The Glass Between  Performance Της Νεφέλης Σταματογιαννοπούλου/ Ομάδα Ον OFF

AUDIOVISUAL ARTS FESTIVAL

Στις 20 & 21 Μαΐου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών συνέβη κάτι μαγικό.  Στα πλαίσια του 11ου Audiovisual Arts Festival η Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου καθώς και η ομάδα Ον OFF παρουσίασαν την performance “The Glass Between” θέλοντας να παρουσιάσουν κάτι πολύ διαφορετικό.

Στη σκηνή βρέθηκαν ηθοποιοί, χορευτές, μουσικοί και video artists όπου ανέδειξαν μια συνεχή σχέση ορίων και ιδανικών με ιδιαίτερα κείμενα. Τα κείμενα, εμπνευσμένα από ημερολόγια και καταγραφές ανθρώπων που βίωσαν τον εγκλεισμό στις φυλακές, έκαναν τους θεατές να μαγευτούν. Από την πρώτη στιγμή, μπήκαμε στο κλίμα που ήθελε να μεταφέρει η παράσταση. Η σκοτεινή ψυχοσύνθεση των performers αλλά και το αίσθημα της αγωνίας αλλά και του μυστήριου καθήλωσαν.

Ταυτόχρονα, οι κινήσεις, η γλώσσα του σώματος, οι φωνές και τα ηχοχρώματα των μουσικών οργάνων έχτισαν μία ενιαία παρτιτούρα, με σκοπό την τελική μουσική σύνθεση του The Glass Between.

Με προσοχή στην λεπτομέρεια, από τον τόνο της φωνής, την κίνηση των άκρων μέχρι την σκηνική παρουσία και τις ενδυματολογικές επιλογές είναι φυσικό να μιλάμε για ένα οργανωμένο σχέδιο προς την επιτυχία. Εξελίσσοντας στοιχεία της διδακτορικής της διατριβής, η Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, εξερευνά τρόπους με τους οποίους το γυαλί, ένα εύθραυστο και ταυτόχρονα ισχυρό υλικό, είναι ικανό να χωρίσει δυο κόσμους και να ενώσει τις τεχνικές μουσικής και κίνησης σε έναν δημιουργικό διάλογο.

Αυτό που κάνει το  The Glass Between μοναδικό είναι πως κατάφερε να κάνει του θεατές να νιώσουν και να θαυμάσουν τις νέες τεχνολογίες σε μία και μόνο παράσταση, συνδυασμένες πάντα με το ανθρώπινο σώμα και χρησιμοποιώντας τον άνθρωπο ως ένα μουσικό μέσο και εργαλείο. Όλα τα παραπάνω, ντυμένα με μία απλότητα που ήταν αρκετά δυνατή για να θαυμάσουμε όλους τους συντελεστές αλλά και την ιδέα πίσω από το The Glass Between. 

Λίγα λόγια για τους συντελεστές…

Η ομάδα Ον OFF – Nefeli Stam δημιουργήθηκε το 2015 από την Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου, με βασικά της μέλη την Αιμιλία Μουζακίτη, τον Στέλιο Κουπετώρη και την ίδια, ενώ οι ίδιοι έχουν συνεργαστεί με διαφόρων ειδών καλλιτέχνες.

Βάση τους είναι η μουσική και από εκεί επικοινωνούν με τις υπόλοιπες τέχνες, με τις αρχές της σύνθεσης. Άξονας της δουλειάς τους είναι η έρευνα της κίνησης σε σχέση με τον ήχο και πώς αυτά τα δύο στοιχεία συνομιλούν πραγματικά μεταξύ τους. Η πρώτη τους performance, ‘’Καθόλου Κακή η Πόρτα Σας’’ ήταν βασισμένη σε κείμενο του Χαρούκι Μουρακάμι, παρουσιάστηκε το Μάιο του 2015. Σαν ομάδα συμμετείχαν στο 1ο Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στη Λήμνο και στο Handmade and Recycled Festival στο θέατρο Fabrica. Το Μάιο του 2016 παρουσίασαν σε μια σειρά παραστάσεων το ”QUINTET ’84” ”στο Θέατρο Φούρνος.

Η Nefeli Stamatogiannopoulou ξεκίνησε μαθήματα μουσικής σε μικρή ηλικία και εν τέλει την κέρδισε η σύνθεση. Συμμετείχε σε masterclasses με άξονα το σωματικό θέατρο και τη φωνή υπό την αιγίδα του Grotowski Institute, στο Song of the Goat Theater και στο L.I.S.P.A.. Φοίτησε στο μεταπτυχιακό τμήμα ‘’Σύνθεση για τον Κινηματογράφο, το Θέατρο και τις Τέχνες της Παράστασης’’, του Ιονίου Πανεπιστημίου, όπου και είναι υποψήφια Διδάκτωρ.

Συμμετείχε σε performances, θέατρα αλλά και κινηματογραφικά έργα ως συνθέτρια, performer ή σκηνοθέτης. Έχει παρουσιάσει δουλειές της στη Gallery Tittanium, το φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας, το φεστιβάλ Ελευσίνας Τα Αισχύλεια, το φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών στη Λήμνο, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, το Μέγαρο Μουσικής, τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, την Πειραματική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, το NEZ festival της Ινδίας, το Grotowski Institute. Είναι ιδρύτρια του μουσικού σχήματος Spooky RedRum και της ερευνητικής καλλιτεχνικής ομάδας Ον OFF (https://vimeo.com/190125874).

Συντελεστές:
Μουσική Σύνθεση- Σκηνοθεσία- Σύλληψη: Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου
Ερμηνευτές: Μαρία Παΐζη /Άλκηστις Πολυχρόνη/ Μαρία Σακκά (φλάουτο)
Gary Salomon (κιθάρα)/ Μελίνα Σκούφου, Νεφέλη Σταματογιαννοπούλου/ Διονυσία Χασάπη
Φωτισμοί:Karol Jarek
Κουστούμια: Μαργαρίτα Δοσούλα
Σκηνογραφική επιμέλεια: Όλγα Μπρούμα
Βίντεο:Χρυσούλα Κοροβέση
Make up artist: Ήρα Μαγαλιού
Φωτογραφία: Ειρήνη Σταματογιαννοπούλου
Επικοινωνία: Hoopla!

Σχόλια