Μεγαλώσαμε μαζί τους. Γελάσαμε μαζί τους. Ήρθε η ώρα να νοσταλγήσουμε τα πιο διάσημα κόμικς όλων των εποχών.

Τα κόμικς συνόδευσαν την παιδική ηλικία πολλών από εμάς. Ίσως ήταν ένας τρόπος να διαβάσουμε τις πρώτες μας λέξεις ή να περάσουμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Σε γενικές γραμμές, έκαναν τα παιδικά μας χρόνια λίγο πιο διασκεδαστικά.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΜΙΚΣ

Πρόκειται για μια μορφή οπτικής τέχνης που αποτελείται από διαδοχικές εικόνες που συνήθως συνδυάζονται με κείμενο, το οποίο τοποθετείται σε συννεφάκια κειμένου ως εκφερόμενος λόγος. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι υπάρχει αφηγηματική αλληλουχία μεταξύ των εικόνων. Ουσιαστικά, τα κόμικς παρουσιάζουν τη λογοτεχνία με ζωγραφική. Διακρίνονται σε δύο είδη:

  1. Τα κόμικς στριπ: τα οποία αφηγούνται μια ιστορία σε δύο ή τρεις εικόνες.
  2. Τα βιβλία κόμικς: τα οποία αφηγούνται μια εκτενέστερη ιστορία, είτε σε περιοδικά, είτε σε βιβλία.

Εμείς, θα δούμε κάποια από τα πιο διάσημα βιβλία κόμικς, που έχουν κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.

1. Αστερίξ και Οβελίξ

Συγγραφέας: René Goscinny

Εικονογράφος: Albert Uderzo

Ξεκίνησε να κυκλοφορεί το 1959 στο Γάλλο-βελγικό περιοδικό Pilote. Μέχρι σήμερα έχουν κυκλοφορήσει 36 τόμοι της σειράς. Η ιστορία ακολουθεί τον Αστερίξ και τις περιπέτειες του μαζί με τον φίλο του, Οβελίξ. Κατοικούν σε ένα Γαλατικό χωριό ενώ προσπαθούν να αντισταθούν στην κατοχή της Γαλατίας (Γαλλίας) από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το πλεονέκτημα τους; Το μαγικό φίλτρο που παράγει ο δρυΐδης του χωριού, Πανοραμίξ. Το χιούμορ του, όχι μόνο δεν είναι αξεπέραστο, αλλά και ενσωματωμένο στην καθημερινή ζωή της σύγχρονης εποχής, κάτι που το καθιστά ακόμα πιο αστείο.

2. Λούκι Λουκ

Συγγραφέας: Morris, René Goscinny

Εικονογράφος: Morris

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1946 στο γαλλικό περιοδικό Spirou. Πρόκειται για μια παρωδία του «Γουέστερν» τύπου ζωής. Ο πρωταγωνιστής ονομάζεται “Lucky Luke” και συνοδεύεται από το πιστό του άλογο, την “Jolly Jumper”. Ο Λούκι Λουκ είναι ένας «άνθρωπος που πυροβολεί πιο γρήγορα και από τον ίσκιο του».

Αυτό του το πλεονέκτημα τον καθιστά υπεύθυνο να υπερασπίζεται τους αθώους και να διώκει τους εγκληματίες. Και όλα αυτά σε μια εποχή που δεν υπήρχαν και πολλά εκτός του εγκλήματος. Κάθε ιστορία τελειώνει με την χαρακτηριστική εικόνα του πρωταγωνιστή πάνω στο άλογο του να πηγαίνει προς το ηλιοβασίλεμα. Και πάντα τραγουδάει: «είμαι ένας φτωχός και μόνος καουμπόι…».

3. Τεντέν

Συγγραφέας: Georges Remi (Hergé)

Εικονογράφος: Georges Remi (Hergé)

Από τα πιο παλιά «ευρωπαϊκά» κόμικς, ο Τεντέν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1929 στο παιδικό ένθετο του περιοδικού La Petite Vingtième. O Τεντέν έγραψε ιστορία με τα έμμεσα μηνύματα που περνούσε σε μια πολύ δύσκολη περίοδο. Κατέληξε να αποτελεί αντικείμενο εθνικής υπερηφάνειας για το Βέλγιο και ήρωας στα μάτια αυτών που διάβαζαν τις περιπέτειές του. Παρέα με τον σκύλο του, Snowy, μπλέκουν συνεχώς σε μπελάδες αλλά πάντα καταφέρνουν να ξεφύγουν.

“Ο Τεντέν δεν είναι ούτε ένα επίθετο, ούτε ένα όνομα. Είναι πολλά περισσότερα.”

-Από την επίσημη ιστοσελίδα του «Τεντέν»

100 ιστοσελίδες για δωρεάν βιβλία!

 

4. Ντόναλντ Ντακ

Στην περίπτωση του Ντόναλντ Ντακ δεν μπορούμε να πούμε ακριβώς ποιος το δημιούργησε και ποιος έγραψε τις ιστορίες για τα περιοδικά κόμικς του. Ο δημιουργός του θεωρείται ο Γουόλτ Ντίσνεϊ. Ωστόσο, είναι πάρα πολλοί αυτοί που συνεισέφεραν και συνεισφέρουν στη δημιουργία της προσωπικότητας του Ντόναλντ Ντακ και των ιστοριών του που τον περιτριγυρίζουν.

Ο Ντόναλντ Ντακ είναι γνωστή περίπτωση αξεπέραστης τεμπελιάς και απροσεξίας. Με τον θείο του, Σκρουτζ, την αρραβωνιαστικιά του, Ντέιζι, και τα τρία ανίψια του, να τον θεωρούν…άχρηστο. Όμως, το αξιοθαύμαστο είναι ότι πάντα καταφέρνει και τα βγάζει πέρα. Και..τέλος καλό, όλα καλά!

5. Αρκάς

Από την λίστα των διάσημων κόμικς στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να λείπει ο γνωστός Έλληνας καλλιτέχνης, Αρκάς. Το περίεργο στην υπόθεση είναι ότι το πραγματικό του ονοματεπώνυμο δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό. Κυκλοφόρησε την πρώτη του σειρά κόμικ στο περιοδικό «Βαβέλ» στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ξένες γλώσσες, όπως τα αγγλικά, γερμανικά, γαλλικά, ιταλικά, ρουμανικά, σέρβικα και άλλες.

Τα κόμικς του έχουν ένα ιδιαίτερο χιούμορ και περνάνε συνήθως πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μας έχουν κάνει να γελάσουμε σε εποχές που όλα μοιάζουν απαισιόδοξα.

6. Superhero Comics

Πρόκειται για τεράστια κατηγορία από κόμικς. Δεν υπάρχει αρχή και τέλος στις ιστορίες που σχετίζονται με περιπέτειες σούπερ ηρώων. Οι πιο γνωστές σειρές τέτοιου είδους κόμικς είναι η Marvel και η D.C. Πρόκειται πλέον για εταιρείες, οι οποίες δεν κυκλοφορούν απλά κόμικς αλλά και ταινίες και τηλεοπτικές σειρές. Το είδος αυτών των κόμικς μπήκε στη λίστα μας διότι πολλοί, όταν ακούνε τη λέξη «κόμικς», σκέφτονται ακριβώς αυτά.

D.C σούπερ-ήρωες

Απλά σκεφτείτε ότι όλες οι ταινίες σούπερ ηρώων που κυκλοφορούν στις μέρες μας έχουν εμπνευστεί από αυτά τα κόμικς. Επίσης, πρόκειται για την αμερικανική έκδοση των κόμικς καθώς υπάρχουν τεράστιες διαφορές στο ύφος και στις ιστορίες τους με τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά κόμικς.


Εν τέλει, τα διάσημα αυτά κόμικς μας ακολουθούν σε πολλές στιγμές της ζωής μας. Από όταν ήμασταν μικροί, μέχρι όταν μεγαλώνουμε και έχουμε το χόμπι να αγοράζουμε κόμικς είναι μια συνήθεια που δύσκολα αφήνουμε πίσω.

Φυσικά, εξαρτάται από το προσωπικό γούστο του καθενός αν θα συνεχίσει να διαβάζει κόμικς ή όχι. Πάντως, αν δεν έχεις ακόμα διαβάσει ούτε ένα από αυτά, ήρθε η ώρα να το κάνεις!

 Καλή διασκέδαση!

Βιβλιοπροτάσεις: Πολιτικά κόμικς

Σχόλια