Για μία ακόμη χρονιά, η έρημος του Κολοράντο πλημμύρισε με μουσικές όλων των ειδών στα πλαίσια του Coachella Festival 2017!

 

Ως το πλέον διάσημο μουσικό φεστιβάλ που έγινε “θεσμός”, το Coachella Festival, προκαλεί αντιδράσεις φρενίτιδας στους απανταχού music nerds με κάθε ανακοίνωση για το επίσημο line-up. Με έξι stages να απλώνονται στην ομώνυμη κοιλάδα της Καλιφόρνια, το Coachella είναι πιστό στο ραντεβού του κάθε χρόνο από το 1999 και μετά, γεμίζοντας την έρημο του Κολοράντο με μουσικές όλων των πιθανών ειδών και κατηγοριών. Από τότε μέχρι σήμερα έχει σπάσει διάφορα ρεκόρ προσέλευσης, εισπράξεων και έχει επεκταθεί από μονοήμερο σε τριήμερο. Από το 2012 μάλιστα οι διοργανωτές πήραν την απόφαση να διευρύνουν ακόμα περισσότερο τη χρονική διάρκεια του φεστιβάλ, σε 2 Σαββατοκύριακα που θα έχουν ακριβώς το ίδιο line-up!

coachella 2012

Θυμάστε το ολόγραμμα του 2Pac; Κι αυτό στο Coachella festival!

Φέτος το Coachella έγινε 18 χρονών και μάζεψε πάνω από 160 ονόματα για γιορτάσει την ενηλικίωση του. Οι headliners του festival αρχικά ήταν οι Radiohead, η Beyonce και ο Kendrick Lamar. Ωστόσο η εγκυμοσύνη της Bey δεν της επέτρεψε να παρευρεθεί και ήρθε η αμφισβητήσιμη αντικατάσταση της από την Lady Gaga.

Αίσθηση προκάλεσε και το όνομα των The Avalanches στη λίστα, καθώς είχαν κοντά 15 χρόνια να εμφανιστούν επί αμερικανικού εδάφους ενώ εξίσου αισθητή ήταν και η συμμετοχή της Lorde στα ονόματα του φεστιβάλ η οποία δεν είχε να εμφανιστεί ζωντανά από το 2014. Πολλά ερωτηματικά δημιούργησε το όνομα του γνωστού συνθέτη Hans Zimmer ενώ πολλά ήταν τα παράπονα για την έλλειψη ενός μεγάλου rock σχήματος στο φεστιβάλ (υποθέτω πως οι Radiohead δε μετρανε; Whatever internet).

Στιγμές από το πρώτο τριήμερο του Coachella αναμεταδόθηκαν ζωντανά μέσω τριών καναλιών στο Youtube δίνοντας μας μία ιδέα για τον πανικό που επικρατούσε μισή υδρόγειο μακριά μας. Και παρά το τρέξιμο για τους εθιμοτυπικούς εορτασμούς του Πάσχα κλέψαμε λίγη ώρα και χαζέψαμε τα ζωντανά acts και DJ sets του προγράμματος. Να λοιπόν τι μας έκανε κλικ και αξίζει να δείτε κι εσείς, έστω σε ένα replay…

Kendrick Lamar

Μόλις δύο μέρες πριν την εμφάνιση του στο main stage του Coachella festival ο Kendrick Lamar επιβεβαίωσε το γεγονός πως είναι ο καλύτερος rapper στον πλανήτη αυτή τη στιγμή με το album του DAMN. . Στο παρελθόν ο Lamar έχει κάνει πολύ δυνατές και εντυπωσιακές ζωντανές εμφανίσεις είτε μόνος του, είτε υπό τη συνοδεία ορχήστρας και χορευτών.

Για την εμφάνισή του στην έρημο του Κολοράντο υποδύθηκε θεατρικά τον “Kung Fu Kennyτον rapper που μαθαίνει Kung Fu σαν άλλος Karate Kid, ενώ σε πολλά κομμάτια τον συνόδευαν χορευτές ντυμένοι ninja. Κάτω από visual που αναπαριστούσαν ιδεογράμματα ο Kendrick ερμήνευσε μεγάλο μέρος του νέου του album, καθώς και παλιά κλασικά του κομμάτια όπως τα m.A.A.d. city, King Kunta και Alright. Από τη σκηνή δεν έλειψαν και οι καλεσμένοι, Travis Scott και Future όπως και το κολλητάρι του από την TDE, Schoolboy Q.

Highlight της εμφάνισης: Ο Q τελειώνει τη guest εμφανισή του και ο Kendrick βρίσκεται ξαφνικά καθισμένος σε μία μικρή πλατφόρμα στη μέση του κοινού. Μέρος της πλατφόρμας σηκώνεται και δημιουργεί ένα κελί από φωτάκια. Ενώ rapp-αρει το LUST. η υπόλοιπη πλατφόρμα ανασηκώνεται και αυτή και ο Kendrick βρίσκεται στη κορυφή της κατασκευής. Ταυτόχρονα το LUST. φτάνει στο τέλος του και ακούγεται το Money Trees. Λιτός συμβολισμός σε ένα όμορφο, οπτικά, αποτέλεσμα.

Anna Lunoe

Η Αυστραλή DJ κατάφερε να ταρακουνήσει για τα καλά την σκηνη “Sahara” του Coachella. Λόγο της ώρας που ήταν προγραμματισμένη η εμφάνισή της (4μιση το απόγευμα) ο κόσμος δεν ήταν πολύς, ούτε και ακριβώς “ψημένος” να χορέψει και να ακούσει EDM. Παρά αυτό το εμπόδιο η Αnna Lunoe παρέδωσε ένα καταπληκτικό set συσπειρώνοντας αρκετό κόσμο στη “Sahara” και μεταδίδοντας ένα διαρκή χορευτικό ρυθμό στους παρευρισκόμενους. Το 50λεπτο πρόγραμμα της είχε από techno μέχρι hip hop, ενώ βρήκε και χώρο για μερικά δικά της κομμάτια εκ των οποίων μερικά ακυκλοφόρητα. Και παρόλο που είναι λίγων μηνών έγκυος (όπως αποκάλυψε στο Instagram μια μέρα πριν την εμφάνιση της) υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσε να κρατηθεί και χοροπηδούσε στο stage, ξεχειλίζοντας πάθος και ενεργητικότητα! Α, και το outfit της ήταν ότι καλύτερο είδα

Schoolboy Q

Δε θα πω πολλά για την εμφάνιση του Q. Παρόλο που ήταν εξαιρετική. Παρότι εμφάνισε τον ASAP Rocky και τον Tyler, the Creator από το πουθενά. Θα εστιάσω μόνο στο γεγονός ότι ένας αποκαλούμενος gangsta rapper έσκασε μύτη σε ένα από τα μεγαλύτερα festival στο κόσμο, φορώντας μπλούζα που έγραφε “Girl Power”.

Ρισπέκτ.

Hans Zimmer

Το μεγάλο ερωτηματικό του φετινού line up όπως αναφέραμε. Και λογικό αφού ο Hans Zimmer είναι γνωστός για τις επικές ορχηστρικές συνθέσεις, που έχουν ντύσει μουσικά ταινίες σαν το Πειρατές της Καραϊβικής και το Interstellar. Οπότε ένας συνθέτης να διευθύνει μια πολυμελή συμφωνική ορχήστρα ήταν κάτι που μάλλον δεν ταίριαζε στο περιβάλλον του Coachella. Τελικά η λαϊκή σοφία κερδίζει για μία ακόμη φορά, καθώς “Γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος”. O Zimmer με μία κιθάρα ανά χείρας και την ορχήστρα του να τον ακολουθεί και τις γιγαντοοθόνες να προβάλουν συνεχώς ψυχεδελικά visuals έκανε το κοινό δικό του και έκλεισε το στόμα κάθε πιθανού επικριτή. Το ρίσκο των διοργανωτών τελικά απέδωσε.

Lorde

Με εξαίρεση μερικές εμφανίσεις κυρίως ως guest η Lorde είχε να κάνει δικό της show από το 2014. Απ’ ότι φαίνεται βέβαια η επερχόμενη εμφάνισή της στο main stage του Coachella της έδωσε θάρρος και 2 μέρες πριν έκανε ένα μικρό live-ακι σε ένα χώρο χωρητικότητας 300 ατόμων στο Los Angeles για να γιορτάσει τα 20α γενεθλιά της.

Βέβαια άλλο 300 άτομα και άλλο main stage. Αυτό εξηγεί ίσως την αντίδραση της με το που είδε το κόσμοπου είχε μαζευτεί το βράδυ της Κυριακής. This is the shit είπε μια χαμογελαστή Lorde στο κοινό πριν αρχίσει να ερμηνεύει παθιασμένα το 400 Lux. Στο μεταξύ πίσω της ένα διάφανο container με κρυφούς φωτισμούς, φιλοξενούσε 5 χορευτές οι οποίοι πλαισίωναν κάθε κομμάτι της με διαφορετικές, σχεδόν θεατρικές χορογραφίες. Εκτός βέβαια από τη στιγμή που το εγκατέλειψαν για να παραχωρήσουν τη θέση τους στην ίδια τη Lorde.

Η έκπληξη του set της ήταν η πρεμιέρα τριών καινούριων κομματιών από τον επερχόμενο δίσκο της, με τίτλους Homemade Dynamite, Sober και Liability. Α και δεν έχασε την ευκαιρία προς το κλείσιμο της εμφάνισής της να περπατήσει ανάμεσα στο κοινό και να χαιρετίσεις τους εκστασιασμένους fans της…

Άλλες αξιοσημείωτες εμφανίσεις, οι οποίες δυστυχώς δεν έπαιξαν στο επίσημο livestream αλλά υπάρχουν μόνο σε ερασιτεχνικά βιντεάκια στο Youtube ήταν των The Avalanches, Thundercat, Four Tet, Justice, DJ Shadow και φυσικά πάρα πολλών ακόμα καθώς η λίστα τον ονομάτων είναι ατελείωτη. Ποιος ξέρει, ίσως είμαστε τυχεροί και τους δούμε το δεύτερο Σαββατοκύριακο…

Γενικά το να βλέπεις ένα τόσο μεγάλο fest από την ησυχία του δωματίου σου, τελείως ετεροχρονισμένα είναι ευχή και κατάρα. Κατάρα όταν πάει 9 το πρωί της Κυριακής και εσύ προσπαθείς να δεις λίγο ακόμα ενώ κάνεις μαθηματικούς υπολογισμούς για το πόση ώρα έχεις να κοιμηθείς μέχρι να αρχίσουν να γυρνάνε οι σούβλες και να ακούγονται τα παραδοσιακά. Ευχή γιατί αντικειμενικά το να βρεθείς εκεί είναι σχεδόν απίθανο. Ή ίσως και να μην είναι. Δε ξέρω. Πρέπει να επαναπροσδιορίσω τους στόχους μου μετά από αυτό το άρθρο…

Υστερόγραφο

Δεν ανέφερα καθόλου την εμφάνιση των Radiohead. Ο λόγος είναι τα πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, αναγκάζοντας τους να εγκαταλείψουν τη σκηνή δύο φορές.

I’d love to tell you a joke, lighten the mood, something like that. But this is Radiohead, so fuck it.”

είπε ο Thom Yorke μισο-αστειευόμενος πριν αρχίσει να παίζει τις πρώτες νότες του Creep, μετά το δεύτερο τεχνικό πρόβλημα. Μεγάλο κρίμα να επισκιαστεί η εμφάνιση των Radiohead από αλλεπάλληλα τεχνικά ζητήματα κάνοντας έτσι το show να τραβήξει για πάνω από δύο ώρες και εμάς να κοιμηθούμε το μεσημέρι…

Σχόλια