Το TEDxUniversityoftheAegean συνεχίζεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στο ιστορικό Θέατρο Απόλλων.

Το Θέατρο Απόλλων, θα φιλοξένησεις στις 18 Μαρτίου για 3η συνεχόμενη χρονιά το TEDxUniversityoftheAegean με θέμα “Cosmos”. Ήρθαμε σε επαφή με τον Curator, Δημήτρη Δεσποτίδη, τον ρωτήσαμε και εκείνος μας απάντησε.

– Σκοπός του TEDxUniversityoftheAegean είναι η διάδοση ιδεών που αξίζουν. Πιστεύεις ότι κάθε χρόνο οι ιδέες διαφέρουν μεταξύ τους ή αποτελούν συνέχεια των προηγούμενων που έχουν, δηλαδή, ήδη συζητηθεί;

Κατά καιρούς κάποια επιστημονικά πεδία επανεμφανίζονται αλλά κάθε φορά προσπαθούμε να προσεγγίσουμε τον κάθε τομέα μέσω μιας διαφορετικής ιδέας. Δεν επιδιώκουμε τη συνέχεια των ομιλιών από τον ένα χρόνο στον άλλον, παρόλα αυτά καθώς το κοινό που μας παρακολουθεί είναι σχετικά σταθερό, ανά χρονιά μπορεί να παρατηρήσει συσχετίσεις μεταξύ των ομιλιών. Το κύριο μέλημά μας για φέτος ήταν να βρούμε ιδέες που συνδέονται με την επικαιρότητα, με τις τρέχουσες εξελίξεις, τις επιστημονικές τεχνολογικές και κοινωνικές καινοτομίες, και γενικότερα τα ζητήματα που μας αφορούν ως ομάδα και κατ’ επέκταση ως κοινωνία.

– Το TEDxUniversityoftheAegean φυσικά εκτός από event είναι και ένα είδος ομάδας. Στην ομάδα αυτή, λοιπόν, επιλέγονται κάποια κύρια άτομα. Πώς επιλέγετε τα άτομα που θα αποτελούν μέρος της ομάδας αυτής;

Αρχικά, το σημαντικότερο είναι πως η ομάδα αποτελείται από άτομα που πιστεύουν στο θεσμό του TED και θέλουν να συμβάλουν στην διάσωση ιδεών. Κατά κύριο λόγο η ομάδα απαρτίζεται από άτομα που ήταν εθελοντές σε κάποιο από τα προηγούμενα event μας. Είναι σημαντικό όμως ότι έχουμε άτομα της αρχικής ομάδας από τον πρώτο χρόνο του συνεδρίου, η συμβολή τον οποίων είναι ανεκτίμητη.TEDxUniversityoftheAegean

– Για ποιον λόγο αξίζει να πάρει μέρος κανείς στην διοργάνωση ως εθελοντής; Εκτός, δηλαδή, από την εμπειρία που αποκτά, τις νέες προτάσεις που ακούει και τα καινούργια πρόσωπα που γνωρίζει, τι άλλο μπορεί να κρατήσει και να αποκτήσει κανείς μέσω αυτής της διοργάνωσης;

Στοχεύουμε πάντα στο να παρέχουμε μια ολοκληρωμένη εμπειρία στους εθελοντές του συνεδρίου με όσους περισσότερους τρόπους μπορούμε. Από την πρώτη χρονιά του συνεδρίου μέχρι και σήμερα, έχουμε επιλέξει πολύ συνειδητά οι εθελοντές μας, να είναι όλοι φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από όλα τα τμήματα. Καθώς όμως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχει την ιδιομορφία να εδρεύει σε 6 διαφορετικά νησιά, μέσω του συνεδρίου οι εθελοντές έχουν την δυνατότητα να γνωριστούν με φοιτητές από διαφορετικά νησιά. Σαν ομάδα έχουμε ως σκοπό να συμβάλλουμε στην γεφύρωση αυτής της απόστασης που μας χωρίζει. Επίσης φροντίζουμε να τους δίνουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα μεγάλο μέρος των ομιλιών αλλά και να συνομιλήσουν με τους ομιλητές. Τέλος, και φυσικά σε συνδυασμό με τα όσα ανέφερες κι εσύ στην ερώτηση, φροντίζουμε να αποζημιώνουμε τους εθελοντές μας με ένα μεγάλο πάρτυ, 2 μέρες πριν το συνέδριο!

– Μέχρι και σήμερα, τι έχεις αποκτήσει εσύ ως Curator της διοργάνωσης; Σε τι αναμένεις ακόμη;

TEDxUniversityoftheAegeanΟι εμπειρίες και τα βιώματά  μου στην ομάδα φέτος είναι πολύ διαφορετικά από τις προηγούμενες χρονιές που συμμετείχα ως εθελοντής και στη συνέχεια ως Co-organizer. Ως εθελοντής ένιωσα πρώτη φορά τόσο ευχάριστη όσο και ενδιαφέρουσα την ένταξη σε μια ομάδα,  κάτι το οποίο με έκανε πανευτυχή όταν μπήκα στην ομάδα την δεύτερη χρονιά και με έκανε να αγαπήσω το event σε επίπεδο που δεν φανταζόμουν ποτέ!
Φέτος, πιστεύω πως συνειδητοποίησα ακόμα περισσότερο την δύναμη που έχουμε σαν ομάδα, το συλλογικό πνεύμα μας, τη κοινή αφοσίωση στον στόχο μας και τη θέληση όλων των μελών της ομάδας να δούμε τον σκοπό μας να πραγματοποιείται. Αυτού του είδους η προσήλωση σε ένα στόχο είναι κάτι που συναντάω για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό και με έχει εκπλήξει ευχάριστα!

– Ποια εμπόδια έχει συναντήσει μέχρι σήμερα η ομάδα και σε τι έχει δυσκολευτεί;

Φέτος το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αφορούσε την διαθεσιμότητα του Θεάτρου Απόλλων στο οποίο διεξάγεται το συνέδριό μας από την πρώτη χρονιά. Το συνέδριο λοιπόν μπορεί να διοργανώνεται 2 βδομάδες νωρίτερα από τον αρχικό μας προγραμματισμό, αλλά πιστεύω πως καταφέραμε σαν ομάδα να ξεπεράσουμε την δυσκολία αυτή που προέκυψε και μπορούμε να είμαστε περήφανοι για το τελικό αποτέλεσμα που θα παρουσιάσουμε στο κοινό στις 18 Μαρτίου.

– Καθ’ όλη την προετοιμασία το TEDxUniversityoftheAegean βρίσκεται σε επαφή με το κοινό, προκειμένου να «βάλει» μέσα κάτι που επιθυμεί σίγουρα ο κόσμος ή είναι καθαρά δική του απόφαση το τι θα λεχθεί, προβληθεί κτλ;

Όπως είπαμε και νωρίτερα,  φροντίζουμε πάντα οι ομιλίες να αφορούν θέματα τα οποία είναι επίκαιρα και απασχολούν κι εμάς σαν ομάδα αλλά και την υπόλοιπη κοινωνία. Επιδιώκουμε πάντα να έχουμε ομιλίες οι οποίες να απευθύνονται τόσο στο άμεσο κοινό του συνεδρίου μας, τους συμφοιτητές μας και τους υπόλοιπους κατοίκους της Σύρου, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, τους ανθρώπους δηλαδή που βλέπουν τις ομιλίες,  αφού αυτές δημοσιευθούν online. Παρόλο λοιπόν που δεν υπάρχει η δυνατότητα το κοινό να μας προτείνει άμεσα ομιλητές, είμαστε πάντα σε επαφή με τα τρέχοντα ζητήματα και αναζητούμε συνεχώς ομιλίες οι οποίες θα παρουσιάζουν μια νέα, σχετική, ιδέα η οποία αξίζει να διαδοθεί. Ωστόσο, προσπαθούμε μέσω των social media να κρατάμε μία επαφή με το κοινό προσδοκώντας να καταλάβουμε τις προτιμήσεις τους και τα ενδιαφέροντα τους.

– Το φετινό σας θέμα είναι «COSMOS». Τι πρεσβεύει το φετινό θέμα;

Αυτό που θέλαμε να επικοινωνήσουμε στο κοινό είναι ότι αν και αποτελούμε ένα πολύ μικρό κομμάτι στο χαοτικό σύμπαν, οι πράξεις μας για το μέγεθός μας είναι πολύ μεγάλες και σημαντικές. Ουσιαστικά μιλάμε για καινοτομίες και προσπαθούμε να απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως, με ποιο τρόπο  μπορούμε να βοηθήσουμε, πού  μπορούμε να προσφέρουμε και γενικότερα έννοιες οι οποίες οδηγούν στον άνθρωπο ως άτομο,  αλλά  και ως μέρος ενός γενικότερου συνόλου.TEDxUniversityoftheAegean

– Εκτός από την Σύρο ποια ακόμη νησιά συμμετέχουν στο TEDxUniversityoftheAegean;

Φέτος είμαστε πολύ χαρούμενοι, καθώς για πρώτη φορά στις παράλληλες διοργανώσεις, συμμετέχει το νησί της Ρόδου! Φυσικά εκτός από τη Ρόδο το συνέδριο θα αναμεταδοθεί και στην Χίο και τη Σάμο όπως και πέρυσι. Οι επισκέπτες των παράλληλων διοργανώσεων εκτός από την παρακολούθηση του συνεδρίου μέσω livestreaming μπορούν να συμμετέχουν σε διάφορα workshops, ή να δουν κάποια από τις εκθέσεις που θα υπάρχουν στους χώρους, κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων.

– Ποιο είναι το μέλλον που πιστεύεις εσύ πως θα έχει το TEDxUniversityoftheAegean;

Θέλουμε όλοι σαν ομάδα να δούμε το TEDxUniversityoftheAegean να μεγαλώνει και να εξελίσσεται συνεχώς! Θέλουμε να συνεχίσουμε να βρίσκουμε ομιλίες με ενδιαφέρουσες ιδέες οι οποίες έχουν κάτι νέο να προσφέρουν στο κοινό μας. Είναι πολύ σημαντικό για μας να συνεχίζουμε να έχουμε νέα άτομα στην ομάδα καθώς προσφέρουν νέες ιδέες και βλέπουν τα πράγματα από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Το κυριότερο για μας είναι,  κάθε χρόνο να υπάρχει κάτι διαφορετικό στην διοργάνωση, κάτι νέο, κάτι που θα εκπλήξει το κοινό μας ευχάριστα. Τέτοιες εκπλήξεις, θα δει ο κόσμος, τόσο φέτος όσο και στις επόμενες διοργανώσεις μας. Φυσικά, άλλος ένας στόχος είναι να μπορέσουν να συμμετάσχουν όλα τα τμήματα του πανεπιστημίου Αιγαίου στα επόμενα TEDxUniversityoftheAegean. Όπως προαναφέραμε,  κύριος στόχος για εμάς είναι η γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των νησιών του Πανεπιστήμιου Αιγαίου.

Περισσότερες πληροφορίες για την διοργάνωση θα βρείτε:

Facebook PageTEDxUniversityoftheAegean

WebsiteTEDxUniversityoftheAegean

Σχόλια