Διαβάσαμε πρόσφατα το βιβλίο της δικής μας Κωνσταντίνας Καντζιού, “Σερίνθια: Το Μονοπάτι της Σωτηρίας”, το οποίο μας συνεπήρε και μας μάγεψε.

Τον περασμένο Δεκέμβριο παρευρεθήκαμε στην παρουσίαση του βιβλίου της Κωνσταντίνας Καντζιού στο Thinking Cup. Αφού το διαβάσαμε και το λατρέψαμε, ήρθε η στιγμή να σας το παρουσιάσουμε μέσα από τη δική μας οπτική.

Παρουσιαση του μυθιστορηματος φαντασιας «Σερινθια: Το Μονοπατι της Σωτηριας» @ Thinking Cup!

 

Πρόκειται για ένα βιβλίο περιπέτειας και φαντασίας, με πρωταγωνίστρια μια ανήσυχη έφηβη με μεγάλο δυναμισμό και περιπετειώδη πνεύμα, που προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο καλό και το κακό, να λύσει μυστήρια και ερωτηματικά, αλλά και να αντέξει την δύσκολη περίοδο της εφηβείας.

Η ιστορία έχει ως εξής. Τα κωδικοποιημένα μηνύματα που αφήνει μετά τον θάνατο της η γιαγιά της ηρωίδας Ειρήνης την φέρνουν αντιμέτωπη με μια ρωγμή στην μέχρι τώρα φυσιολογική ζωή της. Ένας μυστικός κόσμος ανατέλλει και καλεί την ηρωίδα να αναμετρηθεί με δαίμονες και μαγικά πλάσματα. Θα καταφέρει να ξεδιαλύνει τον γρίφο που τυλίγει την οικογενειακή της ιστορία;

Αξίζει να διαβάσει κανείς το συγκεκριμένο βιβλίο, καθώς η πλοκή και το θέμα του υποβάλλουν τον αναγνώστη σε ένα κόσμο μαγευτικά διαφορετικό, καθώς και οξύνουν την φαντασία του με τις λεπτές περιγραφές και τον πυκνογραμμένο λόγο.

Φυσικά, θέλαμε να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την συγγραφέα και να μας μιλήσει η ίδια για το βιβλίο. ‘Ετσι της θέσαμε τις εξής ερωτήσεις

-Κωνσταντίνα τι σημαίνει για εσένα η “Σερίνθια”; Υπάρχει κάποια ταύτιση με την πρωταγωνίστρια;

“Το όνομα Σερίνθια προκύπτει από τον αναγραμματισμό του ονόματος της πρωταγωνίστριας, που είναι Ειρήνη Σαρίθη. Η Ειρήνη μεγάλωσε νομίζοντας πως το πραγματικό της όνομα, αυτό με το οποίο είχε συνδέσει την ύπαρξη της ήταν αυτό που είχε. Όμως, καθώς η ιστορία εξελίσσεται βλέπει πως το πραγματικό όνομα της δεν είναι αυτό, η ζωή της δεν είναι όπως τη νόμιζε, όλα αλλάζουν, οπότε για μένα έπρεπε να αλλάξει και το όνομά της.

Όσον αφορά το θέμα της ταύτισης. Η Ειρήνη έχει πολλούς προβληματισμούς και εσωτερικές ανησυχίες που είχα και εγώ στην ηλικία της, δηλαδή αυτή των 16 χρόνων, μιας και το βιβλίο άρχισα να το γράφω κατά τη διάρκεια της εφηβείας μου, αλλά σαν χαρακτήρας είναι πολύ πιο αντιδραστική από εμένα, αμφισβητεί σε σημείο εξωφρενικό και μετά από όσα θα της συμβούν γίνεται τρομερά δύσπιστη”.

-Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης σου;

“Από μικρή αγαπούσα τα βιβλία φαντασίας, με ταξίδευαν, αλλά δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο που θα μπορούσα να αναφέρω σαν πηγή έμπνευσης. Ήθελα να δημιουργήσω μια ιστορία με κάποια βάση και όλα αυτά τα πλάσματα που αγάπησα από τις ιστορίες που διάβασα ως παιδί. Γράφοντας το 3ο βιβλίο τώρα, νιώθω πόσο πιο δύσκολο είναι να διαχειριστώ το χάσμα παιδικότητας και ενήλικης ζωής”.

-Τι θα ήθελες να περάσεις ως μήνυμα στον αναγνώστη με αυτή την ιστορία;

“Τα μηνύματα που εγώ θέλω να περάσω, αν και πιστεύω πως τα βιβλία που διαβάζουμε ξυπνάνε πρωτίστως τους θησαυρούς που ήδη κρύβουμε μέσα μας, είναι αυτά της αξίας της οικογένειας, της φαντασίας, των φίλων, της αγάπης και φυσικά της περιπέτειας. Πως μια περιπέτεια, είτε πραγματική είτε εξωπραγματική, μας αλλάζει εξ’ ολοκλήρου. Να μάθουμε να δίνουμε τους αγώνες μας μέχρι τέλους”.

-Τι μπορούμε να περιμένουμε από την συνέχεια του βιβλίου;

“Η συνέχεια του βιβλίου Σερίνθια: Οι χαμένοι λίθοι είναι πιο περιπετειώδης. Λύνονται πολλές απορίες του αναγνώστη από το πρώτο βιβλίο και ξεκινά μια αναζήτηση για να σωθεί ο φανταστικός κόσμος στον οποίο ανήκει το παρελθόν της Ειρήνης. Η αναζήτηση πρέπει να περατωθεί έτσι ώστε η ομάδα, που της έχει ανατεθεί, να γυρίσει πίσω εγκαίρως γιατί οι σκοτεινές δυνάμεις αυτού του κόσμου έχουν αφυπνιστεί και κινούνται ενάντια στο βασίλειο.

Παρόλο που υπάρχει η κλασσική δομή των βιβλίων τέτοιου είδους, αξίζει να διαβαστεί για τον τρόπο που οι ήρωες αναπτύσσουν δεσμούς, ώστε να φτάσουν στην αποπεράτωση της αποστολής. Τελικά, υλοποιούν ένα ήδη υφιστάμενο πεπρωμένο ή γράφουν τη δικιά τους ιστορία; Κατά πόσο συμβιβάζονται ή αντιδρούν σε αυτό; Αυτό το αφήνω στους αναγνώστες να το καθορίσουν”.

Συνολικά, θα λέγαμε πως το βιβλίο είναι ένα ιδανικό εισιτήριο με προορισμό την φαντασία, την περιπέτεια και το σασπένς, του οποίου το τέλος θα σας κάνει να αδημονείτε για το επόμενο του μέρος. Το βιβλίο μπορεί να διαβαστεί από όσους λατρεύουν τα βιβλία φαντασίας, αλλά και για όσους θέλουν να κάνουν την ιδανικότερη αρχή με αυτό το είδος.

Tο βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Anima“. Στις 1-2 Απριλίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, η συγγραφέας μαζί με τις εκδόσεις Anima, θα πραγματοποιήσει μια ομιλία με θέμα ” Οι Γυναίκες στον Χώρο της Φανταστικής Λογοτεχνίας” στα πλαίσια του φεστιβάλ Fantasmagoria.

Σχόλια