κοινού Πρωταπριλιά, Mecca και Instabul ώσπου έδωσε το σήμα να ανέβει ο Μπελαφών στη σκηνή. Ο κόσμος, προετοιμασμένος, ανάβει φωτοβολίδες γιατί ξέρει πως αυτό είναι Μαύρο Αυτοκίνητο! Τα pit ξαναρχίζουν, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με σκόνη και άμμο, κάνοντας τη παραλία του Άγιου Κοσμά να μοιάζει με βομβαδισμένο τοπίο. Οι 2 Mcs μας αφήνουν με το κλασσικό πλέον Martin Scorsese για να δώσουν τη σκυτάλη στους επόμενους…

… Τους οποίους περιμένει το κοινό με ανυπομονησία φωνάζοντας ρυθμικά RNS, RNS! Η τριπλέτα ΚΑΝΩΝΘύτηςSupreme εμφανίζεται παρέα με τον DJ Cutbrawl και μας συστήνονται ως Λόχος Μαζικών Καταστροφών.

Το RNS crew κουβαλάει μπόλικη ενέργεια και τη διοχετεύει στο κοινό, το οποίο συνεχίζει ακούραστο τα pit ενώ οι φωτοβολίδες σήμερα μάλλον δεν έχουν τελειωμό! Ο ΚΑΝΩΝ μας πάει μια βόλτα μέχρι τη γειτονιά του στο Αμπελόκηποι και ο Θύτης ζωγραφίζει σκηνές βίας στο Σε τα μας; προτού έρθει η ώρα για μαζικό DISS προς κάθε κατεύθυνση!

Για το φινάλε, ο Μικρός Κλέφτης με τον Hatemost επιστρέφουν για να μας διηγηθούν την Αληθινή Ιστορία. Το set τελειώνει και τα παρακάλια προς τον DJ Stigma για ένα instrumental αρχίζουν. Δυστυχώς ο χρόνος ήταν περιορισμένος και δεν απολαύσαμε freestyle από τους σπεσιαλίστες του είδους. Δε πειράζει, άλλη φορά!

Η ώρα είναι περασμένη και ο κόσμος έχει αρχίσει να δείχνει εμφανή σημάδια κούρασης. Ο δρόμος βέβαια για τη λήξη του Ruck ‘n’ Roll festival είναι ακόμα μακρύς, καθώς βρισκόμαστε μόλις στη μέση του προγράμματος! Το ρόλο της “επαναφόρτισης” του κοινού αναλαμβάνει ο DJ Micro, ο οποίος πραγματικά δίνει τη ψυχή του πάνω από τους ατσάλινους τροχούς, βγάζοντας γούστα με συνεχόμενα scratch!

Το ανανεωμένο κοινό υποδέχεται τον επόμενο MC, με ένα θερμό χειροκρότημα και το σύνθημα “Ψύχο-Δράμα” να αντηχεί στο νυχτερινό ουρανό. Ο λόγος για τον Άγνωστο Χειμώνα, ο οποίος ανεβαίνει ορεξάτος και χαμογελαστός στο stage για να μας μιλήσει “Για όσα έχω μάθει”. Φυσικά από το πρόγραμμα δε θα μπορούσαν να λείπουν τα κλασσικά και αγαπημένα Ψυχή των Ψυχό, Έλα μια βόλτα, Τι να μου πεις και συ, ενώ από τη σκηνή περνάει πολύ γρήγορα και ο Ταυτισμένος Λάθος για ένα guest verse. Για το τέλος ο Άλφα Χι έχει φυλάξει το Όμορφη Πόλη. Ο πανικός που εξαπλώθηκε, με το που ακούστηκε η εισαγωγή είναι υπεράνω περιγραφής. Το μόνο που μπορώ να πω ήταν πως έπεσε πολύ ξύλο!

Από την αρχή του φεστιβάλ, μερικοί είχαν ήδη παρατηρήσει μερικά όργανα στην άκρη της σκηνής. Τι δουλειά έχουν τα όργανα σε μία hip-hop συναυλία, ακούω να ρωτάτε. Την απάντηση δε θα τη δώσω εγώ, αλλά ο Ταυτισμένος Λάθος που επέλεξε να εμφανιστεί παρέα με τη μπάντα του αλλά και τον DJ Micro.

Η μελωδία του Όταν σε είδα ξανά προκαλεί ζητωκραυγές στο κοινό και τα μέλη της μπάντας μας καθοδηγούν στην ερμηνεία του ρεφρέν και το τραγούδι του κοινού λειτουργεί ως καλωσόρισμα για τον Ταφ, που ανεβαίνει κι αυτός με τη σειρά του για να ολοκληρώσει το σχήμα! Μαζί με τους μουσικούς του μας τοποθετούν στη βάρκα εν ονόματι Ελπίδα και βάζουν πλώρη με κατεύθυνση τα περισσότερα κομμάτια από τη τελευταία του δουλειά.

Παλιά (Εγώ συγγνώμη) αλλά και καινούρια (Ξύπνα) κομμάτια συμπληρώνουν το setlist, δημιουργώντας ένα κρεσέντο ακριβώς πριν τη λήξη της, με το χαρακτηριστικό πιάνο του Το Μετά. Ταφ και μπάντα μας αποχαιρετούν και αποσύρονται, μετά από μία αρκετά ιδιαίτερη εμφάνιση, που “έσπασε” όμορφα το μοτίβο του φεστιβάλ!

Λίγο πριν την αυλαία, η σκηνή του Kokomo θα τελούσε υπό κατάληψη από το Bong da City crew. Μέχρι και οι πιο απομακρυσμένοι τρέχουνε να λάβουνε θέση μπροστά στη σκηνή, καθώς οι πρώτες νότες από τα beats του Jessy Blue γεμίζουν τα ηχεία και ο Κακοήθης με τον ΕΠ αρπάζουν τα mics και αρχίζουν να ραπάρουν με μανία, ενώ το κοινό χτυπιέται κυριολεκτικά. Για να είμαι ειλικρινής δε γνωρίζω πολλά από τα κομμάτια των Χάσε τη Πίστη σου για να αναφέρω αναλυτικά το πρόγραμμα τους. Από τα λίγα που γνωρίζω όμως “έπιασα” τα Και μετά καθώς και το Ήθελες να μπλέξεις.

Το BDC συνεχίζει να δίνει δυναμικά το παρών με τις Φοβίες να παίρνουν σειρά στη σκηνή. O DJ Mode δίνει το ρυθμό με scratches και ο Μανιακός δίνει την εντολή “Βαλτα όλα τέρμα, όλα στα κόκκινα”. Μαζί με τον Rio, ερμηνεύουν μερικά από τα classic κομμάτια τους όπως το Κόβω χαμόγελα και το Καθώς απομακρύνομαι από τη Γη. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η παρουσία του Μάνι, ο οποίος ήτανε όνομα και πράμα τόσο από άποψη ερμηνείας, όσο και από άποψη κινήσεων.

Τι κι αν το ρολόι έδειχνε 3 παρά; Ο κόσμος δεν είχε αραιώσει ούτε στο ελάχιστο, αφού οι περισσότεροι περιμένανε εδώ και ώρα να ακούσουνε τους Joker/Two-Face. Παρέα με τους Alleyway Rats, ο Tsaki και ο Μο αναλαμβάνουν να κλείσουν το Ruck ‘n’ Roll όσο πιο δυναμικά γίνεται. Τα χαρακτηριστικά “τριπαριστά” τους beat κάνουν τα ηχεία να τρίζουν. Στο Σπασ’το επικρατεί ίσως ο μεγαλύτερος χαμός της βραδιάς και το κοινό αποδεικνύει πως είναι πραγματικά α-κού-ρα-στο. Οι J2F δεν δείχνουν κανένα έλεος και ρίχνουν το ένα banger πίσω απ’ το άλλο. Από τον ουρανό, Ομίχλη μες τη πόλη, 80s είναι μερικά από αυτά σε ένα πρόγραμμα που κινούταν ανάμεσα στους δίσκους “Crime Alley” και “Arigato“. Εν τέλει, o Mo και ο Tsaki έδωσαν το ιδανικό τέλος σε ένα festival που θα κάνουμε καιρό να ξεχάσουμε!

Το καλοκαιρινό Ruck ‘n’ Roll festival έχει φτάσει στο τέλος του και για μία ακόμη φορά απέδειξε πως είναι εδώ για να μείνει! Παρά τη γκρίνια πολύ κόσμου η επιλογή της παραλίας του Αγίου Κοσμά δικαίωσε τους διοργανωτές, καθώς προσέφερε ένα ιδανικό και δροσερό κλίμα, σε πραγματικά καυτή καλοκαιρινή ημέρα. Τα μισθωμένα λεωφορεία που θα μετέφεραν τον κόσμο μέχρι το Σύνταγμα λειτουργούσαν άψογα, χωρίς να υπάρχει μεγάλος συνωστισμός στις ουρές, ή στοίβαγμα ατόμων σε αυτά. Το μόνο αρνητικό ίσως ήταν τα 4 ευρώ για ένα κουτάκι μπύρας, αλλά από την άλλη αυτό το καθορίζει το μαγαζί και όχι η διοργάνωση του festival. Μακάρι να συνεχίσει έτσι αυτή η προσπάθεια και γιατί όχι, μακάρι να δούμε και μερικούς ξένους στο line-up του επόμενου Ruck ‘n’ Roll!


Ευχαριστούμε πολύ τη σελίδα Greek Hip Hop Events για την ευγενική παραχώρηση των βίντεο. Ακολουθήστε τους σε Facebook και Youtube για συνεχή ενημέρωση σχετικά με hip hop live!

Youtube Facebook

Σχόλια