Ό τι χρειάζεται να ξέρεις για τις εκδηλώσεις του Πάσχα στο νησί των Φαιάκων.

Κέρκυρα, Κέρκυρα με το Ποντικονήσιιι…

Κι όμως, το νησί αυτό είναι γεμάτο από must-see εκδηλώσεις και αξιοθέατα που πρέπει κάποια στιγμή να απολαύσεις! Γιατί όχι το Πάσχα, λοιπόν, που γιορτάζεται υπέρλαμπρα κάθε χρόνο;

Λαμπρές εορταστικές εκδηλώσεις συνθέτουν το κλίμα των ημερών του Πάσχα στην Κέρκυρα. Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώνονται στο νησί για να παρακολουθήσουν τα περίφημα έθιμα του Πάσχα συνδυασμένα με το μαγευτικό τοπίο του νησιού.

Άλλωστε, τα βαθυγάλαζα νερά της θάλασσας σε συνδυασμό με τα ανθισμένα λουλούδια και το πράσινο της φύσης συνθέτουν σίγουρα ένα μοναδικό σκηνικό για ανέμελες βόλτες χαλάρωσης και ηρεμίας.

Λιτανείες και μοναδικές παραστάσεις των πολυάριθμων φιλαρμονικών αποτελούν καθημερινό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Πλήθος κόσμου σπεύδει να προσκυνήσει τον Άγιο Σπυρίδωνα, ενώ, παράλληλα, τα στενά καντούνια της πόλης σφίζουν από ζωή καθώς οι επισκέπτες σεργιανίζουν στην παλιά πόλη, κάνοντας τα ψώνια τους και δοκιμάζοντας παραδοσιακά τοπικά εδέσματα (κουμκουάτ, μαντολάτο, τσιτσιμπύρα κτλ).

Εικόνες που χαράσσονται ανεξίτηλα στη μνήμη σου και μένουν στο μυαλό και στην καρδιά σου για πάντα!

Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα ξεκινούν από την Κυριακή των Βαΐων με τη λιτανεία του Σεπτού σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από την επιδημία της πανώλης που θέριζε την Κέρκυρα το 17ο αιώνα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε διαδρομή λιτανεία του Αγίου (από τις τέσσερις), που πραγματοποιείται κατά μήκος της νοητής γραμμής των Παλαιών Ενετικών Τειχών της πόλης.

Τη Μεγάλη Δευτέρα, εκτός από τα πασχαλινά ψώνια, ξεχωρίζει η συναυλία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής “Μάντζαρος”, με έργα σχετικά με την Παλαιά Διαθήκη. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη με αρκετές εκδηλώσεις των Φιλαρμονικών, που κατέχουν εξέχουσα θέση στον εορτασμό του Πάσχα στην Κέρκυρα. Η κορύφωση των εκδηλώσεων πραγματοποιείται κατά τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μεγάλο Σάββατο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, μετά την τελετή της Αποκαθήλωσης του Κυρίου και τον στολισμό των Επιταφίων, σειρά παίρνει η περιφορά αυτών στα γραφικά σοκάκια και στις πλατείες της πόλης από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ, που κορυφώνεται με την εμφάνιση αυτού της Μητρόπολης.

Υπό το μελαγχολικό φως των μωβ φαναριών που δεσπόζουν στο Λιστόν και στο Σταυρό στο φρούριο, οι τρεις Φιλαρμονικές προϊστανται των εορτασμών με τα εξής πένθιμα άσματα:

Adagio – Albinoni: “Παλαιά”

Marcia Funebre – Verdi: “Μάντζαρος”

Elegia Funebre, Sventura, εμβατήριο Chopin: “Καποδίστριας”

Κλίμα κατάνυξης και μεγαλοπρέπειας διάχυτο στο νησί…

Το Μεγάλο Σάββατο στις 6 το πρωί πραγματοποιείται αναπαράσταση του εθίμου του τεχνητού σεισμού στην “Παναγία των ξένων” μέσα στην Εκκλησία. Πρόκειται για αναπαράσταση του σεισμού που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο.

Κατόπιν, ακολουθεί η λιτάνευση του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα σε ανάμνηση του θαύματος της απαλλαγής του νησιού από σιτοδεία μαζί με την περιφορά του Επιταφίου. Οι Φιλαρμονικές συνοδεύουν τη λιτανεία αυτή τη φορά με τα ακόλουθα έργα:

  • Άμλετ – Faccio: Παλαιά
  • Calde Lacrime – Micheli: Μάντζαρος
  • Marcia Funebre – “Ηρωική” Μπετόβεν: Καποδίστριας

Στις 11 η ώρα ακολουθεί η Πρώτη Ανάσταση, μόλις χτυπήσουν οι καμπάνες χαρμόσυνα για πρώτη φορά. Από τα παράθυρα των σπιτιών της πόλης χιλιάδες μπότηδες (πήλινα κανάτια) πέφτουν στους δρόμους γεμάτοι νερό προκαλώντας μεγάλο κρότο. Λέγεται ότι κομμάτια από τους σπασμένους μπότηδες είναι σύμβολο καλοτυχίας, γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεχάσεις να πάρεις μερικά.

Θεωρείται ότι το έθιμο αυτό αποτελεί επιρροή από τους Ενετούς, που συνήθιζαν να πετάνε παλιά αντικείμενα από τα παράθυρα κατά την Πρωτοχρονιά για να τους φέρει καινούρια το νέο έτος.

Ταυτόχρονα, στο παλιό εμπορικό κέντρο της πόλης, τελείται το έθιμο της μαστέλας, εκεί όπου οι περαστικοί καλούνται να ρίξουν κέρματα για το καλό σε ένα στολισμένο με μυρτιές μισοβάρελο.

Μετά το σπάσιμο των μπότηδων (που αποτελεί και άτυπο διαγωνισμό για το ποιος θα πετάξει τον εντυπωσιακότερο και μεγαλύτερο) οι Φιλαρμονικές διασχίζουν όλα τα σοκάκια της πόλης παίζοντας το αλέγρο μαρς “Μη φοβάστε Γραικοί”.

Τα μεσάνυχτα, στην Πάνω Πλατεία τελείται η Αναστάσιμη Ακολουθία με τη συμμετοχή του Μητροπολίτη και όλων των αρχών της πόλης. Ο κόσμος συρρέει κατά χιλιάδες για να παρακολουθήσει τα εύθυμα εμβατήρια των Φιλαρμονικών και τη μεγαλειώδη εικόνα των βεγγαλικών μετά την Ανάσταση. Τα πυροτεχνήματα σκάνε το ένα μετά το άλλο στο νυχτερινό ουρανό για αρκετή ώρα, μεταφέροντας το μήνυμα της Ανάστασης και πέρα από τα σύνορα του νησιού.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ολοκληρώνονται την Τρίτη το απόγευμα με τα “μπάσματα” του Αγίου Σπυρίδωνα, δηλαδή την επανατοποθέτηση του Σκηνώματος στη Λάρνακά του.


Τι άλλο μπορείς να κάνεις στο νησί;

Ωστόσο, πέρα από τις εορταστικές εκδηλώσεις των ημερών αυτών, το νησί προσφέρεται και για ένα σωρό ακόμη δραστηριότητες που θα σου μείνουν αξέχαστες.

Καταρχάς, τι καλύτερο από μια βόλτα στη θάλασσα, εκεί όπου μπορείς να περπατήσεις στην αμμουδιά απολαμβάνοντας τη γαλήνη και το κύμα που “σκάει” στα πόδια σου. Οι πιο τολμηροί ξεκινούν ήδη τα πρώτα τους μπάνια (άλλωστε ο καιρός είναι ιδανικός γι’ αυτό).

Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφθείς το Κανόνι και τη Βλαχέραινα και να πραγματοποιήσεις μια ρομαντική βόλτα απολαμβάνοντας το περίφημο Ποντικονήσι απέναντι! Αν διασχίσεις τη γέφυρα, θα βρεθείς στη Νότια πλευρά του νησιού που σίγουρα αξίζει λίγο από το χρόνο σου!

Επιπλέον, η νυχτερινή ζωή στην Κέρκυρα προσφέρει αρκετές εναλλακτικές επιλογές για όλα τα γούστα. Από μικρά μπαράκια στο κέντρο της πόλης μέχρι κλαμπ στο εμπορικό όπου μπορείς να διασκεδάσεις ξέφρενα μέχρι πρωίας με την παρέα σου! Να ξέρεις, όμως, ότι αυτές τις μέρες γίνεται Π-Α-Ν-Ι-Κ-Ο-Σ. Χωρίς υπερβολή.

Ο κόσμος σχηματίζει ουρές για να προλάβει ένα τραπέζι στην περιοχή του Λιστόν κάθε μέρα. Άλλοι, πάλι, σπεύδουν από τα χαράματα για να προλάβουν να βρουν θέση. Μα τον Άγιο Σπυρίδωνα, τάμα πρέπει να κάνεις αν θέλεις να απολαύσεις τον καφέ σου στο κέντρο! Ή να βρεις θέση πάρκινγκ, μιας και παρά την οργάνωση των τοπικών αρχών ο κόσμος συρρέει κατά χιλιάδες και επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο.

Και μιας και είναι Πάσχα, δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω το φαγητό. Πέρα από τις καθιερωμένες σούβλες με το κοκορέτσι και το αρνί που είναι χαρακτηριστικές σε όλη την Ελλάδα, αξίζει να δοκιμάσεις τη φογάτσα -πασχαλινό τσουρέκι-, έτσι για το καλό.

Δες εδώ συνταγή για παραδοσιακή Κερκυραϊκή Φογάτσα
Υλικά

  • 1,5 κ. αλεύρι
  • 320 γραμμ. ζάχαρη
  • 200 γραμμ. βούτυρο (ή μαργαρίνη)
  • 6 αυγά
  • 150 γραμμ. νερό
  • ξύσμα πορτοκαλιού
  • 5 γραμμ. αλάτι
  • 150 γραμμ. φρέσκο γάλα
  • 250 γραμμ. νωπή μαγιά
  • 1 φιαλίδιο βανίλια

Εκτέλεση

Αφήνουμε τα υλικά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 40ºC για 10 λεπτά και τον σβήνουμε.Ανακατεύουμε το γάλα (ελαφρά ζεστό), 50 γραμμ. ζάχαρη και μαγιά μέχρι να διαλυθούν. Προσθέτουμε το αλεύρι και αφήνουμε το προζύμι στο φούρνο για 40 λεπτά.

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, το ξύσμα πορτοκαλιού, τη βανίλια και το αλάτι. Σε χαμηλή θερμοκρασία και μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφού το αποσύρουμε από το φωτιά, προσθέτουμε τα αυγά και κοσκινίζουμε το αλεύρι, προσθέτοντας εναλλάξ στο μείγμα αλεύρι και το προζύμι.

Ζυμώνουμε ελαφρά, κλείνοντας τη ζύμη προς τα μέσα μέχρι να γίνει ελαστική και να μην κολλάει. Αν η ζύμη κολλάει περισσότερο προσθέτουμε μια κουταλιά της σούπας βούτυρο λιωμένο. Αφήνουμε τη ζύμη σε ζεστό σημείο για 1 ώρα σκεπασμένη με νωπή πετσέτα που δεν την ακουμπά.

Φτιάχνουμε όσα τσουρέκια θέλουμε χωρίζοντας τη ζύμη και τα τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί. Αφήνουμε για 40 λεπτά σε ζεστί σημείο να φουσκώσει η ζύμη και αλείφουμε τη φογάτσα με αραιωμένο με νερό κρόκο αυγού. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 175ºC για 45 λεπτά περίπου.

Φυσικά, υπάρχουν ένα σωρό άλλα αυθεντικά κερκυραϊκά φαγητά που πρέπει να δοκιμάσεις ως επισκέπτης στην Κέρκυρα – παστιτσάδα, μπουρδέτο, χορδές και τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα).

Τήνος: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Πάσχα στο νησί

 


Τι μου έκανε εντύπωση…

  • Καταρχάς, το πλήθος του κόσμου που έσπευδε να παρακολουθήσει τις λιτανείες καθημερινά καθώς και τις παραστάσεις των Φιλαρμονικών στον εορτασμό του Πάσχα. Αποτελεί κατ’ εμέ δείγμα της παιδείας των παρευρισκομένων, καθώς τιμούσαν με ευλάβεια και σεβασμό τα έθιμα του τόπου ενώ επιδοκίμαζαν και την προσπάθεια των εκατοντάδων μουσικών. Και τι μεγαλύτερη ευτυχία για εκείνους να βλέπουν τους κόπους τους να αναγνωρίζονται από τόσες χιλιάδες κόσμου!
  • Οι κάτοικοι του νησιού, όπως πάντα, φιλόξενοι και ευδιάθετοι, με αυτή τη χαρακτηριστική “τρέλα” τους!
  • Οι ανέμελες βόλτες στα καντούνια της πόλης, οι βραδινές περιπλανήσεις δίπλα στη θάλασσα στη Γαρίτσα και το μεγαλοπρεπές φρούριο που δεσπόζει στην πόλη.

Αν δεν έχεις ζήσει από κοντά το Πάσχα στην Κέρκυρα, τι περιμένεις; Οργάνωσε από τώρα το πρόγραμμά σου για του χρόνου! Αν, πάλι, έχεις επισκεφθεί ήδη το νησί, θα σου συνιστούσα να ξαναπραγματοποιήσεις αυτό το ταξίδι! Άλλωστε, δεν ξέρεις ποτέ τι σου επιφυλάσσει το μέλλον! 😉

Σχόλια