Τα χαρακτηριστικά που έχουν οι τοξικοί άνθρωποι και πως να τους βγάλεις από την ζωή σου!

Καθημερινά περιβαλλόμαστε από πολλά διαφορετικά είδη ανθρώπων. Κάποιοι από αυτούς είναι καλοσυνάτοι και η παρουσία τους στη ζωή μας είναι πολύ ευχάριστη. Κάποιοι άλλοι, όμως, μόνο καλό δεν μας κάνουν. Οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να θεωρηθούν τοξικοί, και μάλιστα κάποιες φορές αποκαλούνται «ενεργειακά βαμπίρ» ή πιο απλά τοξικοί άνθρωποι.

Είναι άτομα του οικογενειακού μας περιβάλλοντος φίλοι, γονείς, συγγενείς, που μας αφήνουν χωρίς ενέργεια. Οι περισσότεροι δεν μιλάνε για αυτούς, ωστόσο πολλοί ψυχολόγοι έχουν ασχοληθεί με αυτό το θέμα. Πρόκειται για ανθρώπους που μπαίνουν στο ενεργειακό μας πεδίο επιζητούν την συντροφιά μας ρουφώντας διάθεση και ενέργεια αφήνοντας μας αποδιοργανωμένους. Δυστυχώς τα άτομα αυτά είναι πολύ ύπουλα γι’ αυτό και μας είναι τόσο δύσκολο να τα αναγνωρίσουμε.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Τα άτομα αυτά έχουν μια αρκετά ισχυρή αλλά αρνητική προσωπικότητα. Μπορούν με πολύ μεγάλη ευκολία να κερδίσουν την συμπάθεια των άλλων, αφού μοιάζουν αθώοι και αυτοί με τα μεγαλύτερα προβλήματα. Έτσι, δεν χάνουν ευκαιρία να παριστάνουν το θύμα για να τους λυπούνται παρουσιάζοντας τα προβλήματα τους πάντα πολύ μεγαλύτερα από ότι είναι. Θα μπορούσαμε να τους παρομοιάσουμε με «Drama Queens» μόνο και μόνο γιατί κάνουν τα πάντα για να βρίσκονται στο επίκεντρο. Υποκινούνται από φθόνο, ανασφάλεια, ενώ συχνά κατηγορούν τους γύρω τους για τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Αν και είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν τους γύρω τους, δεν χαίρονται με την χαρά των άλλων.

Κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στoυς τοξικούς ανθρώπους και αυτό γιατί δεν καλύπτονται κάποιες βασικές τους ανάγκες. Για παράδειγμα ένας άνθρωπος χωρίς σιγουριά, ασφάλεια και αυτονομία είναι πιο πιθανό να πέσει θύμα. Ταυτόχρονα, σε περιπτώσεις πίεσης, που δυσκολευόμαστε  να ελέγξουμε γεγονότα της ζωής μας, η αυτοπεποίθηση μας πέφτει με αποτέλεσμα να γινόμαστε ευάλωτοι.

Δες εδώ: Φίλοι: Αν τους χάνεις, σημαίνει ότι μεγαλώνεις

Ζούμε σε μια εποχή αρκετά ταραγμένη, λόγω της κρίσης, όπου η αναγνώριση και ο σεβασμός από την κοινωνία είναι πολύ σημαντικός. Σε περιπτώσεις, λοιπόν, που δεν έχουμε αυτή την αναγνώριση και το σεβασμό όχι μόνο μπορεί να πέσουμε θύματα των «ενεργειακών βαμπίρ» αλλά και από θύματα να γίνουμε θύτες.

Φυσικά υπάρχουν κάποιοι τρόποι, ώστε να βγούμε αλώβητοι από την συναναστροφή με τέτοια άτομα.

Αρχικά, δεν πρέπει να φοβόμαστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας μόνοι μας και πρέπει να το κάνουμε αυτό με αισιοδοξία και θετικές σκέψεις, γιατί μόνο αυτά θα μας επιτρέψουν να δούμε τα προβλήματα από μια άλλη οπτική γωνία. Καλό είναι επίσης να έχουμε υπομονή και να επιμένουμε ψάχνοντας την λύση. Αν αισθανόμαστε, βέβαια, αρκετά καλά μπορούμε να συζητήσουμε μαζί τους και σε περίπτωση, που η συζήτηση πάει σε κάποιο θέμα για το οποίο δεν θέλουμε να μιλήσουμε μπορούμε με ευγένεια να τους το πούμε.

Το όπλο αυτών των ανθρώπων είναι να μας βλέπουν να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Το δικό μας όπλο πρέπει να ‘ναι η ευγένεια.

Σχόλια