Τα σανδάλια Bohoho, που έχουν γίνει πλέον ανάρπαστα, κρύβουν από πίσω τους μία δημιουργό πραγματικό διαμάντι.

Η Στεφανία Παπαδήμα ξεκίνησε να φτιάχνει σανδάλια μία μέρα, που έψαχνε (μαζί με μία φίλη της) για ένα ιδιαίτερο δώρο γενεθλίων. Μην βρίσκοντας κάτι το πραγματικά ξεχωριστό σκέφτηκαν ότι η καλύτερη λύση είναι να φτιάξουν κάτι μόνες τους και εγένετο Bohoho.  

“Πλησίαζε το καλοκαίρι και σκεφτήκαμε πως το καλύτερο δώρο, για αυτήν την εποχή, είναι τα σανδάλια. Εκείνη την περίοδο είχα ανακαλύψει και καταπιανόμουν με την τεχνική μακραμέ.”

Ήθελα πολύ να την δοκιμάσω πάνω σε σανδάλια. Το αποτέλεσμα άρεσε στην κοπέλα, αλλά και σε πολλούς άλλους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσω να φτιάχνω κατά παραγγελία. Το να εφαρμόσεις κομποδετική πάνω σε σανδάλια είναι αρκετά δύσκολη και πολύωρη εργασία, αλλά με χαλαρώνει και βοηθάει την σκέψη μου.”

Πριν όμως πούμε περισσότερα για τα διάσημα σανδάλια της, ας γνωρίσουμε καλύτερα την νεαρή μας πρωταγωνίστρια.

Η Στεφανία είναι τελειόφοιτη στην σχολή Εσωτερική Αρχιτεκτονική ,διακόσμηση και σχεδιασμός αντικείμενων στο ΤΕΙ Αθήνας. Παράλληλα, όμως με τις σπουδές της έχει παρακολουθήσει σεμινάρια φωτογραφίας και σκηνοθεσίας. Όπως μας είπε η σκηνογραφία ήταν αυτή, που της κέντρισε το ενδιαφέρον και πλέον οδεύει επαγγελματικά προς τα εκεί.

“Θέλω να δοκιμάζω νέα πράγματα διαρκώς. Για αυτό και έκανα σεμινάρια σκηνοθεσίας.”

“Στην αρχή με τράβηξε, κάπως, η φωτογραφία και η διαφήμιση, αλλά τελικά η σκηνογραφία μου φάνηκε πιο ενδιαφέρουσα, δημιουργική και έχει αμεσότερη σχέση με αυτό που σπουδάζω τώρα.

Στα σεμινάρια σκηνοθεσίας γνώρισα πολλά ενδιαφέροντα άτομα. Διεύρυνα τον κύκλο μου και τελικά κατέληξα βοηθός σκηνογράφου σε video clips και ταινίες μικρού μήκους. Μου αρέσει πάρα πολύ, θέλω να το κάνω επαγγελματικά, για αυτό και θα κάνω το μεταπτυχιακό μου πάνω σε αυτό.

Βέβαια δεν ξέρω αν θα το κάνω για όλη την ζωή μου αυτό. Έχω μεγάλη ανάγκη να προσφέρω στους ανθρώπους και να κάνω πράγματα που βοηθάνε άμεσα.

Την ανάγκη της για προσφορά στην ανθρωπότητα, θα αρχίσει να ικανοποιεί από φέτος. 

“Τον Ιούλιο θα πάω στην Ταϊλάνδη για εθελοντική εργασία. Θα διδάσκω σε παιδάκια σε ένα χωριό έξω από την Μπανγκόκ, όπου το μορφωτικό επίπεδο είναι πολύ χαμηλό.”

– Πως και πήρες την απόφαση αυτή σε τόση μικρή ηλικία;

– Πιστεύω δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Είχα την ανάγκη να δώσω κάτι στην ανθρωπότητα. Ένα βράδυ λοιπόν, πίνοντας ρακόμελα με έναν φίλο και διαβάζοντας για μία καταστροφή στο Περού αποφασίσαμε να στείλουμε αιτήσεις για εθελοντική βοήθεια. Δεν γίναμε δεκτοί, αλλά συνεχίσαμε τις αιτήσεις για όποιο μέρος βρισκόταν σε ανάγκη, ώσπου τελικά μας απάντησαν θετικά από την Ταϊλάνδη.

Με το πέρας της εθελοντικής μας εργασίας σκοπεύουμε, με ένα backpack ο καθένας, να γυρίσουμε όλη την χώρα. Έπειτα από την περιπέτεια αυτή θα επιστρέψω στην Ελλάδα, να συνεχίσω σπουδές, εργασία και σανδάλια, ώσπου να μου δοθεί η ευκαιρία να βοηθήσω και κάπου αλλού. Ιδανικά θα ήθελα να φύγω για εθελοντική εργασία και για αρκετό καιρό στην Αφρική.

Με την απουσία σου η παραγωγή σανδαλιών τι θα απογίνει;

– Ήδη λόγου μεγάλου φόρτου εργασίας έχω αφήσει τα πολύπλοκα σχέδια και τεχνικές. Η δημιουργία σανδαλιών μπορεί να μου αποφέρει κέρδη, αλλά ο κύριος λόγος που τα κάνω είναι επειδή η διαδικασία με βοηθάει να ηρεμώ.

Είναι η ψυχοθεραπεία μου. Ό,τι και να έχω, μόλις ξεκινήσω, πέφτω με τα μούτρα και συγκεντρώνομαι σε αυτό. Με ηρεμεί από οτιδήποτε αρνητικό μπορεί να έχω στο μυαλό μου. Παράλληλα με βοηθά να οργανώσω καλύτερα την σκέψη μου. Τώρα έχω μεγάλη ανάγκη να βοηθήσω ανθρώπους, που το έχουν πραγματική ανάγκη και όχι τον εαυτό μου. Τον Ιούλιο και ενώ θα λείπω θα τα σταματήσω εντελώς.

Και μιας και ξαναήρθε η κουβέντα εκεί… Bohoho γιατί;

– Το στυλ των σανδαλιών είναι bohemian. Η συντομογραφία της λέξης αυτής είναι boho. Ψάχνοντας να το ταιριάξω κάπως το μόνο που μου ήρθε είναι το bohoho. Μου φάνηκε αστείο και μου θύμισε τον Άι Βασίλη.

Αυτά από το εκπληκτικό αυτό κορίτσι του οποίου την δουλειά μπορείτε να δείτε στην Fb σελίδα της, στο instagram και στο υπέροχο κατάστημα “Κάπαρη” στην Μύκονο. Ανυπομονούμε να την δούμε μετά το πέρας του καλοκαιριού και να μας ψυχαγωγήσει με ιστορίες από τις νέες τις περιπέτειες.

Ευχαριστούμε για ακόμα μία φορά το Barrett για την φιλοξενία του και τον Βασίλη Ζάκκα για τις φωτογραφίες του. Καλό καλοκαίρι σε όλους!

Σχόλια