Ο Iταλός σκηνοθέτης Paolo Virzi επιστρέφει και είναι μες την Τρελή Χαρά!

Έχοντας διαβάσει απλά τον τίτλο της ταινίας και έχοντας δει λίγες φωτογραφίες αποφάσισα να βάλω την συγκεκριμένη στην ατελείωτη watchlist. Λίγες μέρες αργότερα ακούγοντας ένα διαφημιστικό spot στο ραδιόφωνο αποφάσισα να την δω ακόμα πιο άμεσα,για καλή μου τύχη η ταινία ξεπέρασε κάθε προσδοκία μου.!

Το δίδυμο Paolo Virzi-Valeria Bruno Tedeschi αναμφίβολα δεν θα μπορούσε να σε αφήσει ανικανοποίητο. Μετά την επιτυχία του στο ‘Ανθρώπινο Κεφάλαιο’ επιστρέφει στις κινηματογραφικές αίθουσες με μια ταινία τελείως διαφορετικού στυλ και θεματολογίας.

‘Η Τρελή Χαρά’ πραγματεύεται την φιλία δυο έγκλειστων γυναικών σε μια πρότυπη ψυχιατρική κλινική. Η Beatrice είναι μια φλύαρη φαντασιόπληκτη, μια αυτοαποκαλούμενη δισεκατομμυριούχος αριστοκράτισσα, της οποίας της αρέσει να πιστεύει ότι έχει στενές σχέσεις με τους ηγέτες του κόσμου. Η Donatella είναι μια εσωστρεφής κι εύθραυστη νεαρή κοπέλα, η οποία είναι «κλειδωμένη» στον δικό της μυστηριώδη κόσμο. Και οι δύο νοσηλεύονται στη Villa Biondi, μια προοδευτική, αλλά ασφαλή ψυχιατρική κλινική. Μέχρι που θα εκμεταλλευτούν μια ευκαιρία που τους δίνεται για να αποδράσουν στον έξω κόσμο και να αντιμετωπίσουν τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Η σκηνοθεσία συμβαδίζει απόλυτα με το σενάριο. ‘Έχοντας τον τίτλο της ταινίας στο μυαλό μας δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε τίποτα λιγότερο από ένα ηλιόλουστο τοπίο ( η ακόμα πολλά εναλασσόμενα) στο οποίο οι πρωταγωνίστριες ζουν  ‘μέσα στην τρελή χαρά’ ,έτσι και γίνεται λοιπόν. Τα υπέροχα,ηλιόλουστα τοπία της Τοσκάνης εναλλάσσονται με ταχύ ρυθμό και εμείς παρακολουθούμε μαγεμένοι μία από τα τοπία και μία από τις εξαιρετικές ερμηνείες των δύο ‘τρελών’ πρωταγωνιστριών. Σκηνοθεσία+Φωτογραφία=Μαγεία (Νομίζω πως ακόμα ένα ταξίδι προστέθηκε στην λίστα μου!)

75a15ecbb9ed9d28f92ff5438f32c86199999

Ο Paolo Virzi πέρα από την σκηνοθεσία της ταινίας έχει αναλάβει και την επιμέλεια του σεναρίου. Καθώς παρακολουθεί την ταινία κανείς του γεννάται η αίσθηση ότι το σενάριο της βασίζεται σε κάποιο βιβλίο γεγονός το οποίο δεν ισχύει. Με τον παραπάνω ισχυρισμό θα ήθελα να τονίσω το πόσο ‘συμπαγές’ και χωρίς κενά στην αφήγηση είναι το σενάριο της ταινίας. Αυτό που έχει καταφέρει ο Paolo Virzi είναι σχεδόν ακατόρθωτο θα έλεγε κανείς ακόμα και για τον πιο πολυβραβευμένο σεναριογράφο. Παρουσιάζει ένα(!!) μόνο εκτενές επεισόδιο ‘τρέλας’ της ζωής των δυο πρωταγωνιστριών το οποίο όμως είναι ικανό να σε κρατήσει σε εγρήγορση και τα 120 λεπτά της ταινίας.

Επιπλέον, παρουσιάζει σε βάθος τον χαρακτήρα της καθεμίας καθώς και τα γεγονότα τα οποία την έφεραν μέχρι εδώ και όλα αυτά σε ένα μόνο δίωρο! Δυστυχώς σήμερα ένα μεγάλο μέρος των ταινιών παρουσιάζει τους χαρακτήρες μόνο επιδερμικά και έτσι το φιλοθεάμον κενό μένει στο τέλος με δεκάδες άλυτες απορίες. Προσωπικά θεωρώ ότι το σενάριο είναι μακράν από τα καλύτερα που έχουν γραφτεί σχετικά με την ανθρώπινη φιλία!

Αδιαμσφισβήτητα οι πρωταγωνίστριες Valeria Bruni Tedeschi και Micaela Ramazzotti ‘κλέβουν’ την παράσταση (βέβαια μέσα στο cast υπάρχουν και άλλες ιδιαίτερα αξιόλογες ερμηνείες). Η Valeria Bruni Tedeschi ξεδιπλώνοντας όλο της το ταλέντο οδηγεί το κινηματογραφικό δίδυμο στην πλήρη επιτυχία. Σαν πιο έμπειρη αλλά και πιο δυναμική σεναριακά κρατά τα ηνία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χαρούμενη όψη του νομίσματος,εκείνη είναι ο άνθρωπος ο οποίος θα σε παρασύρει σε κάθε λογής ‘τρέλα’. Χρησιμοποιώντας όλο το μεσογεικά της ταμπεραμέντο φέρνει τον ρόλο στα μέτρα της.

Από την άλλη μεριά η Μicaela Ramazzotti είναι το άκρως αντίθετο, καταθλιπτική εσωστρεφής, δεν έχει την διάθεση να μπλέκει σε καυγάδες..Η ερμηνεία της είναι ιδιαίτερα καλή τόσο που ορκίζεσαι ότι την έχεις δει στο παρελθόν σε κάποια άλλη ταινία να υποδύεται το ‘πανκιό’.

Οι εναλλαγές μεταξύ δράματος και κωμωδίας καθώς και η ισορροπία στην ποσότητα του κάθε είδους σίγουρα θα σας γοητεύσουν!Όπως εμένα!

Σχόλια