Καλλιόπη Βελόνια: To νέο μέλος των Εκδόσεων Εντύποις μας μιλάει για το πρώτο της βιβλίο με κεντρικό άξονα την ιαπωνική κουλτούρα και τίτλο “Το μυστικό της προφητείας”.

Η περίληψη: Ο Raiden, ένας νεαρός σαμουράι και η Marisha, ένα κορίτσι της ιαπωνικής επαρχίας, συναντιούνται τυχαία στη γιορτή Obon. Πολύ γρήγορα ανακαλύπτουν το κοινό τους πεπρωμένο και το μυστικό που δένει τη μοίρα τους. Έτσι ξεκινά η αναζήτηση για τη λύση του μυστηρίου και ένα περιπετειώδες παραμύθι γεμάτο αγωνία και ανατροπές…

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: Η Καλλιόπη Βελόνια γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα και κατοικεί στον Πειραιά. Διδάσκει την Αγγλική γλώσσα και στον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται με το γράψιμο και το διάβασμα. Είναι παντρεμένη και έχει μια κορούλα. Η συγγραφή είναι το χόμπι της και ο τρόπος διαφυγής και εκτόνωσής της. Το “Μυστικό της προφητείας” είναι το πρώτο της βιβλίο.

Η ίδια η συγγραφέας απαντά στις ερωτήσεις μας:

1)Ποιο ήταν το έναυσμα για να ξεκινήσεις να συγγράφεις; Ποιοι παράγοντες στη ζωή σου έπαιξαν ρόλο σε αυτό;

Το έναυσμα για την συγγραφή του Μυστικού της Προφητείας ήταν ένα υπέροχο όνειρο που είδα μια φθινοπωρινή νύχτα του 2009. Οι εικόνες που χόρευαν μέσα στο μυαλό μου όταν ξύπνησα, ήταν πολύ έντονες και χαρακτηριστικές για να τις αγνοήσω. Έτσι άρπαξα το laptop και ξεκίνησα να περιγράφω το υπέροχο τοπίο που μόλις είχα επισκεφτεί. Οι δυο τρεις πρώτες σελίδες του βιβλίου, είναι ακριβώς το περιβάλλον που είδα στο αστρικό μου ταξίδι.

Η συνέχεια της ιστορίας, μου βγήκε τόσο αβίαστα και φυσικά, που θεώρησα πως υπήρχε πάντα μέσα μου και απλά περίμενε την ιδανική στιγμή για να βγει στο χαρτί. Βέβαια, οφείλω να πω, πως το γράψιμο είναι μια διαδικασία που από μικρή με ξελάφρωνε από τα περιττά βάρη των σκέψεων. Με θυμάμαι στο δημοτικό να γράφω άπειρα ημερολόγια και αργότερα στο γυμνάσιο και το λύκειο στιχάκια και μικρές εμπνεύσεις που αποτύπωναν τις εφηβικές μου ανησυχίες για ανομολόγητους έρωτες και συναισθηματικά αδιέξοδα.

2)Για ποιο λόγο επέλεξες να ασχοληθείς με το είδος του fantasy;

Το συγκεκριμένο είδος ανέκαθεν με συνάρπαζε και μου άρεσε να το διαβάζω, οπότε είναι και αυτό που επηρέασε την γραφή μου. Θεωρώ ότι το παιχνίδι του μυαλού που πυροδοτεί ένα μυθιστόρημα φαντασίας σε βγάζει από την στυφή, γκρίζα πραγματικότητα και σε ταξιδεύει σε μέρη εξωτικά, εξωπραγματικά. Τα μυθικά τέρατα, τα αέρινα πλάσματα και οι μαγικές δυνάμεις, είναι στοιχεία που μου αρέσει να εμπλέκω στις ιστορίες μου, γιατί δίνουν στον αναγνώστη την δυνατότητα να βιώσει πρωτόγνωρες συνθήκες παρέα με μοναδικούς συντρόφους μετατρέποντας το αναγνωστικό ταξίδι σε απόλαυση.

3)Γιατί θεωρείς ότι στην Ελλάδα το είδος του fantasy δεν έχει γνωρίσει την ίδια απήχηση, την οποία γνωρίζει στο εξωτερικό;

Νομίζω ότι όσον αφορά τους ξένους συγγραφείς του fantasy, το ελληνικό αναγνωστικό κοινό ανταποκρίνονταν ανέκαθεν σχετικά καλά. Πρόβλημα υπήρχε με τους Έλληνες συγγραφείς και αυτό γιατί πολύ απλά, δεν υπήρχαν πολλοί που να ασχολούνται με το συγκεκριμένο είδος. Είναι θα έλεγα ένα είδος, λιγάκι πιο απαιτητικό, αφού χρειάζεται αρκετή έρευνα και μελέτη, διαδικασία που δυσχεραίνει το κομμάτι της συγγραφής και κουράζει τους συγγραφείς. Τα τελευταία χρόνια όμως, αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει. Όλο και πιο πολλοί νέοι και πολλά υποσχόμενοι συγγραφείς ασχολούνται με τον τομέα του fantasy και παράγουν υπέροχα αντιπροσωπευτικά δείγματα του είδους.

4)Τι μήνυμα προσπαθεί να περάσει ένα συγγραφέας που γράφει φανταστικές ιστορίες;

Θεωρώ ότι οι συγγραφείς του fantasy αγγίζουν τα ίδια ακριβώς θέματα με τους υπόλοιπους συγγραφείς, αλλά επιλέγουν να τα παρουσιάσουν υπό ένα διαφορετικό πρίσμα. Μεγάλες αλήθειες και πικρά ψέματα περνούν πιο ανώδυνα μέσα από το μαξιλάρι του παραμυθιού και της μεταφοράς, αφήνοντας στους αναγνώστες μια πιο γλυκιά αίσθηση από αυτή της ωμής πραγματικότητας.

Οι συνθήκες ενός προβλήματος, αλλά και οι λύσεις του, μπορεί να παρουσιάζονται μεταμφιεσμένες μέσα από πανέμορφα σκηνικά και υπερήρωες, αλλά αυτό δεν στερεί σε τίποτα από την δυναμική που θέλει να προβάλλει ο/η συγγραφέας και από την τροφή για σκέψη που μπορεί να θέλει να δώσει με την γραφή του.

5)Από ποιους συγγραφείς του είδους εμπνέεσαι και θαυμάζεις το έργο τους;

Ο J.R.R Tolkien και η J.K. Rowling είναι δυο από τους συγγραφείς που θαυμάζω το έργο τους. Δεν είναι τυχαίο νομίζω ότι είναι συγγραφείς του είδους που λατρεύω. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς έχουν μπορέσει να χτίσουν έναν ολόκληρο δικό τους κόσμο, ακόμα και να επινοήσουν δική τους γλώσσα (βλ. Tolkien) και να το έχουν κάνει με τόση επιτυχία, που εκατομμύρια άνθρωποι τους ακολουθούν φανατικά.

Tolkien Society στην Ελλάδα

 

Μερικοί ακόμα συγγραφείς που με συναρπάζουν, είναι ο Stephen King και ο Dan Brown. Τα μυθιστορήματα τρόμου, αλλά και τα αστυνομικά, είναι άλλες δυο κατηγορίες που μου κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον μου. Γενικά, εγώ θέλω τα βιβλία που επιλέγω να διαβάσω να με κρατούν σε εγρήγορση, ν’ ανεβάζουν την αδρεναλίνη και να εξάπτουν την φαντασία μου.

6)Το νέο σου βιβλίο “Το μυστικό της προφητείας” εμπεριέχει ένα αμφιλεγόμενο τέλος που το συνδέει με την πραγματικότητα. Τι περιθώριο ερμηνείας θεωρείς ότι αφήνει αυτό στον αναγνώστη και γιατί ακολούθησες αυτή την τεχνική;

Το τέλος του βιβλίου μου ήθελα εξ αρχής να είναι κάτι ιδιαίτερο. Δεν ήθελα να ακολουθήσει την νόρμα ενός κλασικού παραμυθιού. Ήθελα να δώσω την ευκαιρία στον αναγνώστη, να σκεφτεί μια άλλη εκδοχή της αλήθειας. Μετουσίωσα λοιπόν την φαντασία στην πραγματικότητα και έδωσα ένα αμφιλεγόμενο τέλος, ένα τέλος που δίνει την ευκαιρία στον μελετητή να ερμηνεύσει όπως εκείνος νομίζει, μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης.

7)Πόση έρευνα χρειάστηκε να πραγματοποιήσεις για να γράψεις ένα παραμύθι βασισμένο στην ιαπωνική κουλτούρα;

Πολλή. Το βιβλίο το ξεκίνησα το 2009 και το τελείωσα το 2012. Μου πήρε τρία ολόκληρα χρόνια για να κάνω την μελέτη μου και να συλλέξω τις απαραίτητες πληροφορίες που ήθελα, ώστε να φτιάξω ένα όσο πιο άρτιο και ακριβές περιεχόμενο.

8)Πως οραματίζεσαι το μέλλον σου στη λογοτεχνία;

Δεν ξέρω τι έχει ορίσει το μέλλον για μένα. Αυτό που με νοιάζει είναι να έχω ροή και συνέχεια. Να έχω έμπνευση και να μπορώ να βγάζω από μέσα μου όλες αυτές τις περίεργες ιστορίες που τριβελίζουν το κεφάλι μου. Με τη γραφή μου, να δημιουργώ εικόνες και να προκαλώ έντονα συναισθήματα που χαρίζουν στιγμές χαλάρωσης, αλλά και έξαψης. Να αφήσω και εγώ το δικό μου μικρό λογοτεχνικό στίγμα στον χρόνο και τον χώρο.

9)Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείς για να ολοκληρώσεις ένα λογοτεχνικό έργο;

Μόλις η ιδέα καθηλωθεί αμετάκλητα στο μυαλό μου, παίρνω χαρτί και μολύβι και κάνω έναν πρόχειρο σκελετό. Έπειτα, τον διανθίζω με βασικές λεπτομέρειες που αφορούν τους χαρακτήρες και την πλοκή. Μετά μπαίνω στην παραγωγική διαδικασία. Παίρνω τον υπολογιστή και ξεκινώ το γράψιμο.

Η ιστορία ουσιαστικά ξεδιπλώνεται σε αυτό το κομμάτι της συγγραφής. Όσο γράφω, τόσο ξεπηδούν μέσα στο κεφάλι μου οι λεπτομέρειες της πλοκής. Τυχαίνει κάποιες φορές να αλλάζω κάποιες μικρές λεπτομέρειες του σκελετού, ειδικά αν η ιδέα που θα έρθει γράφοντας κριθεί πιο σημαντική ή ενδιαφέρουσα, αλλά αυτό δεν αλλοιώνει σε καμία περίπτωση την αρχική ιδέα του μυθιστορήματος.

-Καλλιόπη σε ευχαριστώ για την παραχώρηση της συνέντευξης και των όμορφων σκέψεών σου. Καλοτάξιδο το βιβλίο σου!

Σχόλια