“We rise by lifting others.”

-Robert Ingersoll

Ο εθελοντισμός είναι η οργανωμένη και εκούσια προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο χωρίς χρηματικό ή υλικό κίνητρο για κάποιο κοινωφελή σκοπό.

Ο εθελοντισμός αποτελεί απαραίτητο συστατικό στη ζωή των σύγχρονων πολιτών, αφού πρώτα απ’όλα αποτελεί στάση ζωής.

Επειδή όμως οι λόγοι για να ασχοληθεί κανείς με τον εθελοντισμό είναι ανεξάντλητοι, θα αναφέρω τους πιο βασικούς μέσα από 3 βασικούς πυλώνες- την κοινωνία, την προσωπικότητα του ατόμου και την επαγγελματική του εξέλιξη.

Έχουμε και λέμε λοιπόν…

Κοινωνία

Πόσες φορές έχει τύχει να ενοχληθείς βλέποντας το δρόμο βρώμικο και γεμάτο σκουπίδια;

Πόσες φορές έχεις στεναχωρηθεί βλέποντας ένα ζητιάνο στο δρόμο;

Πόσες φορές έχεις νιώσει απελπισία βλέποντας πράγματα που σε ενοχλούν στον κόσμο τριγύρω σου;

Τώρα αναρωτήσου πόσες φορές έχεις δράσει για κάτι που σε ενόχλησε προκειμένου να το βελτιώσεις.

Εδώ λοιπόν μπαίνει η έννοια του εθελοντισμού, η οποία περιλαμβάνει 2 πολύ σημαντικές λέξεις-τη λέξη θέλω και τη λέξη δράση. Μπορείς λοιπόν να αναλάβεις δράση εθελοντικά πάνω σε οποιοδήποτε θέμα που σε απασχολεί.

Give the world the best you have and the best will come back to you.

Δεν έχει σημασία αν θα πας στην άλλη άκρη της υφηλίου για να διδάξεις ή -ορθότερα δείξεις- σε παιδάκια (και ενήλικες) ένα παγκόσμιο χάρτη βλέποντας την έκπληξη στα πρόσωπά τους ή αν θα πας στο κοντινότερο σχολείο και θα προσφέρεις δωρεάν τις υπηρεσίες του δασκάλου.

Και στις δύο περιπτώσεις θα βοηθήσεις ανθρώπους να έχουν καλύτερη πρόσβαση στην παιδεία και τη εκπαίδευση.

Και στις δύο περιπτώσεις θα βάλεις κι εσύ το λιθαράκι σου για να ανασάνει κάποιος καλύτερα.

 Και πίστεψέ με ο σύγχρονος κόσμος το έχει ανάγκη αυτό σε κάθε του γωνιά!

Και φυσικά αυτό είναι ένα μικρό δείγμα του τι θα μπορούσες να κάνεις, αφού μπορείς να ασχοληθείς εθελοντικά με ό,τι σου αρέσει αφήνοντας ένα θετικό αντίκτυπο πάνω σε όποιο πρόβλημα σε απασχολεί.

Προσωπική εξέλιξη

Προσφέροντας όμως εθελοντικά, εκτός από την βελτίωση της κοινωνίας τριγύρω σου βελτιώνεσαι και εσύ ο ίδιος.

Σήμερα μπορείς να βρεις  νέους απανταχού σε αυτό τον κόσμο οι οποίοι αδιαφορούν για τον εσωτερικό τους κόσμο, τις αξίες και την προσωπική ανάπτυξή τους. Νέους οι οποίοι δεν είναι καν σίγουροι αν τα 4 ή 5 χρόνια σπουδών τους είναι πάνω σε κάτι που τους αρέσει ή όχι.

Μέσω του εθελοντισμού λοιπόν μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τις αξίες σου και να τις ιεραρχήσεις.

Παράλληλα δρώντας εθελοντικά και υπεύθυνα βλέπεις τον εαυτό σου να αναπτύσσεται κοινωνικά, αφού σίγουρα αρχίζεις να επικοινωνείς πιο αποδοτικά με τους ανθρώπους γύρω σου και να αποκτάς ευθύνη απέναντι σε κοινωνικά προβλήματα.

Παράλληλα γίνεσαι πιο ανοιχτός και διαλλακτικός απέναντι στους άλλους ανθρώπους.

Και αν αυτό δε σε εξελίσσει, τότε τι;

Επιπλέον μπορείς να ασχοληθείς εθελοντικά με κάτι συναφές με τον τομέα των σπουδών σου ή να δοκιμάσεις κάτι καινούριο με το οποίο μπορεί να ασχοληθείς αρχικά εθελοντικά και έπειτα να ανακαλύψεις ότι θέλεις να το ακολουθήσεις και επαγγελματικά, αλλάζοντας έτσι ολόκληρο το επαγγελματικό πλάνο που έχεις μέχρι στιγμής κατά νου.

Και φυσικά με ό,τι και να ασχοληθείς σίγουρα θα χρειαστεί να συνεργαστείς με άλλους ανθρώπους, με τους οποίους θα έχετε σίγουρα αρκετά κοινά ενδιαφέροντα, προβληματισμούς και ασχολίες. Έτσι καταλήγεις να δημιουργείς φιλίες βαθύτερες, βασισμένες σε αρκετά κοινά στοιχεία που μπορεί να έχετε.

Επαγγελματική εξέλιξη

 Δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα έχουν εργαστεί εθελοντικά προκειμένου να εξελιχθούν επαγγελματικά, ενώ πλέον η εθελοντική εργασία θεωρείται πολύ σημαντική για ένα δυνατό βιογραφικό.

Μαλιστα έρευνα που διεξήγαγε το LinkedIn, προκειμένου να προσθέσει ειδική στήλη για εθελοντική εργασία στα προφίλ των χρηστών, έδειξε  ότι το 41% των εργοδοτών θεωρούσαν ισάξια την εθελοντική εργασία ως προϋπηρεσια με την επί πληρωμή, ενώ το 27% όσων αναζητούσαν εργασία και ήταν άνεργοι, ήταν πιθανότερο να βρουν δουλειά αν ασχολούνταν ή είχαν ασχοληθεί παλαιότερα με τον εθελοντισμό.

Κι έρχομαι λοιπόν να αναφέρω συνοπτικά 3 βασικούς λόγους για τους οποίους ο εθελοντισμός είναι σημαντικός για ένα επαγγελματία:

  1. Αναπτύσσεις κοινωνικές δεξιότητες(soft skills), όπως η συνεργασία, η σωστή διαχείριση χρόνου & η ομαδικότητα.
  2.  Αναπτύσσεις το network σου, δηλαδή  το επαγγελματικό δίκτυο γνωριμιών σου.
  3. Δίνει προσωπικότητα στο βιογραφικό σου. Και με αυτό εννοώ ότι το θέμα με το οποίο μπορεί να είσαι ευαισθητοποιημένος και  έχεις ασχοληθεί προκειμένου να το βελτιώσεις σίγουρα μπορεί να προσθέσει αυτό το κάτι διαφορετικό στο βιογραφικό σου που μπορεί να σε ξεχωρίσει ανάμεσα σε πολλούς.

Ο εθελοντισμός λοιπόν δεν είναι απλά μία πράξη ελεημοσύνης, αλλά μία στάση ζωής. Οργανωμένη και άκρως κοινωνική, από τον άνθρωπο για τον άνθρωπο, που έχει σίγουρα πολλά να προσφέρει σε εσένα και τον κόσμο τριγύρω σου.

Εσύ λοιπόν ακόμη κάθεσαι;

Παρακάτω παραθέτουμε κάποιους ενδεικτικούς οργανισμούς που θα μπορούσες να αναζητήσεις…

AIESEC

ESN

Greenpeace

ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ

Το χαμόγελο του παιδιού

ΑγκαλιάΖΩ

Φλόγα

 

Σχόλια