Συμπαντικές Αλήθειες: Το ”μήλο της Έριδος” του ηλιακού μας συστήματος!

Εσύ τι γνωρίζεις για την Έριδα;
Τον πλανήτη νάνο που άλλαξε το ρου της ιστορίας του ηλιακού μας συστήματος;

Αγαπητέ αναγνώστη ξέρουμε πολύ καλά και οι δυο μας πως καλοκαιριάζει και η διάθεση σου πλέον έχει μπει σε άλλο mood. Εδώ πέρα ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στο διάστημα Χειμώνα. Σε μια περίοδο όπου οι περισσότεροι είμαστε σε μια πιο κλειστή φάση, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως δεν είχε ξεκινήσει και το Survivor…

Θα μου πεις τώρα ”μα τι άκυρη εισαγωγή είναι αυτή ρε Πολέμαρχε;”

Δεν είναι άκυρη… Απλά προσπαθώ να χωνέψω και εγώ πως αυτές τις επιστημονικά εγκυκλοπαιδικές αρθράρες που γράφω, τις διαβάζουν πια 15-20 άτομα. Γιατί οι υπόλοιποι ή βλέπουν τον Ντάνο να γλεντάει τους Τούρκους ή βγαίνουν έξω στις πλατείες και γκομενίζουν (που λεφτά για καφετέριες άλλωστε)…

Στο θέμα μας όμως!

Αυτή τη φορά αγαπητέ αναγνώστη, θα μιλήσουμε για έναν πλανήτη, ο οποίος αν και τελικά δεν είναι πλανήτης, παρ’ όλα αυτά έπαιξε ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟ στην ιστορία του ηλιακού μας συστήματος και όχι μόνο.

Θα μιλήσουμε για την Έριδα!

H Έριδα αγαπητέ αναγνώστη, που λες ανακαλύφθηκε το 2005 από τον Μάικλ Μπράουν, ο οποίος την παρατήρησε σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν το 2003.

Ο τυπάς αυτός αν και αρχικά έδωσε στο συγκεκριμένο πλανήτη (που τελικά δεν είναι πλανήτης) την ονομασία Ζήνα (όχι την Πέγκυ) και βάφτισε τον δορυφόρο της Γαβριέλα (ναι-ναι ααααυτή τη Ζήνα…). Τελικώς, το φιλοσόφησε λίγο πιο σοβαρά (που ακούστηκε τώρα σοβαρότης και NASA) και κατέληξε στο Έρις και στο Δυσνομία αντίστοιχα…

Ακριβώς ρε συ αναγνώστη! Και εμένα η πρώτη σκέψη, που μου πέρασε από το μυαλό
είναι τι ονόματα να έδωσε στα παιδιά του ο Μπράουν…

Ποιός ο λόγος, όμως που η Έριδα πήρε το όνομά της αυτό και τι σημαντικό μπορεί να έχει για να με αναγκάζει να κάθομαι Σάββατο 03:09 το πρωί να γράφω ολόκληρο άρθρο για πάρτι της;

Την ονομασία της την πήρε, γιατί έγινε το μήλο της Έριδος για τις αστρονομικές ομάδες και τα πλανητικά κέντρα ερευνών, σχετικά με το αν θα πρέπει λόγω μεγέθους και μάζας να χαρακτηριστεί πλανήτης ή όχι. 

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια όλοι μαθαίναμε στο σχολείο, πως το Ηλιακό μας σύστημα αποτελείται από 9 πλανήτες, με τον μικρότερο και πιο απομακρυσμένο από τον Ήλιο να είναι ο Πλούτωνας.

Όμως η ανακάλυψη της Έριδας– η οποία αξίζει να σημειωθεί πως είναι το δέκατο μεγαλύτερο σώμα που περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο χωρίς να είναι δορυφόρος- έφερε πολλές ανακατατάξεις και αναθεωρήσεις στο τι πρέπει να ονομάζουμε πλανήτη και τι όχι.

Οι αναθεωρήσεις αυτές είχαν ως συνέπεια ο Πλούτωνας να βγει από την κατηγορία πλανήτης και να μπει σε αυτή του Πλανητοειδή ή Πλανήτης Νάνος (για τους κακούληδες Μεταποσειδώνια Αντικείμενα).

Κλείνοντας να προσθέσουμε πως η Έριδα βρίσκεται σε απόσταση 10,2 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο ενώ η περιστροφή της διαρκεί 558 χρόνια.


Υ.Γ: Οι περισσότερες ανακαλύψεις σε ότι αφορά το διάστημα και το ηλιακό μας σύστημα οφείλονται στα τηλεσκόπια. Όσο πιο μεγάλα τα τηλεσκόπια, τόσο περισσότερα άγνωστα σώματα και αντικείμενα παρατηρούνται με συνέπεια να αλλάζουν τα δεδομένα. Ήδη βρίσκονται στα σκαριά υπό κατασκευή νέα και πιο εξελιγμένα Είδη Αστρονομικής Παρατήρησης. Οπότε αγαπητέ αναγνώστη ξεκίνα να προετοιμάζεσαι για μια Νέα Τάξη Πραγμάτων του Γαλαξία μας και όχι μόνο.

Να περνάτε καλά και να προσέχετε… Keep Good! 

Σχόλια