Η Στέλλα Παπαδημητρίου μας μιλά για τον ρόλο που ενσαρκώνει στον θεατρικό μονόλογο “Η Προίκα”.

Κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη η Αρετή έχει τα γενέθλιά της. Μετρά τους χρόνους με τα προικιά της που περιμένουν στο μπαούλο.

Στο θέατρο Αλκμήνη η σκηνή λιτή και καίρια, τυλιγμένη με τον ατμοσφαιρικό φωτισμό, υποδέχεται την Αρετή που κινείται και ακροβατεί ανάμεσα στο γέλιο και στο κλάμα. Την Αρετή που θρηνεί τους χρόνους της, που αφορίζει, συγχωρεί, αυτοσαρκάζεται, την Αρετή που καταγγέλλει.

_vzk9484

Η υπέροχη Στέλλα Παπαδημητρίου, αρχοντική, με υπέροχη καθαρή φωνή, με περπατησιά λυγερή, με γνώση απόλυτη της αξίας των παύσεων, την στιγμών της περισυλλογής, των στιγμών της αναρώτησης των θεατών, με απόλυτο σεβασμό προς το κοινό.

Τον θεατρικό αυτό μονόλογο υπογράφει η Βεατρίκη Σαΐα Μαγρίζου, ενώ την σκηνοθεσία επιμελήθηκε ο Φώτης Μακρής και η Κλεοάτρα Τολόγκου.

Αφού παρακολουθήσαμε τον θεατρικό αυτό μονόλογο μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια Στέλλα Παπαδημητρίου, όπου μας είπε τις εντυπώσεις και τις απόψεις της:

 

Η προίκα Στέλλα Παπαδημητρίου

Η ηθοποιός Στέλλα Παπαδημητρίου μιλάει για τον θεατρικό μονόλογο “Η προίκα” στον οποίο και πρωταγωνιστεί

Πείτε μας λίγα λόγια για την παράσταση.

Λοιπόν, η υπόθεση έχει να κάνει με μια γυναίκα μεσήλιξ, που ανοίγοντας το μπαούλο με τα προκιά της, αρχίζει και ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της. Μιας ζωής που μπορεί να είναι της καθεμιάς γυναίκας. Όχι μονάχα των μεγάλων γυναικών αλλά και των νέων. Οι νέες πρέπει να παίρνουν παράδειγμα από αυτή την γυναίκα, να μην κάνουν τα λάθη που έκανε αυτή.

Για παράδειγμα αν κάνουν μια σχέση και δουν ότι δεν τραβάει, είναι προτιμότερο να την κόψουν και να πάνε παραπέρα. Ακόμα και όταν είσαι νέος άνθρωπος, όταν είσαι με τον έναν 3 χρόνια, με τον άλλον 5 χρόνια, για πότε θα φτάσεις 40 ούτε θα το καταλάβεις.

Γι’ αυτό λέω ότι πρέπει να διαχειριζόμαστε τον χρόνο μας σωστά και να προσέχουμε πάρα πολύ να μην τον σπαταλάμε άσκοπα εδώ και εκεί. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί εξάλλου η ζωή δεν είναι και πολύ μεγάλη. Είναι πολύτιμος ο χρόνος που μας έχει δοθεί και πρέπει, λοιπόν, να τον διαχειριζόμαστε όσο γίνεται πιο σωστά.

Σαν άνθρωπος επιζητάτε τις αναμνήσεις;

Αλίμονο, αν δεν είχα αναμνήσεις τότε θα είχα άνοια. Αν και συνήθως στην άνοια θυμούνται τα παλιά, δεν θυμούνται τα τωρινά (γέλια). Αν δεν είχα αναμνήσεις και δεν τις αναπολούσα δεν θα είχα ζωή. Σαν να μην έζησα ποτέ.

Θεωρείτε πως ο έρωτας έχει αλλάξει στις μέρες μας;

Εγώ νομίζω ότι ο έρωτας είναι πάντα ο ίδιος, δεν αλλάζει. Άμα ερωτεύεσαι, ερωτεύεσαι. Είτε είσαι πενήντα, είτε είσαι εξήντα, είτε είσαι είκοσι το ίδιο ερωτεύεσαι. Απλά όταν είσαι πενήντα και εξήντα υπάρχουν και τα εμφράγματα, εκεί είναι λίγο το ζόρι (γέλια).

Με την Αρετή έχετε κάποια κοινά στοιχεία;

Κοινά στοιχεία όχι γιατί εγώ παντρεύτηκα, έκανα και παιδί. Αλλά σίγουρα και εγώ χάρισα πολύτιμες ώρες σε ανθρώπους που δεν το άξιζαν.

Θεωρείτε τον μονόλογο ρίσκο;

Είναι ρίσκο ο μονόλογος γιατί είσαι πάνω στην σκηνή μόνος σου και δεν έχεις από πού να κρατηθείς. Δεν έχεις τους συναδέλφους σου δίπλα αν γίνει κάτι. Εδώ είσαι μόνος σου. Εσύ, η σκηνή και το κοινό απέναντι που σε παρακολουθεί.


Στην παράσταση βρέθηκε και ο ηθοποιός Αλέξανδρος Χούντας ο οποίος μας είπε τις εντυπώσεις του:

Η προίκα

Ο ηθοποιός Αλέξανδρος Χούντας μας είπε τις εντυπώσεις του για τον θεατρικό μονόλογο “Η προίκα” τον οποίο και παρακολούθησε

Οι εντυπώσεις σου από την παράσταση;

Η παράσταση μου φάνηκε πολύ ανθρώπινη, πολύ καθημερινή, είχε χιούμορ και συγκίνηση. Θεωρώ ότι αφορά πολύ κόσμο, όχι μόνο τις μεγαλύτερες ηλικίες. Είναι μια κατάσταση, την οποία μπορεί να βιώσει ένας άνθρωπος, οποιοσδήποτε από εμάς. Πολύ γλυκιά παράσταση.

Μπήκες στην διαδικασία να συλλογιστείς κάποια πράγματα σχετικά με τον έρωτα και τις ανθρώπινες σχέσεις;

Να σου πω την αλήθεια επειδή έχω γράψει και εγώ το πρώτο μου έργο, το «Δεν είμαι αυτός που γερνάει μαζί μου» και είχε να κάνει με την τρίτη ηλικία, με άγγιξε ιδιαίτερα. Εμένα αυτή η ηλικία με συγκινεί πάρα πολύ, διότι τότε κάνεις μια ανασκόπηση του παρελθόντος και δεν μπορούμε να το βιώσουμε αν δεν φτάσουμε εκεί. Δεν ξέρεις ποτέ ο άλλος τι έχει μέσα του. Μένει να δούμε (γέλια).

_vzk9469Κάθε 8 του Μάρτη η Αρετή γιορτάζει, αν την επισκεφθείτε στο θέατρο Αλκμήνη, θα φύγετε πλουσιότεροι και προβληματισμένοι με την μοναξιά, με την έκπτωση των αξιών, με τον συμβιβασμό και με τον κόσμο μας που ποτέ δεν αλλάζει, γιατί πάντα θα συντηρεί στα σπλάχνα του μιάν Αρετή, που όλοι μας αδιάφορα κοιτάζουμε…

Ταυτοτητα παραστασης

Η Προίκα
Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8)

Συντελεστές :
Kείμενο: Μπέτυ Μαγρίζου
Σκηνοθεσία : Φώτης Μακρής | Κλεοπάτρα Τολόγκου
Σκηνικά–Κοστούμια : Κούλα Γαλιώνη
Φωτισμοί : Φώτης Μακρής
Στο ρόλο της Αρετής η Στέλλα Παπαδημητρίου.

Διάρκεια: 60’
Ώρες & ημέρες παραστάσεων : Δευτέρα & Τρίτη στις 19:00
Τιμές εισιτηρίων : Γενική είσοδος : 10€

Σχόλια