Η μουσική που συντρόφευε τους Surfers των 60’s της Καλιφόρνια, το Surf Rock έχει επιστρέψει  για τα καλά και είναι πιο δυναμικό από ποτέ!

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Είτε δίνεις ακόμα μαθήματα για την εξεταστική, είτε βρίσκεσαι στη παραλία, είτε ακόμα λιώνεις στο PC σου και σκέφτεσαι πως η ζωή είναι άσκοπη και ο θάνατος είναι αναπόφευκτος, χαλάρωσε. Όλα καλά θα πάνε. Άκου surf rock.

Surf Rock και Καλιφoρνια

Καλοκαίρι, ζέστη, παραλία, άμμος, σανίδες του σερφ και κύματα. Αυτά αποτελούν τα μυστικά συστατικά του surf rock, του είδους που συμβολίζει τη SoCal αραχτή ζωή των σερφερ της Καλιφόρνια.

Ωστόσο, το surf rock δεν είναι μουσική αποκλειστικά για αυτή την ελίτ των επίδοξων surfers (που να πάμε για σερφ, στη Βουλιαγμένη;) αλλά είναι εξαιρετικά χαρακτηριστική και με μεγάλη πέραση στους απανταχού hipsters και λάτρεις της καλής μουσικής. Επίσης αποτέλεσε σημαντική επιρροή για την πορεία διάσημων συγκροτημάτων, όπως τους The Pixies και τους Dead Kennedys.

Εκτός από αυτά, η καλτ εκρηκτικότητά του δεν άφησε ασυγκίνητο ούτε τον Quentin Tarantino, ο οποίος στη ταινία Pulp Fiction πρόσθεσε στο soundtrack πολλά σερφ τραγούδια όπως το Surf Rider, Bustin Surfboards και την περιβόητη “Misirlou” των Dick Dale and the Del-Tones.

Παλιο Surf Rock, το ορθοδοξο

Ο ήχος του παλιού surf rock, (του trve kvlt) χαρακτηρίζεται από τις instrumental χαρούμενες μελωδίες του και τις distortion κιθάρες με το κλασικό τρέμουλο του rock & roll.

Η εκρηκτική του άνοδος οφείλεται κυρίως στον Dick Dale, τους Beach Boys, τους Orange Peels, τους Surfaris και άλλα συγκροτήματα των 60’s. Έχοντας επιρροές από τη Χαβάη ένωσαν τον χαλαρό τρόπο ζωής της ηλιόλουστης Καλιφόρνια με τη μουσική που της αρμόζει, δημιουργώντας έτσι ένα λαϊκό υποείδος ηρεμίας και σερφ μέσα στο αμερικάνικο χάος.

Υ.Γ: Στον Μπομπ Σφουγγαράκη παίζει πολύ surf rock, ψαχτείτε με Βυθό του Μπικίνι.

 

Η αναβιωση

Αν και στον μοντέρνο έντονο αμερικάνικο κ α π ι τ α λ ι σ τ ι κ ό ρυθμό ζωής κυριαρχεί μια τάση ομοιογένειας ως προς κάθε νεανικό επαναστατικό είδος μουσικής και στυλ, με στόχο το μανιώδες ξεπούλημα μέχρι και το τελευταίο σεντ (βλ. μπλούζες Ramones, Misfits, Joy Division κλπ), το surf rock έχει καταφέρει να παραμείνει σταθερό και πρωτότυπο από την αρχή του μέχρι και σήμερα.

Με (αγαπημένα) συγκροτήματα όπως τους Wavves, τους FIDLAR, τους Blue Hawaiians, τους Allah-Las τους The Growlers και πολλούς ακόμα, η αναβίωσή του με έναν ήχο πολύ πιο ψυχεδελικό, ωμό, garage, punk αλλά ώριμο έχει επιστρέψει ακόμα πιο δυναμικά.  Οπότε κάτσε και απόλαυσέ το.

 

Υ.Γ 2. Το Surf Rock είναι ουσιαστικά Black Metal χωρίς distortion και ουρλιαχτά. Καλό καλοκαίρι φιλαράκια μου.

Σχόλια