Λίγα λόγια για την ιστορία του Θεού Έρωτα και της αγαπημένης του Ψυχής…

Ο έρωτας  πάντα αποτελούσε καταλυτικό στοιχείο στις ζωές των ανθρώπων. Πολλοί τον εξύμνησαν, πολλοί τον αγάπησαν για όλη τους τη ζωή, άλλοι πάλι τον μίσησαν μέχρι θανάτου. Καλλιτέχνες εμπνεύστηκαν από αυτόν και τον έκανα ποιήματα γεμάτα πόθο, μουσική γεμάτη πόνο και εικόνα ικανή να σου μεταφέρει όσα μηνύματα ζητά ο ίδιος, αλλά και όσα ενδόμυχα κρύβεις.

Και όμως ο έρωτας δεν αποτέλεσε μόνο συναίσθημα, τρόπο έκφρασης και πηγή έμπνευσης, αλλά και Θεό.

Κατά την αρχαιότητα, σύμφωνα με τη Θεογονία του Ησίοδου, Ο Έρωτας ήταν από τις τρεις θεότητες που δημιούργησαν τον Κόσμο – οι άλλες δύο ήταν το Χάος και η Γαία. Αυτή η μορφή του Έρωτα γεννήθηκε πριν από τους θεούς του Ολύμπου, όταν το Χάος γέννησε τη Γαία και τον Τάρταρο.

Κατά την μυθολογία ο Θεός Έρωτας είναι καρπός της Αφροδίτης και του Άρη. Ο Έρωτας εκπροσωπούσε το πάθος και τον έρωτα, συναισθήματα που δημιουργούσαν ζωή. Εμφανιζόταν και έριχνε τα βέλη του, προκαλώντας παράφορο έρωτα και παράλληλα, βάσανα στους ανθρώπους.

Ο Έρωτας και η Αφροδίτη είχαν περίοπτη θέση ανάμεσα στους αρχαίους Θεούς. Εκπροσωπούσαν το κάλλος και την ερωτική διάθεση και προκαλούσαν θετικά συναισθήματα τους θνητούς. Λατρεύτηκαν όσο λίγοι και ήταν πηγή έμπνευσης για πολλούς καλλιτέχνες.

Βέβαια υπάρχουν και διάφορες άλλες εκδοχές. Κατά τη Σαπφώ, ο  Έρωτας προήλθε από την Αφροδίτη και τον Ουρανό, ενώ ο Αλκαίος αναφέρει πως είναι γιός της Ίριδας και του Ζέφυρου. Τέλος υπάρχουν και οι εκδοχές ότι είναι  γιός του Ερμή ή του Ηφαίστου, ή ότι είναι γιός του Πόρου και της Πενίας.

ερωτας: αρωμα ελξης η μεθεξη;

Και μια ενδιαφέρουσα ιστορία για τον Έρωτα…

Κατά τον Ρωμαίο συγγραφέα Απουλήιου, ο θεός Έρωτας έπεσε θύμα του ίδιου του του εαυτού. Λένε πως υπήρχε μια όμορφη, θνητή κοπέλα, η Ψυχή, που η φήμη για την ομορφιά της έφτανε ως τα πέρατα του κόσμου.

Μόλις η ζηλιάρα θεά Αφροδίτη έμαθε για την ομορφιά της κοπέλας, ένιωσε απειλή και έστειλε τον γιό της Έρωτα να δηλητηριάσει όλους τους άνδρες για να μην την θέλει κανείς. Όμως εκείνος καταλάθος πληγώθηκε από τα βέλη του, και την ερωτεύτηκε παράφορα.

Καθώς τα χρόνια περνούσαν και η Ψυχή δεν μπορούσε να παντρευτεί κανένα, όπως οι άλλες αδερφές τις που είχαν κάνει ήδη οικογένειες, οι γονείς της ζήτησαν βοήθεια από το Μαντείο των Δελφών. Εκεί τους είπαν πως ” η Ψυχή θα παντρευόταν έναν αθάνατο και ότι έπρεπε να πάει ντυμένη νύφη στη κορυφή ενός βουνού και να περιμένει έναν δράκο”. Έτσι, η κοπέλα οδηγήθηκε στην κορυφή του βουνού, όπου ο άνεμος Ζέφυρος την λυπήθηκε και την μετέφερε σε μια καταπράσινη κοιλάδα με ένα υπέροχο παλάτι που είχε φτιάξει για εκείνη ο Έρωτας. Κάθε βράδυ την επισκεπτόταν, χωρίς όμως να της αποκαλύψει ποιος είναι.

O ερωτας με ερωτα περναει;

Μόλις έμαθαν οι αδερφές της ότι η Ψυχή ζει πλουσιοπάροχα, ζήλεψαν και την ξεγέλασαν λέγοντας της πως αυτός ο άνδρας ήταν στην πραγματικότητα ο δράκος του χρησμού. Η Ψυχή τότε θέλησε να σκοτώσει τον άνδρα. Το βράδυ μόλις αποκοιμήθηκε εκείνος, πήρε ένα κερί και το μαχαίρι, αλλά μόλις φώτισε το δωμάτιο αποκαλύφθηκε η μορφή του πανέμορφου Έρωτα. Τότε από απροσεξία της, το κερί έσταξε και έκαψε τον Έρωτα, και εκείνος τρομάζοντας πέταξε μακριά.

Μόλις η Ψυχή κατάλαβε την κοροϊδία των αδελφών της, έψαξε μάταια να βρει τον Έρωτα, αλλά δεν μπορούσε γιατί η Αφροδίτη τον είχε φυλακίσει. Τότε ζήτησε βοήθεια από την Αφροδίτη η οποία την υπέβαλλε σε τρεις δοκιμασίες: να ξεχωρίσει μια τεράστια ποσότητα οσπρίων, να φέρει χρυσό μαλλί από άγρια πρόβατα και να πάει στον κάτω κόσμ να φέρει την κρέμα ομορφιάς της Περσεφόνης. Η Ψυχή έφερε εις πέρας τις δοκιμασίες, αλλά υπνωτίστηκε από την κρέμα ομορφιάς και έπεσε σε βαθύ ύπνο.

Ο Έρωτας αγανακτισμένος από τα δεινά της αγαπημένης του Ψυχής, δραπέτευσε από την φυλακή και ζήτησε βοήθεια από τον Δία. Εκείνος βοήθησε τον απελπισμένο νέο, και τους επέτρεψε να παντρευτούν, κάνοντας πρώτα την Ψυχή αθάνατη.

 

Σχόλια