Πρόταση… για έναν άλλον τρόπο ζωής!

Φτάνοντας στο τέλος και της φετινής εθελοντικής χρονιάς, οι ομάδες εθελοντών της Κίνηση «ΠΡΟΤΑΣΗ», ΔΙΟΔΟΣΣΣ, ΣΤΕΚΙ και η Ομάδα της Γειτονιάς διοργανώνουν μια παρέμβαση πρόληψης στη γειτονιά, ένα 3ήμερο εκδηλώσεων δημιουργικής έκφρασης και αλληλεγγύης στις 9, 10 και 11 Ιουνίου 2017.

Στόχος της παρέμβασης αυτής είναι: η σύνδεση, η συνεργασία, το μοίρασμα με τους «γείτονες» και το χτίσιμο της σύγχρονης γειτονιάς με σκοπό την ενδυνάμωση των μελών του κοινωνικού ιστού και την προαγωγή της πρόληψης, για ποιότητα και νόημα ζωής στην κοινότητα.

Το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του 3ημέρου θα έχει ως εξής:

Ημέρα Πρώτη

Παρασκευή 9/6/17 ώρα 20:00 στο Κ.Δ.Α. Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ (Σαρανταπόρου 20)

-Απόγευμα: Ενημέρωση-Συζήτηση με εκπροσώπους

α) του Κέντρου Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών Άγιος Ανδρέας

β) του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης» και

γ) του Κέντρου Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών Πανεπιστημίου Πατρών (ΚΕΔΜΟΠ).

Ημέρα Δεύτερη

Σάββατο 10/6/17 στην Πλατεία της Αγίας Σοφίας

Πρωί 11:00 – 13:00 Πρόγραμμα ΠΡΟ-ΝΟΙΑ: βιωματικά δρώμενα και δημιουργική απασχόληση παιδιών και γονιών. Έκθεση φωτογραφίας «Η γειτονιά μας από το χθες στο σήμερα». Ενημερωτικά περίπτερα εθελοντισμού από φορείς της γειτονιάς, συλλογικότητες, ΚΕΔΜΟΠ κ.ά.

Απόγευμα 19:30-22:00: μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, αθλητικές επιδείξεις, από συλλογικότητες και μαθητές της γειτονιάς όπως: ΔΥΝΑΜΗ ΠΑΤΡΩΝ (Tae Kwon Do), 26ο Δημοτικό Σχολείο, 56o Δημοτικό Σχολείο (δρώμενο-χορός μαθητών), Μ/Χ Όμιλος «ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ» (χορωδία), «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» (χορός & μουσική), Σύλλογος εν Πάτραις ΚΕΦΑΛΛΗΝΩΝ (χορός), Σύλλογος ΦΑΡΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ (χορός).

Ημέρα Τρίτη

Κυριακή 11/6/17 στο Κ.Δ.Α. της Κίνησης ΠΡΟΤΑΣΗ (Σαρανταπόρου 20)

-Πρωί 09:00-13:00: Αιμοδοσία σε συνεργασία με τη μονάδα του Γ.Ν. Πατρών Άγιος Ανδρέας και του Συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών «Ο Αιμοδότης». Δειγματοληψία για δότες μυελού των οστών σε συνεργασία με το ΚΕΔΜΟΠ Πατρών.

-Απόγευμα 19:30-22:00: Μουσικοχορευτικά δρώμενα από μαθητές και συλλογικότητες της γειτονιάς όπως: Α΄ ΓΥΜΝΑΣΙΟ (χορωδία & δραματοποίηση), Φιλαρμονική-Μπαντίνα Ι.Ν. Αγίας Σοφίας (μουσική), ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ (χορός), ΚΟΙΝΟ_ΤΟΠΙΑ (Χορωδία).

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μια μικρή γιορτή, μουσική και κεράσματα που θα προσφέρουν οι εθελοντές και οι γείτονες.

Aς γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα τον σύλλογο…

Τι είναι η ΚΙΝΗΣΗ «ΠΡΟΤΑΣΗ»;

Η «ΠΡΟΤΑΣΗ – Κίνηση για έναν άλλο τρόπο ζωής» είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση που αποτελείται από εθελοντές για την πρόληψη των Εξαρτησιογόνων Ουσιών και συμπεριφορών, γεγονός που υποδηλώνει μια ποιότητα ζωής στην πόλη της Πάτρας και την περιοχή. Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» υπάρχει από το 1988 και πραγματοποιεί πολλά προγράμματα για παιδιά, γονείς, δασκάλους, και πολίτες.

Από ποιες ομάδες αποτελείται ο σύλλογος;

Όλα τα μέλη της «ΠΡΟΤΑΣΗ», περίπου 120 άτομα, ανήκουν σε συγκεκριμένες ομάδες εθελοντών. Μερικές από τις ομάδες είναι: η ομάδα των Εκπαιδευτικών, η ομάδα Επικοινωνίας και Στήριξης, η ομάδα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων «ΣΤΕΚΙ», η ομάδα Εμψυχωτών και η ομάδα Κοινωνικής Δικτύωσης, Δ.Ι.Ο.Δ.Ο.Σ.Σ.Σ.

Μέσα από το έργο της κοινωνικής δικτύωσης που υλοποιεί η ομάδα Δ.Ι.Ο.Δ.Ο.Σ.Σ.Σ. τα τελευταία χρόνια ξεπήδησε μια ανοιχτή ομάδα, η Ομάδα της Γειτονιάς που αποτελείται από συλλογικότητες και μεμονωμένους κατοίκους των περιοχών: Αγίου Διονυσίου, Αγίου Αλεξίου και Αγίας Σοφίας. Όραμά τους η δημιουργία ενός ψηφιακού μουσείου το οποίο θα αποτυπώνει την εξέλιξη της γειτονιάς μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

Σε αυτές τις ομάδες εθελοντών, εκτός από την οργάνωση δραστηριοτήτων και έργων, τα μέλη εκπαιδεύονται για να δράσουν ως πολλαπλασιαστές στην κοινότητα.

Υπάρχει Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑ).

Το ΚΔΑ παρέχει τη δυνατότητα στα παιδιά μεταξύ 4 και 16 ετών να συμμετέχουν σε ομάδες και εργαστήρια προκειμένου να αποκτήσουν βασικές δεξιότητες (προσωπικές, κοινωνικές, δεξιότητες αυτοδιαχείρισης) μέσα από ένα διαδραστικό τρόπο (παιχνίδια, θέατρο, κουκλοθέατρο, ζωγραφική, χειροτεχνίες) που αφορούν όλα τα είδη των προβλημάτων (εθιστικές συμπεριφορές, εκφοβισμό, ρατσισμό, κατάχρηση, ατυχήματα, παχυσαρκία). Κάθε χρόνο το ΚΔΑ δέχεται πάνω από 120 παιδιά όλων των ηλικιών. Τη συγκεκριμένη χρονιά πραγματοποιείται ένα παιδαγωγικό πρόγραμμα ΠΡΟ-ΝΟΙΑ (προτείνω γιατί νοιάζομαι), δωρεά του ιδρύματος Νιάρχος.

Διακρατικά σχέδια συλλόγου

Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» είναι εταίρος σε πολλά ευρωπαϊκά προγράμματα που ασχολούνται με την Δια Βίου Μάθηση, τον Ενεργό Πολίτη, την Παραγωγική μάθηση, την εργασία των νέων, την πρόληψη της εξάρτησης από τα ναρκωτικά, το αλκοόλ και την κατάχρηση. Πρόληψη για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.

Πηγές εσόδων

H «ΠΡΟΤΑΣΗ» στηρίζεται στις αμοιβές των μελών, στις δωρεές και τα έσοδα που συγκεντρώνονται από τις δραστηριότητες που οργανώνονται από τους εθελοντές (όπως συναυλίες, εκθέσεις, και εκστρατείες για οικονομική ενίσχυση).

Ποια είναι η έδρα του συλλόγου;

Η «ΠΡΟΤΑΣΗ» στεγάζεται στο ιδιόκτητο διώροφο κτίριο που βρίσκεται στη Σαρανταπόρου 20 (Κοντά στο κέντρο της Πάτρας).

Γιατί, για την ΠΡΟΤΑΣΗ, το νόημα της ζωής είναι…

σαν ένα βότσαλο στη λίμνη…

ομόκεντροι κύκλοι που επηρεάζουν, μεταβιβάζουν και εμπνέουν με το πέρασμά τους σε κάθε μήκος και πλάτος.

Ένας κυματισμός ισάξιος… με ένα κομμάτι σοφίας, μια ανάμνηση αρετής, ένα παράδειγμα ήθους…

Σχόλια