Εναλλακτικές ευκαιρίες καριέρας για όσους εγκαταλείπουν τις σπουδές – διακοπή σημαίνει επανεκκίνηση / NEOCRAFT. 

Η συνάντηση των εταίρων του έργου «Εναλλακτικές ευκαιρίες καριέρας για όσους εγκαταλείπουν τις σπουδές – διακοπή σημαίνει επανεκκίνηση / NEOCRAFT» πραγματοποιήθηκε στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, στις 9-11 Οκτωβρίου 2016.

Με τη συμβολή τους στην αποτελεσματική επαγγελματική αποκατάσταση, οι συνεργαζόμενοι οργανισμοί στοχεύουν να διευκολύνουν την εισαγωγή όσων εγκαταλείπουν τις σπουδές τους στην αγορά εργασίας. Παράλληλα, δυνητικοί εργοδότες, δηλαδή εταιρίες και ιδρύματα, θα επωφεληθούν από την πρόσληψη καλά εκπαιδευμένων ατόμων που, παρόλο που έχουν εγκαταλείψει τη φοίτησή τους, έχουν καταρτιστεί στον τομέα τους.

Πράγματι, μια λανθασμένη επιλογή σπουδών, η υπερβολική πίεση, τα οικονομικά προβλήματα και οι χαμηλές βαθμολογίες είναι πολύ συχνά οι λόγοι τερματισμού των σπουδών. Οι νέοι, που δε διαθέτουν πτυχίο, αντιμετωπίζουν την πρόκληση της εύρεσης εργασίας, με αποτέλεσμα να προσλαμβάνονται σε παράξενες θέσεις εργασίας για εργαζόμενους χωρίς δεξιότητες, για να επιβιώσουν. Σε άλλες περιπτώσεις, βασίζονται στην κρατική υποστήριξη. Ωστόσο, πολλοί μη πτυχιούχοι διαθέτουν σημαντικές επαγγελματικές δεξιότητες που έχουν αποκτήσει επίσημα, χωρίς να κρατούν κάποιο δίπλωμα, πιστοποιητικό ή επίσημο έγγραφο που αποδεικνύει μια ολοκληρωμένη επίσημη εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα «Εναλλακτικές ευκαιρίες καριέρας για όσους εγκαταλείπουν τις σπουδές – διακοπή σημαίνει επανεκκίνηση / NEOCRAFT» προσεγγίζει αυτούς τους νέους και τους φέρνει κοντά σε αναπτυγμένα προϊόντα και ιδέες σε μια πανευρωπαϊκή ανταλλαγή πληροφοριών. Με τη διάδοση νέων μεθόδων για την κατάλληλη παροχή συμβουλών, τη δημιουργία σχετικών δικτύων στα social media, τη διάδοση πληροφοριών μεταξύ εταιριών, την τοπική προσαρμογή αυτών, τις χορηγίες και τα παραδείγματα στην πράξη αυτού του προγράμματος, η ανάγκη για υποστήριξη των νέων που εγκαταλείπουν τις σπουδές τους έρχεται λίγο πιο κοντά στην εκπλήρωσή της.

Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Τοπικής Ανάπτυξης (European Institute for Local Development). Το ΕΙΤΑ ιδρύθηκε το 2009 ως ένας ανεξάρτητος Μη Κυβερνητικός Οργανισμός, του οποίου τα μέλη είναι Ευρωπαίοι πολίτες και οργανισμοί που ενδιαφέρονται στη στήριξη δραστηριοτήτων τοπικής ανάπτυξης. Στοχεύει να παρέχει καινοτόμα εργαλεία για τη βιωσιμότητα των περιοχών και να προωθεί την κοινή εμπειρία ανάμεσα στα μέλη και τους συνεργάτες της διατηρώντας διεθνείς συνεργασίες, επιδέξια δίκτυα και περαιτέρω πρόοδο και ανάπτυξη. Τα μέλη της είναι έμπειρα στην εφαρμογή δραστηριοτήτων τοπικής ανάπτυξης σε απόμακρες, περιθωριοποιημένες και δύσκολα προσβάσιμες περιοχές.

Το πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί στις συμμετέχουσες χώρες (Γερμανία, Ελλάδα, Αυστρία, Ουγγαρία, Βέλγιο και Τουρκία) ανάμεσα στους νέους και σε συμβούλους, καθηγητές και ενδιαφερόμενους. Οι συνεργάτες συμφώνησαν να μοιραστούν την τεχνογνωσία τους και να ανταλλάξουν γνώσεις και μεθόδους, καθώς και να αναπτύξουν και να διαδώσουν μαζί ένα μοντέλο «εναλλακτικών ευκαιριών καριέρας για όσους εγκαταλείπουν τις σπουδές τους».

Σχόλια