Ας γνωρίσουμε τον Erik Madigan Heck, έναν φωτογράφο που ζωγραφίζει με το πινέλο της μόδας…

Ο Erik Madigan Heck αποτελεί μια ”ιδιόρρυθμη” φύση για τον καλλιτεχνικό χώρο και συγκεκριμένα στη μόδα μέσα από τις λήψεις του. Ο ίδιος επιδεικνύει μια προσέγγιση που είναι αδύνατο να σε αφήσει αδιάφορο στο θέαμα των δημιουργιών του. Θα σε καθήλωσει μεταξύ κλασσικής και μοντέρνας εποχής αφού η ατμόσφαιρα που δημιουργείται αποπνέει άλλοτε αέρα από ιμπρεσιονισμό και άλλοτε κάτι από pop art.

Παρά το νεαρό της ηλικίας του, γεννημένος το 1983, έχει καταφέρει να τραβήξει αρκετή προσοχή γυρω από το πρόσωπό του με ένα ιδιαίτερα πλούσιο βιογραφικό. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα, έχει τιμηθεί με άπιαστους τίτλους για την πλειοψηφία των δημιουργών και έχει βραβευτεί με βαρυσήμαντες διακρίσεις.

Δημοσιεύσεις του έχουν αναρτηθεί σε μεγάλα περιοδικά, μεταξύ αυτών το The New York Times Magazine, το MUSE, και το Stern Magazine. Εδώ, δεν μπορείς να παραβλέψεις και την δική του συμβολή στα τυπογραφικά μέσα αφού αποτέλεσε και ιδρυτής τις χρονιές 2007-2013 του Nomenus Quarterly, ένα εγχείρημα που προορίστηκε ως μια συνεργατική πλατφόρμα εργασίας με καλλιτέχνες όλων των μέσων στον κόσμο των καλών τεχνών και της μόδας.

Ακόμη, στο βιογραφικό του δεν θα έλειπαν τα φιλμογραφικά και βιβλιογραφικά έργα αφού και εκεί έχει ξεδιπλώσει την ανησυχία του, μέσα από μια ποιοτικά ενδιαφέρουσα παρακαταθήκη η οποία ξέρουμε εκ των προτέρων ότι θα εμπλουτιστεί πολύ περισσότερο με τον χρόνο…

Καταγραφη του εργου του

Φιλμογραφικά:

[ 2013/The Sea for NOWNESS dedicated to Ann Demeulemeester

2012/ The End for Ann Demeulemeester

2012/ The Art of Fashion Parts 1 and 2 for

Neiman Marcus

2012/ The Corner by Erik Madigan Heck for Ann Demeulemeester

2009/ Fratres für A.F. Vandevorst with Arvo Pärt ]

Βιβλιογραφικά:

[201/ Keaney, Magdalene. Fashion Photography Next. Thames & Hudson

2014/ Creem Magazine Issue 12 by Erik Madigan Heck

2013/ The Fashion Book. Phaidon

2011/Owens, Rick. Rick Owens. Rizzoli

2011/Heck, Erik Madigan. January to August: Photographs, Paintings, and Words. Self-Published

2010/ A Magazine Curated by Giambattista Valli

2007-2013/ Nomenus Quarterly, Issues 1-12 ]


…to access beauty is what we ultimately desire, and the tangibility of this access is what in my opinion ultimately differentiates fashion from art as end points on a continuum, and simultaneously elevates fashion photography to such an important place in contemporary society.”

Ο Heck, θεωρεί τον εαυτό του κυρίως ζωγράφο μέσα από την φωτογραφία κάτι αναμενόμενο αν γνωρίζουμε πως βασική επιρροή του αποτελεί ο Εντουάρ Βιγιάρ, Γάλλος ζωγράφος του 19ου αιώνα. Με κάτι τέτοιο σαν δεδομένο θα μπορούσες να ισχυριστείς πως ο ίδιος δεν ξεχωρίζει τους δύο χώρους, εικαστικό και φωτογραφικό, και αυτή του η… (α)δύναμη είναι και αυτό που τελικά τον κάνει τόσο ιδιαίτερο και ξεχωριστό…

 

Σχόλια