Και γιατί να τις επισκεφτείτε!

Μόσταρ, Βοσνία και Ερζεγοβίνη

Το Μόσταρ είναι μία μικρή -αλλά θαυμαστή κι ενδιαφέρουσα- πόλη της Βοσνίας που θα λατρέψετε, ιδιαιτέρως αν είστε φυσιολάτρεις! Ορόσημο της πόλης αποτελεί το Stari Mostar  (Παλιά Γέφυρα), η οποία αν και προϋπήρχε στο σημείο από το  16ο αιώνα, ανακατασκευάστηκε το 2004. Έχει ύψος σχεδόν 26 μέτρα και υπάρχει μία παράδοση σύμφωνα με την οποία πολλοί -ριψοκίνδυνοι- άνθρωποι πηδούν από τη γέφυρα στα κρύα νερά του ποταμού Νερέτβα. Κάθε  Ιούλιο μάλιστα διοργανώνεται και ένας -εξίσου ριψοκίνδυνος- διαγωνισμός κατάδυσης.

Επιπλέον 40 χλμ δυτικά της πόλης υπάρχουν οι καταρράκτες Kravice, οι οποίοι σχηματίζουν μία πανέμορφη φυσική λίμνη 126 μέτρων, όπου μπορείς να κάνεις μπάνιο και να κατασκηνώσεις.

Τέλος αν δεν είστε και πολύ  της δράσης, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο από τα φημισμένα τοπικά κρασιά, να επισκεφτείτε το Τζαμί του Κόσκι Μεχμέτ Πασά (απλό, αλλά ωραίο) ή το μοναστήρι Blegaj Tekka, που αποτελεί ένα αρκετά ιστορικό μέρος!

Ντουμπρόνβικ, Κροατία

Το Ντουμπρόβνικ ή αλλιώς “μαργαριτάρι της Αδριατικής” είναι μία μικρή παραμυθένια πόλη που βρίσκεται στις ακτές της Δαλματίας. Ολόκληρη η πόλη βρίσκεται υπό την προστασία της Unesco και ο λόγος  γίνεται αντιληπτός μόλις την αντικρίσεις.

Τα  γραφικά της στενάκια σφύζουν από ερωτισμό, ενώ χιλιάδες τουρίστες  γεμίζουν καθημερινά τον κεντρικό πεζόδρομο Placa Stradum. Στο συγκεκριμένο πεζόδρομομάλιστα καλό θα ήταν να μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το μοναστήρι των Φραγκισκανών, όπου βρίσκεται και ένα από τα παλιότερα φαρμακεία της Ευρώπης (χτισμένο το 1391!).

Το βράδυ πέρα από την -αναπόφευκτη- περιπλάνησή σας  στα στενάκια της πόλης, μην παραλείψετε την βόλτα κατά μήκος του ιστορικού τείχους, αφού αποτελεί μία μαγευτική πειρήγηση.

Επιπλέον το νησάκι Λόκρουμ απέχει μόλις ένα τέταρτο από το Ντουμπρόβνικ και αποτελεί ένα αξιοσημείωτο προορισμό. Όλα αυτά πιστεύω αρκούν για να καταλάβετε το λόγο για τον οποίο την επέλεξαν οι παραγωγοί του Game of Thrones ως σκηνικό ενός βασιλείου!

Αν πάλι αποφασίσετε να μείνετε περισσότερο καιρό στην Κροατία, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τις πόλεις Σπλιτ και Ζαντάρ, κοντά στις οποίες βρίσκεται το -ΕΚ-ΘΑΜ-ΒΩ-ΤΙ-ΚΟ- φυσικό πάρκο της λίμνης Πλίβιτσε.

Όψη του φυσικού πάρκου που σίγουρα αξίζει να δεις.

Μπούτβα, Μαυροβούνιο

Η Μπούτβα είναι ένας από τος πιο γνωστούς τουριστικούς προορισμούς του Μαυροβουνίου. Η αλήθεια είναι ότι η Μπούτβα δεν έχει τόσα πολλά αξιοθέατα να δει κανείς. Ωστόσο πρέπει να να φωτογραφηθείς οπωσδήποτε δίπλα από το περίφημο άγαλμα της μπαλαρίνας, να περιηγηθείς μέσα στην Παλιά Πόλη με τα βενετσιάνικα τείχη και να χαθείς στα στενά που σχεδόν πάντα θα σε οδηγήσουν σε μία γραφική πλατειούλα.

Αν πάλι για σένα μετράει περισσότερο η διασκέδαση, τότε ήρθες στη σωστή πόλη, αφού η Μπούτβα θεωρείται η “Μύκονος του Μαυροβουνίου”! Η Μπούτβα σφύζει από ζωή τόσο τη μέρα, όσο και… τη νύχτα. Το αποκορύφωμα της διασκέδασης όμως είναι το Seadance Festival που γίνεται κάθε Ιούλιο.

Επιπλέον η Μπούτβα είναι ένας δημοφιλής πόλος έλξης πλουσίων -κυρίως Ρώσων και Ουκρανών- για αυτό και περπατώντας τον πεζόδρομο Σλοβένσκα Ομπάλα κατά μήκος της μαρίνας θα δεις πολλά πολυτελή γιοτ.

Η Μπούτβα λοιπόν είναι μία πόλη που συνδυάζει την νυχτερινή ζωή με την κομψή βενετσιάνικη αρχιτεκτονική και αξίζει σίγουρα να προστεθεί στη λίστα με τους καλοκαιρινούς σου προορισμούς!

Νόβι Σαντ,Σερβία

Το Νόβι Σαντ είναι η 2η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας και απέχει μόλις 1 ώρα με το τρένο από το Βελιγράδι. Το ορόσημο της πόλης είναι ο καθεδρικός ναός, ο οποίος βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και αποτελεί συχνό σημείο συνάντησης.

Αν βρεθείτε στο Νόβι Σαντ πρέπει να διασχίσετε την ιστορική γέφυρα της Ανεξαρτησίας που βομβαρδίστηκε το 1999 από το ΝΑΤΟ και θα σας οδηγήσει στο φρούριο του Πετροβαλάντιν.

Το φρούριο αποτελεί το πιο σημαντικό αξιοθέατο του Νόβι Σαντ και η θέα του θα σας αφήσει έκθαμβους.

Αν και το Νόβι Σαντ είναι μία μικρή σχετικά πόλη, είναι γεμάτη φοιτητές και κατα συνέπεια νυχτερινή ζωή.. Μην παραλείψετε λοιπόν τη νυχτερινή έξοδο (η οποία θα σας βγει και πολύ οικονομική), ενώ αν βρεθείτε εκεί στα μέσα Ιουλίου κλείστε εισιτήρια για το δημοφιλές Exit festival.

Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

Η Λιουμπλιάνα είναι η πρωτεύουσα της Σλοβενίας και ο δημοφιλέστερος τουριστικός της προορισμός. Αν και δε διαθέτει πολλά αξιοθέατα, η Λιουμπλιάνα είναι μία πόλη γεμάτη πράσινο, λουλούδια, χρώματα και… ηρεμία, αφού η κίνηση στους δρόμους είναι κάτι άγνωστο για τους κατοίκους της !

Ο ποταμός  Λιουμπλιάνικα χωρίζει την πόλη σε δύο μέρη- τη σύγχρονη και την παλιά. Ιδιαίτερα η παλιά πόλη μάλιστα αποτελεί το ιδανικό μέρος για βόλτες και περιηγήσεις.

Αν λοιπόν ψάχνεις έναν προορισμό ο οποίος θα σου προσφέρει ηρεμία και χαλάρωση, τότε σίγουρα θα έπρεπε να επισκεφτείς τη Λιουμπλιάνα και τις πολύχρωμες γειτονιές της.

Μπρασόβ,Ρουμανία

To Μπρασόβ είναι μία γραφική πόλη της Ρουμανίας γνωστή και ως “πόλη του Κόμη Δράκουλα”. Στο χωριό Μπραν, το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην πόλη του Μπρασόβ, βρίσκεται το κάστρο Μπραν ή κάστρο του Κόμη Δράκουλα.

Άλλα αξιοθέατα που αξίζει να επισκεφτείτε στο Μπρασόβ είναι η Μαύρη Εκκλησία, η οποία διαθέτει ένα 7 τόνων καμπαναριό,καθώς και η Πύλη της Αικατερίνης -η μόνη σωζόμενη αυθεντική πυλη του μεσαίωνα. (Fun fact: η Εκκλησία δεν είναι μαύρη)

Το Μπρασόβ  αποτελεί έναν όμορφο και σίγουρα ενδιαφερον προορισμό, στον οποίο αξίζει να επενδύσετε την όρεξη, το χρόνο και τα χρήματα σας!

6+1 εναλλακτικοι προορισμοι στην θεση τουριστικων πολεων!

 

Σχόλια