Ο άνθρωπος που έκανε τους φόβους του ταινίες και ήξερε να απολαμβάνει ένα καλό φόνο αρκεί να μην ήταν εκείνος το θύμα, έχει μόνο ένα όνομα. Άλφρεντ Χίτσκοκ.

«Κάνε το κοινό να υποφέρει όσο περισσότερο μπορείς».

Αυτός ήταν ο άγραφος κανόνας του μετρ της αγωνίας Άλφρεντ Χίτσκοκ. Ο ίδιος γνώρισε το φόβο πρώτη φορά στο πρόσωπο ενός αστυνομικού. Όταν ήταν μικρός  και ενώ είχε κάνει μια αταξία, ο πατέρας του του έδωσε ένα χαρτί και του είπε να πάει στην αστυνομία.Ο αστυνομικός το διάβασε και τον έκλεισε σε ένα κελί για κάποιες ώρες.Όταν γύρισε στο σπίτι ο πατέρας του του είπε : «Αυτά παθαίνουν οι άνθρωποι που κάνουν κακά πράγματα».

Κάπως έτσι παντρεύτηκε την αίσθηση του τρόμου η οποία θα τον οδηγούσε μερικά χρόνια αργότερα στην καταξίωση. Ιδιαίτερα ευφυής, ιδιόρρυθμος, σκληρός με τους ηθοποιούς του, απρόβλεπτος με σαδιστικό χιούμορ.

Με 54 ταινίες στο ενεργητικό του και κανένα όσκαρ παρά  τις 5 υποψηφιότητες του  και μόνο ένα τιμητικό το 1979 για το συνολικό κινηματογραφικό του έργο, ο Χίτσκοκ σκαρφάλωσε γρήγορα στη λίστα με τους κορυφαίους δημιουργούς της παγκόσμιας κινηματογραφικής βιομηχανίας.

5 ταινίες του άρχοντα του σασπένς που ξεχωρίσαμε 

1Vertigo

Έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως η καλύτερη του ταινία ίσως γιατί είναι η πιο προσωπική και αντισυμβατική ιστορία που έπλασε με την «αναρχική» σκέψη του κουρασμένος από τη λογοκρισία της εποχής.

Ένας πρώην ντετέκτιβ εγκαταλείπει την υπηρεσία του καθώς πάσχει από ακροφοβία η οποία στοίχισε τη ζωή σε ένα συνάδερφό του.Ένας φίλος του του προτείνει να παρακολουθήσει τη γυναίκα του επειδή έχει βάσιμες υποψίες ότι έχει διχασμένη προσωπικότητα και τάσεις αυτοκτονίας.

Ο Δεσμώτης του Ιλίγγου είναι ένας δεσμώτης της μοίρας του από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει.Ένα αριστουργηματικό πολυεπίπεδο ψυχολογικό θρίλερ που δεν αναζητά απλώς το δολοφόνο αλλά αναμοχλεύει κίνητρα και ψυχώσεις, εικόνες και σκέψεις, την υποκειμενική με την αντικειμενική διάσταση.

2The birds

Το τελευταίο αριστούργημα του Χίτσκοκ. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του 1952 της Δάφνης Ντι Μωριέ, η ταινία διανθίστηκε από νέους χαρακτήρες κρατώντας ως βασικό στοιχείο τις ανεξήγητες επιθέσεις των πουλιών.

Σε ένα χωριό της Καλιφόρνιας, η Μέλανι μια πλούσια κοσμική προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή του δικηγόρου Μίτς τον οποίο γνωρίζει τυχαία σε ένα μαγαζί με ζώα. Η άφιξη της στην Μποντέγκα Μπέι θα συνοδευτεί από ανεξήγητες επιθέσεις πουλιών. Στο τρομακτικό αυτό σκηνικό η επιβίωση αποτελεί τη μοναδική προτεραιότητα.

“Τα πουλιά” αποτελούν ένα ακόμη ευρηματικό κρεσέντο αγωνίας και καταστροφής με έντονο αλληγορικό ύφος και πολλές ιδιαιτερότητες. Η ταινία δεν έχει μουσική υπόκρουση παρά μόνο ηχητικά εφέ και περιόδους σιωπής. Κέρδισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ ειδικών εφέ και βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας από την Ένωση Σκηνοθετών.

Κύριε Χίτσκοκ σας αρέσουν τα πουλιά;

Ναι στη σούβλα.

3Psycho

Η πλεόν αναγνωρισμένη θρυλική χιτσκοκική ταινία. Η Μάριον έχοντας κλέψει χρήματα από το αφεντικό της βρίσκει καταφύγιο σε ένα απομονωμένο μοτέλ. Αυτό που αγνοεί είναι ότι  ο  φαινομενικά ήσυχος και συμπαθής ιδιοκτήτης Νόρμαν Μπέιτς είναι ένας ψυχοπαθής δολοφόνος.

Η ταινία που χάρισε μια χρυσή σφαίρα στην Τζάνετ Λέιφ και τέσσερις υποψηφιότητες για όσκαρ (ανάμεσα τους και σκηνοθεσίας) έχει ψηφιστεί από την Ένωση Κριτικών Σικάγου ως η πιο τρομακτική ταινία όλων των εποχών. Ο Χίτσκοκ κατόρθωσε να ενορχηστρώσει μια ανατριχιαστική ωδή στον τρόμο και την αγωνία αποφεύγοντας επιδέξια την απέχθεια που δημιουργεί η σκληρή βία. Η κλασική σκηνή στο μπάνιο έχει στοιχειώσει τη μεγάλη οθόνη.

4Notorious

Η ταινία που ανέδειξε για πρώτη φορά την ερωτική πλευρά του εκκεντρικού σκηνοθέτη. Με πρωταγωνιστικό ζευγάρι τον Κάρυ Γκραντ και την Ίνγκριντ Μπέρμαν έπλασε ένα κατασκοπικό θρίλερ προδοσίας, έρωτα και εκδίκησης.

Η Αλίσια, κόρη ενός  γερμανού κατασκόπου των ναζί στις ΗΠΑ που αυτοκτονεί στη φυλακή αναλαμβάνει με την παρότρυνση του πράκτορα Ντέβλιν μια επικίνδυνη αποστολή. Να κατασκοπεύσει τους φίλους Ναζί του πατέρα της στο Ρίο Ντε Τζανέιρο προκειμένου να επανορθώσει για  την προδοσία του. Η ίδια θα μπλεχτεί σε ένα ερωτικό τρίγωνο με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο  για την αποστολή αλλά  και για την ίδια της τη ζωή.

Η πρώτη απόπειρα του μετρ του σασπένς να χτίσει ένα ερωτικό ειδύλλιο που παγιδεύεται στο επικίνδυνο παιχνίδι της επιβίωσης στέφεται με επιτυχία. Η ταινία κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι τέλους καθώς για πρώτη φορά η αγωνία είναι διπλή.Όχι μόνο για το ποιός θα λύσει το μυστήριο αλλά και ποιός θα κερδίσει στον έρωτα.

5Dial M for murder

Υπάρχει τέλειο έγκλημα;

Ένας πρώην πρωταθλητής του τένις αποφασίζει να δολοφονήσει τη γυναίκα του προκειμένου να την κληρονομήσει. Το σχέδιο του είναι τέλειο μέχρι τη στιγμή που μια μικρή λεπτομέρεια θα τα ανατρέψει όλα.

Η ταινία με την οποία γνώρισα και αγάπησα το Χίτσκοκ. Με έντονη θεατρική υφή καθώς διαδραματίζεται σε ένα χώρο δωματίου, ο Χίτσκοκ συνθέτει ένα αψεγάδιαστο σκηνικό, τρομακτικά ακριβές και ευφυές με μοναδική αισθητική. Με αξιοζήλευτους  σκηνοθετικούς ελιγμούς επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την ξεχωριστή δεξιοτεχνία του.

Δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα εκτός αν το σκηνοθετεί ο Άλφρεντ Χίτσκοκ.

via GIPHY

Σχόλια