Τι συμβαίνει όταν ένας διάσημος Έλληνας λαουτιέρης συναντά έναν ντράμερ της post-rock μουσικής σκηνής από τη Μελβούρνη; Ακούγεται λίγο σαν ανέκδοτο, αλλά δεν είναι. Η απάντηση είναι απλή και συναρπαστική! Ο λόγος για τους μοναδικούς Xylouris White.

Όταν η ελληνική παραδοσιακή μουσική ξεπερνά τα σύνορα, αλλά και τις υπαρκτές γλωσσικές και πολιτισμικές διαφορές και μπλέκεται αρμονικά και με διάθεση για πειραματισμούς με διαφορετικούς ήχους, το αποτέλεσμα δε μπορεί παρά να είναι συναρπαστικό!

Οι Xylouris White είναι ένα μουσικό σχήμα που αποτελείται από τον Γιώργο Ξυλούρη και τον Jim White και δημιουργήθηκε πριν περίπου δύο χρόνια, μέσα στο 2013. Οι Xylouris White προέκυψαν μετά τη γνωριμία και μακρόχρονη φιλία των δύο μουσικών στην Αυστραλία το 1990.

Μετά από περιστασιακές συνεργασίες και μουσικές συναντήσεις και μια κοινή εμφάνιση τους στο φεστιβάλ All Tomorrow’s Parties, η ιδέα ωρίμασε. Το 2013, ο Jim White πήρε το αεροπλάνο για την Κρήτη και οι Xylouris White άρχισαν να δημιουργούνται.

Xylouris White

O Γιώργος Ξυλούρης είναι βιρτουόζος λαουτιέρης και σημαντικός εκπρόσωπος της κρητικής μουσικής σκηνής στη χώρα μας, αλλά και διεθνώς. Ο Ψαρογιώργης – όπως είναι γνωστός – κουβαλά τη μουσική παράδοση της Κρήτης και των Ξυλούρηδων και χαρακτηρίζεται από το ανήσυχο πνεύμα των Ανωγείων, που δεσπόζουν κάτω από τη σπηλιά του Δία.

Ανηψιός του Νίκου Ξυλούρη και γιος του Ψαραντώνη. Ο Ψαραντώνης είναι αναγμωρισμένος από τους λάτρεις της έθνικ μουσικής μέχρι τον Nick Cave, ενώ πρώτος εκείνος ώθησε την παραδοσιακή κρητική μουσική σε νέα μουσικά μονοπάτια και αναζητήσεις.

Ο Γιώργος Ξυλούρης βαδίζει στα χνάρια του πατέρα του, χαράσσοντας όμως τη δική του προσωπική πορεία. Η αστείρευτη μουσική περιέργεια του, τον οδήγησε στην συνεργασία με τον Jim White.

Xylouris White

Ο Jim White είναι βετεράνος ντράμερ με μοναδικό στυλ και παίξιμο.  Το 1992, ξεκινούν μαζί με τον Warren Ellis και τον Mick Turner, τους διάσημους Dirty Three, που έγιναν διαθνώς γνωστοί στα μέσα της δεκαετίας του ’90 με την ορχηστρική ροκ μουσική τους.

Ο Jim White έχει στο ενεργητικό του σημαντικές συνεργασίες με τους  PJ Harvey, Smog, Nick Cave, White Magic, Bonnie Prince Billy, Cat Power, Nina Nastasia και άλλους.

Οι μουσικές καταβολές του White σκιαγραφούν έναν κόσμο μουσικά ξένο από εκείνον του Ψαρογιώργη. Κι όμως, αν κάποιος έχει την τύχη να τους δει ζωντανά, θα καταλάβει αμέσως πως αυτοί οι δύο άντρες πάνω στη σκηνή, έχουν την χημεία δύο κολλητών.

Η μουσική τους έχει χαρακτηριστεί από το pitchfork ως ένα κράμα jazz, punk, bluegrass, klezmer και παραδοσιακών ήχων, ενώ κινείται ανάμεσα στα όρια της ινδικής, της ανατολικοευρωπαικής, της αφρικανικής, της μεσανατολίτικης, της δυτικής και της μεσογειακής μουσικής.

Ουσιαστικά, η μουσική των Xylouris White είναι όλα αυτά μαζί και τίποτα από αυτά. Είναι τόσο ιδιαίτερη, που καταλήγει να μην έχει συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα και να χαράσσει τα δικά της, ανεξάρτητα μουσικά μονοπάτια. Οι ίδιοι την έχουν χαρακτηρίσει Goatish, δηλαδή γιτσικιά! Επειδή είναι ατίθαση και ελεύθερη.

Xylouris White

Το δισκογραφικό τους ντεμπούτο έγινε το 2014 με το δίσκο Goats. O δίσκος αποτελείται από ανατρεπτικά ορχηστρικά κομμάτια και με την κυκλοφορία του τράβηξε τα βλέμματα των μέσων και αποθεώθηκε διεθνώς.

Η δεύτερη δισκογραφική του σχήματος κυκλοφόρησε το 2016, με τίτλο Black Peak και απέσπασε εξίσου σημαντικές κριτικές και το ενδιαφέρον των μουσικών μέσων. Σε αυτόν τον δίσκο, αξιοποιείται και η φωνή του Ψαρογιώργη, που έλειπε από τον πρώτο δίσκο και έρχεται να συνδυαστεί με το μοναδικό παίξιμο του λαούτου από τον Ψαρογιώργη και το μαγευτικό στυλ του White στα ντραμς. Κάπως έτσι, σε αυτόν τον δίσκο, παρουσιάζονται μερικά αξιοπρόσεκτα κομμάτια.

Και οι δύο δίσκοι είναι σε παραγωγή του Guy Picciotto, κιθαρίστα των Fugazi. Ενώ, από το Φθινόπωρο του 2016 ξεκίνησαν περιοδεία σε Αυστραλία, Ευρώπη και ΗΠΑ, δίνοντας το παρόν σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις της world και ethnic μουσικής σκηνής.

Σε κάθε περίπτωση, οι δύο σγουρομάλληδες, πενηντάρηδες με τα μουστάκια και το ιδιαίτερο στυλ, δημιουργούν έξω από τη ζώνη ασφαλείας τους, καταργώντας τα γεωγραφικά σύνορα και ενώνοντας με πολύ κομψό τρόπο τις διαφορετικές μουσικές και πολιτιστικές παραδόσεις δύο ηπείρων.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι μόλις ξεκίνησαν και μας έχουν καλλιεργήσει υψηλές προσδοκίες. Μέχρι στιγμής το αποτέλεσμα είναι έντονα εκφραστικό, αξιοπρόσεκτο και σίγουρα ιδιαίτερα όμορφο, ενώ ακούγοντας τη μουσική τους την ταυτίζεις με τις διαφορετικές εκφράσεις της ζωής σου!

Σχόλια