Πριν απο λίγες μέρες αυτός ο Ισραηλινός κωμικός μίλησε για το πρόβλημα της Παλαιστίνης και έγινε viral.

 

Επιμέλεια: Γιώργος Βέρδης

O Assaf Harel είναι ο οικοδεσπότης της βραδινής εκπομπής Good Night with Assaf Harel που προβάλλεται στο Κανάλι 10. Η εκπομπή του Ηarel δεν επρόκειτο να συνεχιστεί στην επόμενη season και έτσι ο κωμικός χρησιμοποίησε τον τελευταίο μονόλογο της τελευταίας εκπομπής του για να στείλει ένα μήνυμα.

 

Πιο συγκεκριμένα, o Assaf Harel κατηγόρησε τους συμπατριώτες του και άσκησε κριτική στο κράτος του Ισραήλ για την πραγματικότητα του apartheid και της κατοχής η οποία λαμβάνει χώρα μερικά χιλιόμετρα πιο δίπλα και όμως αγνοείται και αποτελεί αντικείμενο αδιαφορίας.

Άμα κοιτάξετε τις ζωές μας από την οπτική ενός πουλιού τα πάμε αρκετά καλά. Υπέροχος καιρός, καλό φαγητό, υπέροχοι άνθρωποι, όμορφες παραλίες. Σε γενικές γραμμές δεν είναι τόσο άσχημα εδώ. Και αυτό ακριβώς είναι το ζήτημα, ότι τα πάμε τόσο καλά όμως υπάρχουν περίπου δυο εκατομμύρια άνθρωποι για τους οποίους έχουμε ευθύνη και οι οποίοι βρίσκονται σε εξαθλιωμένη κατάσταση. Υποδομές, τροφή, υγεία, εκπαίδευση. Εκατομμύρια που ζουν σε εξαθλιωμένη φτώχεια. Η Γάζα είναι στο χείλος της πανούκλας με ατελείωτες ώρες να περνούν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό. Το Ισραήλ ελέγχει ό,τι μπαίνει και ό,τι βγαίνει.

Από τότε που το δεξιό κόμμα ανήλθε στην εξουσία όλο και περισσότεροι άνθρωποι προειδοποιούν για το apartheid. Με κοροιδεύετε; Το apartheid είναι εδώ για χρόνια. Χρόνια. Απλά είμαστε στη καλή πλευρά και δεν μας πολυενοχλεί.

Το πάθος του, η ειλικρίνειά του καθώς και το αμφιλεγόμενο των απόψεών του έκαναν το βίντεο του μονολόγου του, viral σε μια κρίσιμη στιγμή για το ζήτημα της Παλαιστίνης.

O νέος πρόεδρος της Αμερικής, Donald Trump φαίνεται να τάσσεται υπέρ της λύσης ενός κράτους για το πρόβλημα της Παλαιστίνης γεγονός που έχει αποθρασύνει τις ισραηλινές αρχές. Πρόσφατα μάλιστα, εξέδωσαν διάταγμα για την επέκταση εγκαταστάσεων στην Δυτική Όχθη, στην περιοχή δηλαδή η οποία επρόκειτο να αποτελέσει το κράτος της Παλαιστίνης.

O Harel λοιπόν με πολλή τόλμη καλεί τους συμπατριώτες του να δουν τι συμβαίνει πέρα από τα σύνορα τους.

Η πιο εντυπωσιακή καινοτομία του Ισραήλ, πιο εντυπωσιακή από οποιοδήποτε πρότζεκτ υψηλής τεχνολογίας, είναι η εκπλητική ικανότητα μας να αγνοούμε τι συμβαίνει μερικά χιλιόμετρα μακριά στους γειτονές μας, σε έναν ολόκληρο λαό, αόρατο, σαν να μην υπάρχει.

Σχόλια