Πολλές ταινίες μίλησαν για τον έρωτα,λίγες όμως μίλησαν για την αληθινή αγάπη.Την αγάπη που πατάει γερά στη γη,που δεν υπερβάλλει χάριν εντυπωσιασμού, που κάνει λάθη αλλά κρατά τις υποσχέσεις της. Αυτού του είδους την αγάπη θα τη βρείτε στις παρακάτω ταινίες.

1Casablanca

«We’ll always have Paris». Η ατάκα που έγραψε ιστορία στον παγκόσμιο κινηματογράφο και ακούστηκε από τα χείλη του Χάμφρει Μπόγκαρτ συνοψίζει τη μαγεία ίσως του πιο δυνατού κινηματογραφικού έρωτα. Ο Ρικ και Ίλσα έζησαν ένα σύντομο ειδύλλιο στο Παρίσι, το οποίο έληξε άδοξα. Θα ξανασυναντηθούν στη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, στο νυχτερινό κέντρο του Ρικ, στην  Καζαμπλάνκα και τίποτα δεν θα είναι ξανά το ίδιο. Ένα κλασικό ερωτικό αριστούργημα που μας έμαθε ότι κάποιες φορές  όταν αγαπάς πραγματικά  κάποιον πρέπει να τον αφήσεις να φύγει.

2Gone with the wind

Το αξεπέραστο έπος των οχτώ όσκαρ που χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η σημαντικότερη ταινία του Χόλιγουντ περιγράφει με σκηνοθετικό στόμφο τη θυελλώδη σχέση ενός σαγηνευτικού ζευγαριού στην καρδιά του αμερικάνικου εμφυλίου. Η ατίθαση θρυλική ηρωίδα Σκάρλετ Ο’χάρα αρνείται πεισματικά τον κυνικό Ρετ Μπάτλερ, εμμένοντας σε έναν ανεκπλήρωτο έρωτα. Ωστόσο η μοίρα θα παίξει το δικό της παιχνίδι και θα αναγκάσει την Σκάρλετ να παντρευτεί τον Μπάτλερ. Η Βίβιαν Λι και ο Κλάρκ Γκέιμπλ άφησαν εποχή ως ένα αντισυμβατικό ζευγάρι που μαγνητίζει τα βλέμματα και  ακροβατεί ανάμεσα στην αγάπη και το μίσος. Τι θα συμβεί όταν θα  γυρίσεις επιδεικτικά την πλάτη στο μεγάλο σου έρωτα;

3City lights

Ο αλήτης και το τυφλό κορίτσι. Ή αλλιώς η πιο ρομαντική, ανιδιοτελής, και αγνή ιστορία αγάπης που γράφτηκε ποτέ για το σινεμά. Ο Τσάρλι Τσάπλιν ενσαρκώνει με συγκινητική ακρίβεια  την έννοια της αληθινής αγάπης, δίνοντας τα πάντα στην αγαπημένη του χωρίς να ζητήσει τίποτα ως αντάλλαγμα. «Μπορείς να δεις τώρα;» τη ρωτά. Και εκείνη του απαντά με υγρά μάτια «Ναι, μπορώ να δω». Ένα τριαντάφυλλο, δυο μουσκεμένα βλέμματα, και ένα αμήχανο τρυφερό  άγγιγμα συνθέτουν μια από τις καλύτερες σκηνές της έβδομης τέχνης.

4Before Sunrise-Before Sunset-Before Midnight

Ένα αγόρι και ένα κορίτσι συναντιούνται σε ένα τρένο για Βιέννη. Και ύστερα σε ένα βιβλιοπωλείο στο Παρίσι και έπειτα σε ένα ταβερνάκι δίπλα στη θάλασσα, κοντά στη Πύλο. Ο Tζέσι και η Σελίν ερωτεύονται, χωρίζουν, ξανασυναντιούνται, συζητούν ασταμάτητα για όλα όσα μας απασχολούν, προβληματίζονται, ωριμάζουν, αγαπιούνται παράφορα. Μα κυρίως λένε αλήθειες, για τον έρωτα, τη ζωή, την ευτυχία. Αλήθειες που διαπερνούν την οθόνη και πονάνε. Το παράξενο  ζευγάρι που τόλμησε να κατέβει  από το τρένο μας δίδαξε ότι η αληθινή αγάπη είναι τρωτή και για να αντέξει πρέπει να την αγκαλιάσουμε με τα λάθη της.

5The eternal sunshine of a spotless mind

Σε ένα ουτοπικό, παράδοξο σκηνικό η Κλέμενταιν ερωτεύεται τον Τζόελ και ύστερα αποφασίζει να  τον διαγράψει από τη μνήμη της, κυριολεκτικά. Το ίδιο κάνει και ο Τζόελ, μόνο που στην προσπάθεια του να σβήσει τις αναμνήσεις μαζί της, συνειδητοποιεί ότι τελικά το μόνο που θέλει είναι να τραβήξει το χέρι της και να τη σώσει από τον κυκεώνα της λήθης.Ένας παράξενος έρωτας, επίπονος και ρομαντικά συγκινητικός διαφορετικός από αυτούς που έχουμε συνηθίσει στη μεγάλη οθόνη. Μια αυθεντική δόση αγάπης γραμμένη πάνω στο χιόνι με δάκρυα, φωνές και γέλια.

6Jeux d’enfants

Cap ou pas cap? Μια ερώτηση. Ένα παιχνίδι. Θάρρος. Και έρωτας. Ο Ζιλιάν και η Σοφί ζουν ένα μεγάλο έρωτα γεννημένο από μια παιδική φιλία, καταπιεσμένο από τους συμβιβασμούς και τα στερεότυπα της ενηλικίωσης τους, αθώο και συνάμα επικίνδυνο. Η ταινία που ένωσε και στη ζωή την Μαριόν Κοτιγιάρ και τον Γκιγιόμ Κανέ είναι ένας ύμνος για τον απόλυτο έρωτα που καταδικάζεται στην σύγχρονη πραγματικότητα και βρίσκει διέξοδο για να ολοκληρωθεί σε μια ανώτερη διάσταση. Ένα ερωτικό διαμάντι του γαλλικού σινεμά.

7In the mood for love

Χονγκ Κόνγκ 1962. Ένας άνδρας και μια γυναίκα συναντιούνται τυχαία σε ένα διάδρομο εστιατορίου σε μια από τις πιο εμβληματικές σκηνές του σινεμά. Σύντομα θα ανακαλύψουν ότι έχουν πολλά κοινά, πιο πολλά από όσα θα μπορούσαν να φανταστούν. Γείτονες, παντρεμένοι με ανθρώπους που δουλεύουν διαρκώς, ευαίσθητοι και ηθικοί. Μοιράζονται το ίδιο ένοχο μυστικό, και όχι μόνο. Μια αριστουργηματική ερωτική ραψωδία του Κινέζικου σινεμά με αξέχαστο σάουντρακ και ένα πρωταγωνιστικό ζευγάρι που συγκλονίζει με το διαπεραστικό βλέμμα τουΠόσο αγνή μπορεί να είναι η ερωτική επιθυμία; Πόσο ηθική μπορεί να είναι μια αγάπη; Υπάρχουν και αυτοί οι έρωτες.

8Le mepris

0  μετρ της νουβέλ βέγκ Ζαν Λικ Γκοντάρ μίλησε αρκετές φορές για έρωτα με το δικό του εκκεντρικό τρόπο. Με την “Περιφρόνηση” θέτει ένα καίριο δίλημμα. Χρήμα ή τέχνη; Αγάπη ή τέχνη; Ένας αλαζονικός Αμερικάνος παραγωγός προτείνει σε έναν θεατρικό συγγραφέα να γράψει το σενάριο για τη  μεταφορά  της «Οδύσσειας» στη μεγάλη οθόνη. Αν δεχτεί απαρνιέται τα ιδανικά του και βυθίζεται στη δίνη της εμπορικότητας που απαξιεί, αν αρνηθεί δεν θα μπορεί να προσφέρει όσα επιθυμεί στην αγαπημένη του Καμίγ. Η “χρυσή”πρόταση θα φέρει τη ρήξη ανάμεσα στο ζευγάρι και θα οδηγήσει στην αποδόμηση της σχέσης τους  μέσα από  μια σπουδαία σκηνή στο διαμέρισμα τους όπου απογυμνωμένοι κυριολεκτικά και μεταφορικά θα αποκαλύψουν  με φυσική αναίδεια στην κάμερα τις ανασφάλειες και τις αγωνίες τους. Η εκρηκτική Μπριζίτ Μπαρντό και ο Μισέλ Πικολί αφοπλιστικά αυθεντικοί εξομολογούνται σκέψεις που όλοι σκέφτονται αλλά κανένας δεν τολμά να ξεστομίσει. Γιατί η αγάπη σταματά; Γιατί έτσι είναι η ζωή.

κινηματογραφικά ζευγάρια

9When Harry met Sally

Υπάρχει φιλία ανάμεσα σε έναν άντρα και μια γυναίκα; Ο Ρόμπ Ράινερ αφορμάται από  το αιώνιο ερώτημα που βασανίζει τα δυο φύλα  και δημιουργεί μια ρομαντική κομεντί αλλιώτικη από τις άλλες. Ευφυής, χιουμοριστική, τρυφερή μιλά ειλικρινά για τις ανθρώπινες σχέσεις με έναν εξομολογητικό τόνο που κερδίζει την προσοχή και την αγάπη μας. Η Μέγκ Ράιαν και ο Μπίλι Κρίσταλ σε μια ξεχωριστή κινηματογραφική συνάντηση που τους «έδεσε» φιλικά, ερωτικά και υποκριτικά στη μεγάλη οθόνη αγαπήθηκαν από το κοινό ως φίλοι, ζευγάρι ή μάλλον και τα δυο. Όταν ο Χάρι γνώρισε τη Σάλι μίσησαν ο ένας τον άλλον. Τη δεύτερη φορά που συναντήθηκαν δεν θυμόντουσαν ο ένας τον άλλον. Την Τρίτη φορά έγιναν φίλοι. Μετά δεν ήταν. Και ύστερα ερωτεύτηκαν.

10Broken Circle Breakdown

Μια σχέση αταίριαστη, περιπετειώδης γεμάτη εντάσεις και πάθος. Η Ελίζ και ο Ντιντιέ δεν έχουν σχεδόν τίποτα κοινό,ωστόσο ερωτεύονται κεραυνοβόλα σε μια πάμπ με άφθονη μουσική και αλκόολ. Ζούν αντισυμβατικά και παθιασμένα μέχρι τη στιγμή που  ασθένεια της κόρης τους θα ραγίσει τα όνειρα τους και θα δοκιμάσει την αγάπη τους. Ένα συγκλονιστικό έπος για την πίστη, τις ανθρώπινες σχέσεις, την αγάπη και την απώλεια ενορχηστρωμένο με country μελωδίες που στοχεύουν κατευθείαν στην καρδιά. Η ζωή δεν είναι γενναιόδωρη και  η αληθινή αγάπη χαράζεται βαθιά και μένει για πάντα όπως τα πολύχρωμα τατουάζ στο σώμα της Ελίζ ή αλλιώς Αλαμπάμα Μονρό.

κινηματογραφικά ζευγάρια

Υ.Γ. από τις “Ομπρέλες του Χερβούργου” για φινάλε.

κινηματογραφικά ζευγάρια

“People only die of love in movies “

Σχόλια