Εχθές, Σάββατο 10 Ιουνίου, διεξήχθη το Athens Pride 2017. Το Frapress ήταν παρόν σε αυτό το μεγάλο Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που φέτος έφερε το σύνθημα «Θέμα Παιδείας».
Τι είναι το Athens Pride?
Tο Athens Pride είναι μια εξ’ ολοκλήρου εθελοντική, μη – κερδοσκοπική εταιρεία, που λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο του Ελληνικού Αστικού Κώδικα από το 2006. Αρχικός στόχος της είναι η ετήσια οργάνωση του Φεστιβάλ Υπερηφάνειας Αθήνας – Athens Pride και της Παρέλασης Υπερηφάνειας. Εκτός αυτού, το Athens Pride πραγματοποιεί πολιτιστικές, κοινωνικές και πολιτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια της χρονιάς, είτε αυτόνομα, είτε σε συνεργασία με άλλους φορείς και με άλλες οργανώσεις.
Σκοπός του Athens Pride είναι να αυξήσει την ορατότητα των LGBT ατόμων στην ελληνική κοινωνία, και με αυτό τον τρόπο να προωθήσει και να εξελίξει τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους. Το Athens Pride, δια μέσου του Προγράμματος Εθελοντισμού του, συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση και την συμπαράσταση των LGBT νέων.
Το Athens Pride παρέχει μια ελεύθερη δημόσια πλατφόρμα για όλες τις οργανώσεις της LGBTQI κοινότητας, με στόχο την προβολή των σκοπών, δράσεων και συγκεκριμένων διεκδικήσεων τους. Η πλατφόρμα αυτή περιλαμβάνει και ΜΚΟ που προασπίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικά κόμματα καθώς και ενταγμένες πολιτιστικές ομάδες. Επίσης, το Athens Pride φιλοξενεί οργανώσεις που αφορούν την υγεία, οι οποίες προσφέρουν ζωτικής σημασίας πληροφορίες, όπως επίσης και δωρεάν επιτόπιο τεστ για τον ιό του HIV και για άλλα ΣΜΝ.
Το πρώτο Athens Pride πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005 και από τότε τόσο η συμμετοχή όσο και η διοργάνωση μεγαλώνει. Παράλληλα μεγαλώνει και η αναγνώριση και ο σεβασμός του από την Ελληνική κοινωνία.
Athens Pride 2017
Η πλατεία Συντάγματος ήδη από την Παρασκευή ξεκίνησε να προετοιμάζεται για να υποδεχθεί το φετινό Φεστιβάλ Υπερηφάνειας που αυτή τη χρονιά φώναξε: «Είναι θέμα παιδείας!». Από το μεσημέρι του Σαββάτου οι πρώτες δράσεις είχαν ήδη ξεκινήσει. Face και Body Painting με τα χρώματα ουράνιου τόξου, δημιουργία ατομικού πλακάτ με προσωπικά συνθήματα και μουσική. Πολλή μουσική, από εκείνη που δε γνωρίζει σύνορα, που δεν κουβαλά προκαταλήψεις. Από το Athens Pride δε θα μπορούσαν να λείπουν οι ήχοι της Zumba που ήταν η ιδανική…προθέρμανση για να ξεκινήσει η παρέλαση.
Για μια ακόμη χρονιά το Φεστιβάλ Υπερηφάνειας χάρισε αληθινά χαμόγελα σε όλους εκείνους που αισθάνονται καταπιεσμένοι μέσα στην ελληνική κοινωνία, που αισθάνονται μόνοι, που αισθάνονται ξένοι. Ξένοι στην ίδια τους τη χώρα, ξένοι στο ίδιο τους το σπίτι που δεν μπορεί να τους αποδεχθεί. Τι ακριβώς όμως δε μπορεί να αποδεχθεί; Την ευτυχία τους; Είναι δυνατόν να αμφισβητείς και να μην αποδέχεσαι την ευτυχία ενός ανθρώπου;
Όσοι βρέθηκαν στο Athens Pride 2017 ήρθαν “αντιμέτωποι” με την πραγματική αγάπη. Χωράει η αγάπη σε κανόνες και κουτάκια; Ποιος ορίζει ποιον πρέπει να αγαπάς, ποιος ορίζει πώς πρέπει να αγαπάς;
Το Athens Pride έδωσε την ευκαιρία σε ομόφυλα ζευγάρια να κρατηθούν δημόσια από το χέρι, να δώσουν ένα φιλί μπροστά από τη Βουλή. Έδωσε την ευκαιρία στον καθένα μας να φωνάξει είμαι gay, είμαι bisexual, είμαι trans, είμαι straight χωρίς να ντρέπεται! Γιατί άλλωστε να ντραπούμε; Πόσο όμορφο θα ήταν να το κάνουμε αυτό κάθε μέρα χωρίς το επικριτικό βλέμμα του οποιουδήποτε και όχι μία φορά το χρόνο;
Το Σάββατο όλο το κέντρο της Αθήνας γέμισε από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, γέμισε από χαμόγελα, από συνθήματα, από φωνές. Φωνές αληθινές, φωνές καταπιεσμένες που μπόρεσαν επιτέλους να απελευθερωθούν.
«Η ΑΓΑΠΗ ΝΙΚΑΕΙ ΠΑΝΤΑ»
«ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΑΛΛΑ ΙΣΟΙ»
«Η ΑΓΑΠΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΦΥΛΟ»
Η παρέλαση αυτή ήταν μια διαδρομή αγάπης, ελευθερίας, διαμαρτυρίας, συγκίνησης. Είναι όμορφο να βλέπεις όλους τους ανθρώπους να γίνονται ένα, να μην επιτρέπουν να τους χωρίσει κανένα φύλο, καμιά σεξουαλική προτίμηση, καμιά θρησκευτική επιλογή, καμιά εθνικότητα.
Εν έτει 2017 ίσως όλα αυτά θα έπρεπε να είναι ήδη δεδομένα. Όμως ποτέ δεν είναι αργά!
Για αυτό λοιπόν είναι «θέμα παιδείας» να αποδεχθούμε την σεξουαλική επιθυμία του κάθε ανθρώπου. Είναι «θέμα παιδείας» να μπορούμε να είμαστε gay, straight, bisexual ελεύθεροι, χωρίς να μας κρίνουν, χωρίς να μας θεωρούν αφύσικους και παράλογους. Είναι «θέμα παιδείας» να έχουμε όλοι ίσα δικαιώματα. Ήταν, είναι και θα είναι «θέμα παιδείας».
Photo gallery: