Πολλοί μόλις ακούσουν “Τήνος” η πρώτη αντιστοιχία που κάνουν έχει να κάνει με την Παναγία της Τήνου, όμως υπάρχουν πολλά άλλα μυστικά που κρύβει αυτό το νησί.

Φυσικά, η πρώτη στάση για όλους είναι η Μεγαλόχαρη. Αγναντεύει από ψηλά το λιμάνι και κοσμεί την χώρα της Τήνου.

τήνος

Το καμπαναριό της Κιουράς στην Καρδιανή

Προσκυνητές από όλο τον κόσμο καταφθάνουν για να προσκυνήσουν και δεν είναι λίγοι αυτοί που θα ανέβουν με τα γόνατα μέχρι τον ναό.

Δεν είναι λίγες οι εορτές κατά την διάρκεια του χρόνου στις οποίες η εκκλησία αυτή λάμπει ολόκληρη και γεμίζει από κόσμο. Το Πάσχα λοιπόν είναι μία από αυτές.

Όμως, το νησί είναι γνωστό και για τις Καθολικές του Εκκλησίες και τα ξεχωριστά ολόλευκα εξωκλήσια που κοσμούν το νησί. Μοναδικές λειτουργίες και έθιμα οδηγούν στην κατάνυξη τις ημέρες του Πάσχα.

Ξεφεύγοντας, λοιπόν, από το κομμάτι της εκκλησίας στο νησί υπάρχουν πολλά μυστικά που μπορείς να εξερευνήσεις.

Σου απαριθμούμε λοιπόν τα καλύτερα μέρη και τοπία που δεν πρέπει να ξεχάσεις να επισκεφτείς κυρίως το Πάσχα αλλά και όποια εποχή βρεθείς στο νησί της Τήνου.

1. Τα υπέροχα χωριά του νησιού. Ιδιαιτέρως, την Καρδιανή, τον Πύργο και το Βωλάξ.

2. Στον Όρμο Καρδιανής Γιαννάκη, σε περιμένει μία μικρή όαση φαγητού στην ταβέρνα του Ντίνου. Μην ξεχάσεις να κατέβεις μέχρι την μικρή προβλήτα!

3. Λίγο πιο δίπλα, στα Υστέρνια, μία υπέροχη σοκολατόπιτα καθώς και μαγική θέα σε περιμένουν στο Μαγιού.

4. Μπορεί να βρίσκεται λίγο μακριά από την χώρα αλλά ο Πύργος σίγουρα θα σε ανταμείψει. Μαρμάρινες λεπτομέρειες σε οδηγούν στην πατρίδα του Γιανούλη Χαλεπά. Το γαλακτομπούρεκο κάτω από τον πλάτανο, είναι ότι πρέπει για λίγη ενέργεια πριν επισκεφτείς το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας.

5. Λένε πως σε αυτό το χωριό έπεσε κάποιος κομήτης. Δεν το ξέρουμε σίγουρα, αλλά ο Βώλακας, ή αλλιώς Βωλάξ όπως λένε οι ντόπιοι, είναι ένα χωριό που πρέπει να επισκεφτείς.

6. Μεγάλη Παρασκευή, μην χάσεις την ευκαιρία να βρεθείς στην χώρα. Μόνο μαγική μπορεί να χαρακτηριστεί η ατμόσφαιρα εκείνη την ημέρα, καθώς το βράδυ συναντιούνται όλοι οι επιτάφιοι της χώρας στην ιστορική εξέδρα και αμέσως μετά ο επιτάφιος του Αγίου Νικολάου οδηγείται στην θάλασσα.

7. Μεγάλο Σάββατο και Κυριακή του Πάσχα, η λιτανεία στην καθολική εκκλησία, μαζί με τις ψαλμωδίες των πιστών οδηγούν σε μία ξεχωριστή ατμόσφαιρα και γαλήνη.

8. Σε Καρδιανή, Πύργο, Στενή και Ταραμπάδο θα ακούσεις και θα δεις ένα ξεχωριστό έθιμο. Μπαρούτι και καψούλια πρωταγωνιστούν και οι τριμπονιές ακούγονται σε όλο το νησί.

9. Μυρωδιές από φαγητό ωστόσο κυκλοφορούν παντού. Οι γλυκιές τυρόπιτες είναι κάτι που δεν πρέπει να ξεχάσεις να δοκιμάσεις. Μόλις δοκιμάσεις την πρώτη, ετοιμάσου να φας άλλες τόσες.

10. Τελευταία και καλύτερη αφήσαμε την διασκέδαση. Παραδοσιακά γλέντια, με πρωταγωνιστές λαούτο και βιολί υπάρχουν σε όλο το νησί. Κυριακή του Πάσχα, στον Σκαλάδο θα περάσεις τρομερά. Δευτέρα του Πάσχα σε Καρδιανή να πας από νωρίς για να βρεις να κάτσεις. Την ίδια μέρα το Σμαρδάκιτο σε περιμένει και αυτό. Τις υπόλοιπες μέρες μην ξεχάσεις να γνωρίσεις κάποιον ντόπιο για να σε οδηγήσει σε μικρά γλέντια που στήνονται σε κάθε σπίτι του νησιού.

τήνος

Σχόλια