Είστε ικανοί να αναγνωρίσετε τον εγκληματία από μια φωτογραφία του; Κάντε το τεστ!

Όσοι από εσάς έχετε δει το Minority Report (2002) με τον Τομ Κρουζ, θα γνωρίζετε την υπόθεση της ταινίας, στην οποία μια ειδική αστυνομική μονάδα είναι ικανή να προβλέψει το έγκλημα και να συλλάβει τον εγκληματία πριν καν προλάβει να το διαπράξει.

Όπως φαίνεται, αυτός ο μελλοντικός κόσμος είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζουμε καθώς επιστήμονες από την Κίνα ανέπτυξαν ένα λογισμικό που αναγνωρίζει με βάση εκατοντάδες φωτογραφίες τα πρόσωπα εγκληματιών με ακρίβεια που αγγίζει το 89,5%! Έτσι, πιστεύεται απο τους επιστήμονες πως αναλύοντας τα χαρακτηριστικά του προσώπου ενός ανθρώπου θα μπορέσει να γίνει και η σωστή πρόβλεψη.

Κοιτάξτε καλά τα παρακάτω ζεύγη φωτογραφιών και προσπαθήστε να εντοπίσετε τον εγκληματία.

τεστ

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν ηθοποιός τη δεκαετία του 1870, ενώ η άλλη κρεμάστηκε το 1955 επειδή δολοφόνησε τον σύντροφό της.

τεστ

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν σταρ του Χόλιγουντ τη δεκαετία του 1930, ενώ η άλλη διετέλεσε φύλακας των SS στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.

τεστ

Ο ένας από τους δύο άνδρες συμμετείχε στην εξερεύνηση του Ν. Πόλου πριν από έναν αιώνα περίπου, ενώ ο άλλος ήταν δολοφόνος που εξαφάνιζε τα θύματά του βυθίζοντάς τα σε οξύ.

τεστ

Ο ένας από τους δύο άνδρες έκανε απάτες παριστάνοντας τον εφημέριο, ενώ ο άλλος δώρισε σημαντικά ποσά για έργα στην εκπαίδευση και την υγεία.

τεστ

Ο ένας από τους δύο άνδρες είναι ο εφευρέτης του στιλό διαρκείας, ενώ ο άλλος υπήρξε ενορχηστρωτής του Ολοκαυτώματος.

τεστ

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν γιατρός, ενώ η άλλη αποτέλεσε την πρώτη γυναίκα κατά συρροή δολοφόνο της σύγχρονης εποχής.

τεστ

Η μία από τις δύο γυναίκες ήταν μια βίαιη ληστής της βικτοριανής εποχής, ενώ η άλλη έγινε γνωστή για το σημαντικό φιλανθρωπικό της έργο.

τεστ

Ο ένας από τους δύο άνδρες ήταν κατά συρροή δολοφόνος, ενώ ο άλλος ήταν λαμπρός μηχανικός.

Απαντήσεις

1Α Ruth Ellis – δολοφόνος 1Β Lillie Langtry – ηθοποιός

2Α Irma Grese – φύλακας του Άουσβιτς 2Β Carole Lombard – ηθοποιός

3Α Edward Evans – εξερευνητής 3Β John Haigh – δολοφόνος

4Α George Perry – απατεώνας 4Β John D. Rockefeller – επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος

5Α Adolf Eichmann – εγκληματίας πολέμου 5Β Laszlo Biro – εφευρέτης

6Α Elizabeth Garrett Anderson – γιατρός 6Β Mary Ann Cotton – κατά συρροή δολοφόνος

7Α Lilian Rose Kendall – γκάνγκστερ 7Β Margaret Davies – φιλάνθρωπος

8Α Peter Manuel – δολοφόνος 8Β EF Turby-Wells – μηχανικός και εφευρέτης

Σε ποια χαρακτηριστικά βασίζεται το λογισμικό αναγνώρισης;

Ποια είναι όμως η διαφορά των απλών ανθρώπων και των “εγκληματιών” ;

Οι αναλύσεις των Κινέζων επιστημόνων αποδεικνύουν πως τα χείλη των εγκληματιών παρουσιάζουν κατά 23% μεγαλύτερη καμπυλότητα, αλλά και μικρότερη απόσταση ανάμεσα στα μάτια τους.

Σύμφωνα με την αμφιλεγόμενη θεωρία του Ιταλού εγκληματολόγου Τσέζαρε Λομπρόζο, οι εγκληματίες είναι πιο πρωτόγονοι από τους απλούς ανθρώπους και έχουν διαφορετικό σχήμα κρανίου και ασύμμετρα οστά στο πρόσωπο. Επιπλέον αιώνες πριν, ο Αριστοτέλης είχε πει και αυτός πως το πρόσωπο ενός ανθρώπου είναι ενδεικτικό του χαρακτήρα του, αλλά και οι ψυχολόγοι θεωρούν ότι κρίνουμε σε μεγάλο βαθμό την προσωπικότητα και την αξιοπιστία ενός ανθρώπου με βάση την εξωτερική του εμφάνιση.

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμήρια που να επιβεβαιώνουν τις παραπάνω θεωρίες, ενώ οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Shanghai Jiao Tong της Κίνας θεωρούν πως το λογισμικό τους είναι αξιόπιστο.

Σχόλια