Μαθαίνουμε ιστορία μέσα από την “ένατη τέχνη”, τα κόμικς.

Απαριθμούμε τα “political graphic novels” που προτείνουμε με τυχαία σειρά:

1. Αναρχισμός: Πως άρχισαν όλα

Πρόκειται για ένα βιβλίο, προϊόν συνεργασίας του Μάρκος Μάγιερ και του Σανγιού (το πραγματικό του όνομα είναι Χέκτορ Αλμπέρτο Σανγκιλιάνο), που περιγράφει παραστατικά τις απαρχές και τις θέσεις του κινήματος του αναρχισμού. Ο θεωρητικός του αναρχισμού Μπακούνιν, ο σοσιαλιστής φιλόσοφος και αναρχικός Προυντόν και ο αναρχικός και θεωρητικός του αναρχοκομμουνισμού Κροπότκιν συγκρούονται στα σκίτσα του βιβλίου, προκειμένου να αναδειχθούν οι ιδεολογικές τους διαφορές.

 b1662191

2. Το κομμουνιστικό μανιφέστο 

Το κομμουνιστικό μανιφέστο, ένα από τα πλέον πιο διαδεδομένα κείμενα της σοσιαλιστικής-κομμουνιστικής φιλολογίας, εξηγείται σε ένα βιβλίο με σκίτσα του Ροντόλφο Μαρτσενάρο. Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: είναι αυτό του κομμουνισμού. Η φεουδαρχική κοινωνία και η κατάρρευσή της, η βιομηχανική επανάσταση και ο δρόμος που ανοίχτηκε στον καπιταλισμό, η μετέπειτα άνοδος του κομμουνισμού, της ανώτερης βαθμίδας εξέλιξης του σοσιαλισμού, όλα αυτά και πολλά άλλα εικονογραφούνται στο συγκεκριμένο βιβλίο.

manifesto-comic

 3.”Maus” 

Ο Αρτ Σπίγκελμαν, συγγραφέας του βιβλίου για το οποίο έχει λάβει και διακρίσεις, όπως ένα ειδικό βραβείο Πούλιτζερ, μία υποτροφία Γκουγκενχάιμ και μία υποψηφιότητα για το National Books Critics Circle Award, περιγράφει την ιστορία ενός Εβραίου πατέρα και του γιού του. Είναι η ιστορία του Πολωνοεβραίου πατέρα του, Βλάντεκ Σπίγκελμαν, ο οποίος επιβίωσε από τα χιτλερικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, και του ίδιου του συγγραφέα, ο οποίος πάλεψε με την ιστορία του πατέρα του κατά την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Χαρακτηριστικό του βιβλίου είναι ο ζωομορφισμός, η αντιστοίχιση δηλαδή κάθε έθνους σε ένα είδος ζώου.

9789608956384-1000-0303581

4.Palestine

Το “Palestine”, ένα από τα δημοφιλέστερα βιβλία του διάσημου σκιτσογράφου Joe Sacco, συνδυάζει την αφηγηματικότητα του σκίτσου με την τεχνική του επιτόπιου ρεπορτάζ. Ο Joe Sacco ταξίδεψε στην παλαιστινιακή Ιντιφάντα, είδε τι συνέβαινε, και επιστρέφοντας στις Ηνωμένες Πολιτείες κατέγραψε τις εμπειρίες του. Ένα βιβλίο εξαιρετικά επίκαιρο, δεδομένου ότι αναφέρεται σε ένα ζήτημα το οποίο εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τον Παλαιστινιακό λαό μέχρι και σήμερα.

Palestine_bookcover

Σκίτσο από το βιβλίο “Palestine”

5. Persepolis

Το “Περσέπολις” είναι ένα καθαρά πολιτικό βιβλίο, μία φωνή διαμαρτυρίας σε ένα ανελεύθερο καθεστώς. Η συγγραφέας, Μαργιάν Σατραπί, περιγράφει τα παιδικά της χρόνια στο Ιράν, τη ζωή της δηλαδή ως πιτσιρίκας την περίοδο της Ιρανικής Επανάστασης και του πολέμου Ιράν-Ιράκ. Στο “Περσέπολις” αναφέρεται το αίμα που χύθηκε την περίοδο του οκταετούς πολέμου μεταξύ Ιράν και Ιράκ, ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν, η ζωή της Σατραπί και γενικότερα η αντίσταση εναντίον κάθε καταπιεστικού και αυταρχικού καθεστώτος.

46550

6. “The Photographer: Into War-torn Afghanistan with Doctors Without Borders” 

Το βιβλίο “The photographer” είναι προϊόν συνεργασίας του φωτορεπόρτερ Didier Lefevre και του σκιτσογράφου και συγγραφέα Emmanuel Guibert. Ο Lefevre συμμετείχε στη μεγάλων διαστάσεων ανθρωπιστική βοήθεια που έφτασε στο Αφγανιστάν το 1986, όταν χιλιάδες κόσμος σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια του Σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν. Οι φωτογραφίες που τράβηξε και οι εικόνες που αντίκρισε τον οδήγησαν σε αυτήν τη συνεργασία με τον Guibert, προκειμένου να τονίσουν τις ανθρώπινες απώλειες που μέτρησε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν, αλλά και τις φρικαλεότητες που επιφέρει κάθε είδους ένοπλη σύρραξη.

the-photographer-by-emmanuel-guibert

Σχόλια