“Happiness is not about what the world gives you; happiness is what you think about what the world gives you.”

Αν και επιτυχημένος στην δουλειά του στην Google, ο Mo Gawdat, μετά τον θάνατο του γιού του ήταν πολύ στεναχωρημένος. Κάπως έτσι, αποφάσησε να βρει έναν αλγόριθμο, που μπορεί να μας κάνει ευτυχισμένους. Γίνεται, όμως ένας μαθηματικός αλγόριθμος να μας κάνει χαρούμενους;

Όπως λέει ο ίδιος όταν ανέπτυξε τον αλγόριθμο δυσκολευόταν να εξηγήσει τι μας κάνει χαρούμενους. Πήρε όσα περισσότερα σημεία γινόταν και κατέληξε στο γεγονός ότι η ευτυχία  είναι ίση ή μεγαλύτερη με ό,τι σου δίνει πραγματικά ο κόσμος και τον τρόπο που εσύ αντιλαμβάνεσαι αυτά τα πράγματα.

Ο τρόπος που βλέπεις τα γεγονότα, που σου συμβαίνουν σε συνδυασμό με τις προσδοκίες, που έχεις γι’ αυτά μπορούν να σε κάνουν ευτυχισμένο ή δυστυχισμένο!

Πολλές φορές μάλιστα συγχέουμε την χαρά με τις στιγμές που περνάμε καλά. Τις στιγμές που είμαστε χαρούμενοι αισθανόμαστε μια ισορροπία, νιώθουμε ήρεμοι, δεχόμαστε τον κόσμο ακριβώς, όπως είναι. Εάν δεν είμαστε χαρούμενοι επιδιώκουμε να περάσουμε καλά. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι είναι ο σύγχρονος τρόπος να είμαστε “ευτυχισμένοι”.

Όταν βγαίνεις έξω και διασκεδάζεις ο εγκέφαλος σου σταματά να σκέφτεται. Καταλήγεις κάπως έτσι σιγά-σιγά στο συμπέρασμα να σκέφτεσαι ότι είσαι χαρούμενος, όχι επειδή είσαι ήρεμος αλλά επειδή “ξεχνάς” τα προβλήματά σου.

“Έχασα τον γιο μου μέσα σε λίγες ώρες. Προσπαθούσα να βρω έναν τρόπο να τον φέρω πίσω, αλλά τίποτα δεν δούλεψε…Κλείστηκα στο σπίτι και έκλαιγα. Αυτό δεν τον έφερε ούτε για ένα λεπτό πίσω. Έτσι, προσπάθησα να αποδεχθώ την ζωή όσο σκληρή και αν ήταν με σκοπό να ξεκινήσω πάλι από την αρχή και να την κάνω πάλι σιγά-σιγά ευχάριστη.”

Και συνέχισε λέγοντας: “Αν μπορούσα να κάνω χαρούμενους 10 εκατομμύρια ανθρώπους, ο γιος μου πάλι δεν θα γύριζε. Τουλάχιστον, όμως τότε ο κόσμος θα ήταν καλύτερος απ’ όταν τον άφησε.”

Η ευτυχία δεν βρίσκεται στο να βλέπεις το ποτήρι μισοάδειο ή μισογεμάτο και να στεναχωριέσαι. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πρέπει να κοιτάς το ποτήρι και να είσαι ευγνώμων με την γεμάτη πλευρά. Tαυτόχρονα, πρέπει να βλέπεις και την άδεια πλευρά και να λες τι περισσότερο μπορώ να κάνω;

Στην περίπτωση, μάλιστα που υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις πρέπει να το αποδεχθείς και να το κάνεις πράξη.

Σχόλια