Το TEDxAUEB δοργανώνεται το Σάββατο στις 10:00 π.μ. εώς 20:00 μ.μ. στον πολυχώρο “Τεχνόπολις” του Δήμου Αθηναίων με θεματική του το “MOSAIC”.

Το Frapress επικοινώνησε με την Curator, του φετινού TEDxAUEB, Ελεάνα Αναπολιτάνου και κατάφερε να μάθει όλες τις λεπτομέρειες για την ερχόμενη οργάνωση! Την συναντήσαμε, λοιπόν, στου Ψυρρή, καθίσαμε μαζί της σε ένα πολύ όμορφο μπαλκόνι, ηχογραφήσαμε τα όσα μας είπε και μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

”Η ζωή μας ολόκληρη είναι ένα μωσαϊκό.” Τι θέλει να πει ο ποιητής;

Για εμάς αυτό σημαίνει ότι κάθε εμπειρία και κάθε κομμάτι το οποίο ζεις δημιουργεί μια ολοκληρωμένη εικόνα για το ποιος είσαι, πως είναι η ζωή σου… Οπότε θεωρούμε ότι καθετί που ζεις ή κάθε άνθρωπος που βρίσκεται στη ζωή σου συντελεί στο μωσαϊκό σου, στην ολοκληρωμένη εικόνα.

Τι καινούργιο θα ακούσουμε φέτος και ποιοι θα είναι οι φετινοί ομιλητές;

Φέτος, ο βασικός μας άξονας ήταν η ανάδειξη της ποικιλομορφίας. Αυτό που θέλαμε να δείξουμε είναι πως διάφορες μειονότητες έχουν λόγο στην ζωή και στην κοινωνία. Ακόμη, πώς καθετί που εμείς δεν βλέπουμε από την δική μας οπτική έχει όντως πάρα πολύ νόημα για να αντιληφθούμε τον κόσμο με ένα άλλο μάτι. Την φετινή χρονιά, δεν έχουμε ανθρώπους μόνο με background του Πανεπιστημίου. Αντιθέτως, έχουμε και πολλές ομιλίες κοινωνικού περιεχομένου, αλλά και καλλιτεχνικές. Γι΄αυτό κάθε άνθρωπος θα μπορέσει να βρει αυτό που θα του αρέσει.

Γιατί στην Τεχνόπολη;

Είναι η δεύτερη χρονιά που είμαστε στη Τεχνόπολη και είναι ένας χώρος που και τον ξέρουμε και μας αρέσει πάρα πολύ γιατί έχει πολύ περιορισμένο χώρο έξω, που σημαίνει ότι ο κόσμος μπορεί να κάνει την βόλτα του χωρίς να διατρέχει κάποιον ιδιαίτερο κίνδυνο. Επίσης, είναι πολύ κεντρικά, την ξέρουν όλοι, δηλαδή βολεύει από όλες τις απόψεις και πιστεύω ότι ταιριάζει πάρα πολύ στο χαρακτήρα ενός φοιτητικού event.

Τι workshops και παράλληλες δραστηριότητες θα συναντήσει κανείς εκείνη την ημέρα;

Από workshops θα έχουμε πολλά παιχνίδια, όπως για παράδειγμα θα υπάρχει ένα ”Escape Room” ειδικά διαμορφωμένο το οποίο θα ανταποκρίνεται στο θέμα, δηλαδή στο μωσαϊκό. Έχουμε κάποια άλλα DIY projects που θα φτιάχνουν κάποια δικά τους πλακάκια με μέντορες από την ομάδα “One Hundred Mentors“. Φυσικά, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα έχουμε τα workshops με τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις με δύο ομιλητές, με τον Αντώνη Τσαπατάκη και τον κ. Δάσιο.

TEDxAUEBΠοια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θέσης σου, ως curator;

Τα πλεονεκτήματα είναι ότι γνωρίζεις πολλούς ανθρώπους με τελείως διαφορετική αντίληψη στην πραγματικότητα απ’ ότι εσύ. Έτσι, σου ανοίγει πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνεσαι τα πράγματα και ότι, επιπροσθέτως, έχει μία εικόνα για κάθε θέση, μπορεί δηλαδή να μην είμαι μέλος της ομάδας των sales ή του marketing, αλλά έχω μία εικόνα και για τα δύο. Το μόνο μειονέκτημα που έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής είναι σίγουρα το άγχος!

Γιατί η φετινή ιδέα σχετίζεται με το mosaic;

Θέλαμε τόσο πολύ να αναδείξουμε την ποικιλομορφία και θέλαμε να δείξουμε ότι είναι η κατάλληλη λέξη για αυτό που θέλαμε εμείς να αποδώσουμε. Όταν την πρωτοακούς φυσικά στο νου σου έρχονται τα πλακάκια ή το γλυκό, όμως εμείς σκεφτήκαμε πως θα είναι ένα πολύ καλό λογοπαίγνιο.

Ποιες προκλήσεις έχουν παρουσιαστεί μέχρι σήμερα για το TEDxAUEB;

Πολλές σίγουρα. Κάθε μέρα μπορεί να συμβεί και κάτι καινούργιο. Όλα τα μέλη έχουμε αντιληφθεί ότι το πιο σημαντικό πράγμα είναι η προσαρμοστικότητα. Το πόσο γρήγορα, δηλαδή μπορείς μέσα σε μία κρίση να ανταπεξέλθεις.

Σε τι διαφέρει το θέμα φέτος, εκτός της ίδιας της θεματολογίας;

Θεωρώ ότι φέτος το θέμα διαφέρει διότι έχουμε επικεντρωθεί στο κομμάτι όπου θα προσεγγίσουμε το κοινωνικό κομμάτι που δεν το κάνουμε κάθε χρόνο αυτό. Την φετινή χρονιά έχουμε αρκετή βάση στην κοινωνική επέκταση του θέματος και νομίζω πως αυτό του προσδίδει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον.

Πως βγαίνει η θεματική κάθε φορά για το νέο TEDxAUEB;

Ουσιαστικά τα θέματα προτείνονται κατά την διεξαγωγή χτισίματος της ομάδας. Κάθε άτομο προτείνει ένα θέμα και από εκεί όλοι μαζί συζητάμε, βλέπουμε πιο από όλα είναι πιο ενδιαφέρον, έχει μεγαλύτερη απήχηση από όλα τα μέλη, ή ακόμη μπορούμε να εξετάσουμε περισσότερες πλευρές και αντιστοίχως το επιλέγουμε.

Αν μπορούσες να προτείνεις μία νέα θεματική για την επόμενη διοργάνωση ποια θα ήταν αυτή;

Μία νέα θεματική ε; Το mosaic το θεωρώ, να ξέρεις, αρκετά δικό μου από την άποψη ότι το έχουν προτείνει άτομα του exprerience και μας έχουν κάνει να το ενστερνιστούμε όλοι τόσο πολύ και έτσι να το νιώσουμε πολύ δικό μας! Εγώ θεωρώ ότι γενικότερα στα TEDx χρειάζεται μία τελείως abstract έννοια για να μπορέσεις να την προσεγγίσεις από πολλές οπτικές. Θεωρώ, λοιπόν, πως η λέξη ”μετάβαση”, ή αλλιώς ”transision” είναι άλλη μία abstract έννοια την οποία όπως είπα μπορείς να προσεγγίσεις από πάρα πολλές πλευρές.

TEDxAUEBΗ ομάδα φέτος επικεντρώθηκε τελικά στο 100% της οργάνωσης του φετινού event ή υπήρξαν και λιγοστές ”απώλειες”;

Θεωρώ ανθρώπινο να υπάρχουν κάποιες φορές που δεν θα είναι όλοι τόσο συγκεντρωμένοι, ή κάποιοι θα κουραστούν. Σε γενικές γραμμές, όμως είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη και ικανοποιημένη από την δουλειά που έχει γίνει οπότε θα έλεγα πως όχι.

Μπορεί κάποιος να γίνει μέλος της ομάδας χωρίς να έχει πλήρη έγνοια επί του θέματος, ώστε να υπάρξει χώρος για περαιτέρω έρευνα και γνώση;

Ουσιαστικά η διαδικασία επιλογής των μελών της οργανωτικής γίνεται την εποχή που ξεκινά το ακαδημαϊκό έτος, δηλαδή τον περασμένο Οκτώβρη. Έτσι, όλοι μαζί αρχίζουν να αναλύουν το θέμα, όμως δεν υπάρχουν προσθήκες καθ’ όλη την διάρκεια. Τον Οκτώβρη δημιουργείται συνεπώς η ομάδα, αλλά τον Φεβρουάριο ανοίγουν οι θέσεις για την δήλωση εθελοντικής προσφοράς όπου οι εκάστοτε εθελοντές μαθαίνουν για το θέμα.

Στο site υποστηρίζεται πως “το TEDxAUEB είναι δημιουργημένο με δημιουργικότητα και αυθεντικότητα”. Πώς μπορούμε να διακρίνουμε αυτά τα δύο χαρακτηριστικά;

Η δημιουργικότητα φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο κάθε χρόνο επιδιώκουμε να βρούμε άλλους τρόπους για να παρουσιαστούμε ως ομάδα, ή να παρουσιάσουμε το θέμα μας, ή να το προσεγγίσουμε από άλλες πτυχές και η αυθεντικότητα πιστεύω πως έχει να κάνει με το πόσο εμείς οι ίδιοι, τα μέλη της οργανωτικής, το πιστεύουμε και δουλεύουμε για αυτό.

Θεωρείς πως πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στα επόμενα TEDxAUEB;

Δεν θεωρώ πως χρειάζονται ριζικές αλλαγές, όμως υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο της βελτίωσης. Σαν δομή λειτουργεί πάρα πολύ καλά, αλλά “ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο“. Σίγουρα, υπάρχουν πράγματα που μπορούν να βελτιώνονται κάθε χρόνο.

Τι έχεις μάθει και τι έχεις κερδίσει ως φετινή curator;

Έχω αγχωθεί αλλά έχω μάθει να το διαχειρίζομαι, πράγμα το οποίο θεωρώ αρκετά σημαντικό. Δευτερευόντως, έχω μάθει να ακούω και να αντιλαμβάνομαι το διαφορετικό τρόπο με τον οποίο οι άλλοι λειτουργούν και αυτό με έχει μάθει να μην κρίνω εξ’ ιδίων και πως εγώ λειτουργώ. Γνώρισα, εν τέλει, πολύ δημιουργικά και όμορφα άτομα που με βοήθησαν να “ανοίξω” και εγώ σαν άνθρωπος τον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τα πράγματα.

Πώς αποκτά κανείς τη θέση του curator;

Στο TEDxAUEB ο περσινός curator επιλέγει τον “διάδοχό” του, αναλόγως με τις επιδόσεις του. Εγώ, για παράδειγμα, πέρυσι ήμουν Marketing Director και μου ανέθεσε ο περσινός curator την θέση στην οποία τώρα βρίσκομαι.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κανείς για να αποκτήσει την θέση του curator;

Χρειάζεται απόλυτη ψυχραιμία, αρκετή οργάνωση και ίσως κάποια ηγετικά χαρακτηριστικά χωρίς αυστηρότητα κτλ. Η θέση του curator δίνεται σε αυτόν που δουλεύει και που θα δείχνει ένα πρότυπο το οποίο θα ακολουθήσουν και όλοι οι υπόλοιποι.

Cure στα αγγλικά σημαίνει την ίαση, την θεραπεία, την περίθαλψη… Εσύ ως curator ασπάζεσαι την ιδέα της λέξης αυτής;

Ναι, διότι ο ρόλος του curator μπορεί να συγκριθεί με τον ρόλο του πυροσβέστη. Με αυτό εννοώ ότι σε στιγμές κρίσεις ο curator πρέπει να είναι αυτός ο οποίος θα πει ότι όλα θα γίνουν και θα μεταδώσει την ασφάλεια και την ηρεμία στους υπόλοιπους.

Ποιο είναι κατά τη γνώμη σου το μέλλον του TEDxAUEB;

Έχει πάρα πολλά να δώσει ακόμη σίγουρα! Ήμασταν το πρώτο πανεπιστημιακό TEDx στην Ελλάδα και θεωρώ ότι έχουμε φτάσει πολύ μακρυά. Πιστεύω ότι είναι ένας θεσμός που ήδη έχει εδραιωθεί μέσα στο ΟΠΑ (Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών) και πως θα συνεχίσει να γίνεται ακόμη μεγαλύτερο.

Τελικά τι συμβάλλει σε όλο αυτό που πρόκειται να δούμε φέτος;

Έχει συμβάλλει το γεγονός ότι έχουμε ταιριάξει ως ομάδα, ενώ είμαστε πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ μας. Έχουμε ταιριάξει ως φίλοι και ως συνεργάτες και θεωρώ ότι αυτή η οικειότητα μας διευκολύνει στη συνεργασία πάρα πολύ. Αυτή, λοιπόν, θεωρώ πως είναι η ”συνταγή της επιτυχίας” φέτος!

 

Σχόλια