Όλα όσα βιώσαμε στο 2ο Youth Speak Forum, στο Μουσείο Μπενάκη!

Στις 30 Μαρτίου είχαμε την ευκαιρία να παρευρεθούμε σε μία ξεχωριστή και αρκετά ενδιαφέρουσα εκδήλωση στο Μουσείο Μπενάκη. Ο λόγος γίνεται για 2ο Youth Speak Forum, το οποίο μόνο θετικές εντυπώσεις μπορούσε να αφήσει.

Τι είναι όμως το Youth Speak Forum;

Το Youth Speak Forum είναι μία ημερίδα που διοργανώνεται από την AIESEC Ελλάδος. Σε αυτή την ημερίδα ο ακροατής έχει την ευκαιρία να ακούσει εμπνευσμένες ομιλίες από επιτυχημένους ανθρώπους, να συμμετάσχει σε κάποια διαδραστικά workshops, να ακούσει και να συζητήσει για επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα και τέλος, να δημιουργήσει το δικό του project.

Όλα αυτά επιτυγχάνονται μέσα από τους 3 πυλώνες του event: Inspire, Act, Engage. Οι δυναμικές ομιλίες που περιλαμβάνονται στο event έχουν σκοπό να εμπνεύσουν τον ακροατή και να τον κάνουν να σκεφτεί διαφορετικά και καινοτόμα(inspire) και τα διαδραστικά workshop στη διεύρυνση της οπτικής των συμμετεχόντων(engage). Τέλος, ο συμμετέχων έχει την ευκαιρία να περάσει στην πράξη δημιουργώντας το δικό του project(act).

Τι έγινε φέτος; 

Το φετινό θέμα της εκδήλωσης ήταν η επιχειρηματικότητα. Έτσι στην αρχή εμφανίστηκαν νέοι άνθρωποι που έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν τις δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) και γενικότερα να αφήσουν ένα θετικό αντίκτυπο με κάποιο τρόπο στην χώρα τους. Από τις πιο συγκλονιστικές ομιλίες ήταν αυτές του παραολυμπιονίκη Μάκη Καλαρά και του Δημήτρη Κοντοπίδη.

           

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα workshop. Τα workshop αφορούσαν διάφορα θέματα όπως τον τρόπο με τον οποίο μπορείς να ανακαλύψεις το πάθος σου, το πως μπορεί αυτό να σε οδηγήσει στην επιτυχία, καθώς και κάποιες πολύ σημαντικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες στην αγορά εργασίας, όπως η συναισθηματική νοημοσύνη, για τη οποία υπήρχε ιδιαίτερο workshop. Όλα τα workshop διεξήχθησαν από συνεργάτες της AIESEC, όπως P&G, PwC, Coca-Cola και Navigator.

  

Έπειτα υπήρχε ένα πάνελ, στο οποίο συζητήθηκαν πολυ ενδιαφέροντα πράγματα όπως η αναγκαιότητα των κοινωνικών δεξιοτήτων (soft skills) στην αγορά εργασίας, η δύναμη της παρατηρητικότητας, καθώς και η σημασία των 17 στόχων βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ.

Στο τέλος της εκδήλωσης λοιπόν δόθηκε η ευκαιρία στους συμμετέχοντες να περάσουν στην πράξη. Έτσι οι 380 συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε 17 ομάδες (1 ομάδα για καθε ενα στόχο βιώσιμης ανάπτυξης) και δημιούργησαν δικά τους project για την πραγματοποίηση του στόχου τους. Το κάθε project έπρεπε να διαθέτει  marketing plan και 10 βασικά βήματα(action plan) για την υλοποίησή του.

      

Στο τέλος οι 10 καλύτεροι έπρεπε να επιλέξουν έναν εκπρόσωπο από την ομάδα τους, που θα το παρουσίαζε μέσα σε 1 λέπτο μπροστά στο υπόλοιπο κοινό. Το καλύτερο θα βραβευόταν.

        

Στα διαλείμματα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν τόσο με τους καλεσμένους ομιλητές, όσο και με άλλους νέους με παρόμοιες ανησυχίες και προβληματισμούς. Παράλληλα κλήθηκαν να “ιεραρχήσουν” τους κατά τη γνώμη τους 3 πιο σημαντικούς στόχους.

Θα προτείναμε το Youth Speak Forum, λοιπόν;

Αδιαμφισβήτητα. Πρόκειται για μία εκδήλωση που εμπνέει και παρακινεί, ενώ την ίδια στιγμή σε “αναγκάζει” να αναλάβεις δράση.

Συνεπώς αν θέλεις να ακούσεις ανθρώπους που εχουν κάνει κάτι αρκετά αξιόλογο στην ζωή τους, να γνωρίσεις  κοινωνικά ευαισθητοποιημένους νέους  και να μάθεις πώς μπορείς να δράσεις πάνω σε φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα, τότε 2 πραγματα έχουμε να σου πούμε:

1)Κρίμα που έχασες το φετινό Youth Speak Forum

&

2)Καλύτερα να μη χάσεις το επόμενο!

Σχόλια