Ετοιμάστε τις βαλίτσες σας για μια περιπέτεια που θα διηγηθείτε  αρκετές φορές και δε θα ξεχάσετε ποτέ.

Ένα απ’ τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά ταξίδια είναι εκείνο στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Για τη μεγαλοπρεπή αυτήν πόλη έχουν δοθεί πολλές ονομασίες, όπως “Το παράθυρο της Ρωσίας στην Ευρώπη”, η “Βενετία του Βορρά”, λόγω των καναλιών που έχει, η πόλη των 300 γεφυρών κλπ.

Αναμφισβήτητα, είναι μια πόλη αρκετά διαφορετική σε σύγκριση με εκείνες της υπόλοιπης Ευρώπης και ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς τον τρόπο ζωής. Αυτό μάλιστα το καταλαβαίνεις με το που πατήσεις το πόδι σου στο ρωσικό έδαφος. Είναι μια πόλη αχανής.  Παρόλο που οι περιγραφές που έχουν γραφτεί για την πόλη είναι αρκετά πιο “μαγικές” απ’ ότι είναι στην πραγματικότητα, δεν μπορώ να παραβλέψω τη μεγαλουργία των παλατιών, των μνημείων, των εκκλησιών και όλων των πολιτιστικών στολιδιών της. Γι’ αυτό άλλωστε, όπως πρόσφατα πληροφορήθηκα, προστατεύεται ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς απ’ την Unesco.

Πριν βέβαια ξεκινήσουμε να κάνουμε αναφορά στα εντυπωσιακά αξιοθέατα και άλλα πανέμορφα σημεία της πόλης πρέπει να δούμε που θα μείνεις.

Η Πόλη και οι Ρώσοι

Όπως προανέφερα είναι μια τεράστια πόλη. Υπάρχουν σημεία, όπως σε κεντρικούς δρόμους ή πλατείες που χάνεται το μάτι σου.

Ως επί το πλείστον δεν ξέρουν καλά αγγλικά οπότε θα δυσκολευτείτε στα καθημερινά. Η γλώσσα ίσως να είναι και ο λόγος της απόστασης που κρατούν σε σχέση με τους τουρίστες. Οφείλω βέβαια να αναφέρω ότι οι ξεναγοί που είχα ήταν πολύ γλυκείς και ευγενικοί.

Επίσης, πίνουν πολύ Βότκα, κυρίως λόγο κρύου. Θα είναι αρκετά περίεργο να μη σας έρθει η μυρωδιά από ποτό όσο είστε στη Ρωσία.

Το νόμισμα είναι τα ρούβλια. Σας συμφέρει να κάνετε συνάλλαγμα εκεί. Είναι αρκετά φθηνή πόλη, εκτός αν πάτε σε τουριστικό μαγαζί ή διεθνείς αλυσίδες που είναι πιο προσαρμοσμένες οι τιμές στο ευρώ. Το ελληνικά γράμματα στην αλφάβητό τους θα σας διασκεδάσουν πολύ, καθώς πολλές λέξεις μπορούν να διαβαστούν ή τουλάχιστον να γίνουν αντιληπτές.

Έχει αρκετό κρύο οπότε θα δείτε πολύ γούνα και όχι τόσο χοντρά μπουφάν όπως στη γείτονα χώρα, Φινλανδία, αλλά αυτό είναι θέμα νοοτροπίας και μόδας. 

Προσέξτε αν χρησιμοποιήσετε ταξί να συμφωνήσετε εξ αρχής το τίμημα αλλιώς δε θα έχετε χρήματα για να γυρίσετε πίσω. Το μετρό είναι τρομακτικό, τουλάχιστον. Η είσοδος είναι αρκετά μικρή αλλά μόλις φτάσεις κάτω είναι σαν μια μικρή πολιτεία. Το τρομακτικό είναι το βάθος. Όταν βρίσκεσαι πάνω ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ το πού πας, τον «πάτο». Είναι δηλαδή λίγο κλειστοφοβικό.

Καθεδρικοί, Mουσεία και Παλάτια

Η αρχιτεκτονική που ακολουθείτε στα παλάτια, στους ναούς και γενικότερα στα πολιτιστικά μνημεία χαρακτηρίζεται από εξαιρετική λεπτομέρεια, εκλεπτυσμένη αισθητική και επιβλητική ομορφιά.

Πολλά παλάτια και ναοί επιμελήθηκαν Ιταλοί αρχιτέκτονες. Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε ως επί το πλείστον είναι αυτή του μπαρόκ, η οποία –εκτός των άλλων- χαρακτηρίζεται από υπερβολική χρήση διακοσμητικών στοιχείων συμπεριλαμβανομένων και μεμονωμένων γλυπτών στο εξωτερικό.

Ερμιτάζ

Χαρακτηριστικότερο όλων, το Hermitage. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Αγίας Πετρούπολης, ένα απ’ το μεγαλύτερα μουσεία στον κόσμο και φιλοξενείται σε ένα απ’ τα κτήρια που αποτελούσαν τα Χειμερινά Ανάκτορα, στις όχθες του ποταμού Νέβα. Ανάμεσα στα εκθέματά του είναι και έργα των Leonardo da Vinci, Rembrandt, Monet, καθώς και έργα απ’ την Αίγυπτο και τη Ρώμη.

Catherine’s Palace

Λίγο πιο έξω από το κέντρο της πόλης, στην περιοχή Πούσκιν βρίσκεται το Catherine’s Palace το οποίο ανήκει στα Θερινά Ανάκτορα των Τσάρων.

Συγκεκριμένα το παλάτι αυτό αποτελεί μέρος του Τσαρικού Χωριού ή αλλιώς Tsarskoye Selo. Το παλάτι πήρε το όνομα του από τη Μεγάλη Αικατερίνη (Α΄), γυναίκα του Πέτρου Α’ της Ρωσίας (ο Μέγας)  και οφείλει το μεγαλείο του στην κόρη τους, την αυτοκράτειρα Ελισσάβετ. Η τελευταία επέλεξε τον Tsarskoe Salo ως επικεφαλής στη θερινή κατοικία της. Ξεκινώντας το 1743, το κτήριο ανασκευάστηκε από τέσσερις αρχιτέκτονες πριν ζητηθεί από τον Bartholomeo Rastrelli να επανασχεδιάσει πλήρως το οικοδόμημα σε τέτοιο βαθμό ώστε να ανταγωνιστεί εκείνων των Βερσαλλιών.

Pushkin- Tsarskoye Selo

Παρόμοιο στυλ με τα προηγούμενα, επιβλητικό, χαώδες με πολύ πολύ… χρυσό. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν θεωρώ πως εκμηδενίζουν κάθε προσπάθεια αξιόλογης περιγραφής:

Catherine’s Palace

Ένα απ΄τα πιο διάσημα δωμάτια του παλατιού είναι το Amber Room ή αλλιώς το Κεχριμπαρένιο Δωμάτιο.

The Amber Room

Το δωμάτιο αποτελούνταν αποκλειστικά από χρυσάφι και κεχριμπάρι. Το 1941 λεηλατήθηκε από τους Ναζί και μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί το πρωτότυπο. Το 1982 ξεκίνησε η προσπάθεια για την αναδημιουργία του Κεχριμπαρένιου Δωματίου και 21 χρόνια μετά, το 2003, εγκαινιάστηκε η επαναφορά του, με κόστος πάνω από 12 εκατομμύρια.

 

Σημεία του παλατιού κάποια ατόφια και κάποια κατάλληλα διαμορφωμένα χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία της παιδικής ταινίας animation, Anastasia από την 2oth Centuries.

Αγία Πετρούπολη

The Ballroom

Βασιλικό Ανάκτορο Πέτερχοφ

Το μεγάλο παλάτι στο Πέτερχοφ (30χλμ. απ’ την Αγία Πετρούπολη) σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελεί τις “Ρωσικές Βερσαλλίες”, άλλο ένα μέρος του ευρωπαϊκού οράματος του Τσάρου. Για τη δημιουργία του επιστράτευσε διάσημους καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες και κηποτέχνες απ’ το δυτικό κόσμο. Η ανοικοδόμηση σταμάτησε μετά το θάνατό του και συνεχίστηκε απ’ την κόρη του Ελισσάβετ όταν εκείνη ανέβηκε στο θρόνο. Ανέθεσε στο Bartolomeo Rastrelli, ο οποίος είχε ήδη ολοκληρώσει το Θερινό Παλάτι στην Αγία Πετρούπολη, να οικοδομήσει ένα πραγματικά βασιλικό παλάτι. Ο Rastrelli επέλεξε να διατηρήσει το αρχικό κτίριο, και το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά κομψό. 

Αγία Πετρούπολη

The Grand Palace

Το πιο διάσημο σύνολο από σιντριβάνια βρίσκεται στους κήπους του παλατιού και είναι το Grand Cascade (Ο Μεγάλος Καταρράκτης). Αποτελείται από 64 διαφορετικές πηγές σιντριβανιών, πάνω από 200 χάλκινα αγάλματα, ανάγλυφα, και άλλα διακοσμητικά.

Αγία Πετρούπολη

The Grand Cascade

Αγία Πετρούπολη

The Throne Room

Το φρούριο του Πέτρου και Παύλου

Πρόκειται για ένα απ’ τα παλαιότερα ορόσημα της Αγίας Πετρούπολης που οικοδομήθηκε το 1703 με πρωτοβουλία του Πέτρου Α’ με στόχο την προστασία της περιοχής από τον Σουηδικό στρατό. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή πολιτικών κρατουμένων ενώ σήμερα μέρος του είναι ανοιχτό για το κοινό. Στο κέντρο του βρίσκεται ο καθεδρικός ναός Πέτρου και Παύλου.

Στην κορυφή του βρίσκεται ένας χρυσός άγγελος που κρατάει έναν σταυρό, ένα απ’ τα πιο γνωστά σύμβολα της Αγίας Πετρούπολης. Ο ναός έχει ύψος 404μ. και τον καθιστά το πιο ψηλό κτήριο στην πόλη. Είναι απόλυτα συνδεδεμένος με την ιστορία της πόλης αλλά και τη δυναστεία των Ρομανόφ.

Ο καθεδρικό ναός του Πέτρου και Παύλου σηματοδοτεί τη ριζική απομάκρυνση από τις παραδοσιακές Ορθόδοξες εκκλησίες που ακολουθούσαν το μπαρόκ στυλ. Δανείστηκε το ορθογώνιο σχήμα, το καμπαναριό και το βελονοειδές της κορυφής απ’ τις προτεσταντικές εκκλησίες τις δυτικής Ευρώπης.

Ο Ναός του Χυμένου ή Ρέοντος Αίματος (The Church of the Savior on Spilled blood)

Ανάμεσα στις εκκλησίες η αγαπημένη μου ήταν εκείνη του Spilled Blood. Ο ορθόδοξος καθεδρικός ναός χτίστηκε στο σημείο όπου ο Τσάρος Αλέξανδρος Β΄ τραυματίστηκε θανάσιμα. Σε αντίθεση με τα υπόλοιπα κτίρια της πόλης, που κυριαρχεί το μπαρόκ στυλ, η αρχιτεκτονική του ναού θυμίζει τη ρωσική αρχιτεκτονική του Μεσαίωνα.

Αγία Πετρούπολη

Church of the Savior on Spilled Blood

Ο Χάλκινος Καβαλάρης

Αγία Πετρούπολη

The Bronze Horseman

Ο Χάλκινος Καβαλάρης είναι ένα αξιοθέατο προς τιμήν του ιδρυτή της Αγίας Πετρούπολης, του Πέτρου Α΄της Ρωσίας. Το μνημείο ήταν διαταγής της αυτοκράτειρας Αικατερίνης (Α΄). Το έφιππο άγαλμα του Μεγάλου Πέτρου, δημιουργήθηκε από τον διάσημο Γάλλο γλύπτη Etienne Maurice Falconet. Το βάθρο είναι κατασκευασμένο από ένα ενιαίο κομμάτι από κόκκινο γρανίτη φορμαρισμένο σε σχήμα ενός γκρεμού. Από την κορυφή του “γκρεμού” ο Μεγάλος Πέτρος οδηγεί ηρωικά τη Ρωσία προς τα εμπρός, ενώ το άλογό του πατάει ένα φίδι, το οποίο αντιπροσωπεύει τους εχθρούς του.

Μπαλέτα και Όπερες

Πηγαίνοντας στη Ρωσία φυσικά δεν μπορείς να παραλείψεις να πας σε μια παράσταση μπαλέτου ή όπερας. Το Θέατρο Μαρίνσκι είναι ένα στολίδι τέχνης νεοκλασικού στυλ με αξιοθαύμαστη διακόσμηση.

Αγία Πετρούπολη

The Swan Lake

Αν είναι κάτι που χαρακτηρίζει την Αγία Πετρούπολη αυτό είναι σίγουρα η διαφορετικότητα και η λεπτομέρεια που ανεξάρτητα του προσωπικού γούστου κάνεις δεν μπορεί να παραβλέψει ή να μην θαυμάσει. Είναι από εκείνα τα ταξίδια που δεν τα κάνεις εύκολα και σπάνια θα τα επαναλάβεις λόγω κόστους, αλλά και λόγω απόστασης. Όταν το κάνεις, λοιπόν, να το οργανώσεις σωστά, να αφιερώσεις χρόνο και να το απολαύσεις.

Αγία ΠετρούποληΑγία Πετρούπολη

 

 

Κρακοβία: Ένας θησαυρός που περιμένει να τον ανακαλύψεις

Σχόλια