O Remi & The Road, κατά κόσμον Άγγελος Κυπριανός, μας μιλα για την παράσταση Legenda – The Musical, αλλά και για το τι σημαίνει για εκείνον η μουσική του δρόμου.

Μίλησέ μας λίγο για την έμπνευση πίσω από το Legenda – The Musical. Πώς πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το θέατρο;

Η Legenda βασίζεται σε ένα ταξίδι που είχα κάνει πριν μερικά χρόνια, ως μουσικός του δρόμου από χώρα σε χώρα στην Ευρώπη. Μια διαδρομή μερικών μηνών που μου προσέφερε τόσες εμπειρίες, ώστε να τα γράψω σε ένα βιβλίο που κυκλοφορεί με το ίδιο όνομα. Ήθελα να τις εκφράσω πιο έντονα όμως, και διάλεξα να το κάνω αυτό με ένα μιούζικαλ!

Έχεις στο ενεργητικό σου και ένα φιλμ, το «Ι dreamt about this». Βλέπεις ομοιότητες ανάμεσα στη δημιουργία μιας ταινίας αφενός και μιας παράστασης αφετέρου; Αλλάζει το μήνυμα ανάλογα με το μέσο που επιλέγεις;

Είναι κάτι τελείως διαφορετικό, αλλά εξίσου δημιουργικό. Η διαδικασία προετοιμασίας είναι παρόμοια, τουλάχιστον για εμένα. Όλα γίνονται βάσει πλάνου και με άξονα την αλήθεια και την ατμόσφαιρα, ώστε να μεταδοθεί κάτι που να επηρεάζει συναισθηματικά τον θεατή/ακροατή. Στο θέατρο υπάρχει ένας παλμός, μια δυναμική εκτός ελέγχου που μου αρέσει πολύ, αλλά με αγχώνει κιόλας, όσο και να το «γυαλίσεις», όλα κρίνονται από την απόδοση εκείνη τη στιγμή.

Μια μουσικοχορευτική παράσταση είναι κάτι σύνθετο, συνδυάζει διαφορετικές μορφές έκφρασης. Ποιες είναι οι προκλήσεις και ποιες οι δυνατότητες αυτής της επιλογής;

Είμαστε μια μεγάλη παρέα ανθρώπων με διαφορετικές ιδιότητες. Το δικό μου χάρισμα νομίζω ότι πάντα ήταν ο συντονισμός των πάντων, όσο και αν δεν μου αρέσει αυτός ο ρόλος, τον κάνω καλά, και ήξερα ότι μπορώ να φέρω χορευτές, ηθοποιούς και μουσικούς μαζί, σε κάτι το οποίο να έχει πραγματικά πολλά να δώσει, ένα είδος μουσικής που δεν στηρίζεται καθόλου εδώ, και μια βιωματική παράσταση στα χρώματα Folk, Country, Rock & Roll.

Οι προκλήσεις είναι πολλές πάντα όταν δουλεύεις με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους σε μια μεγάλη πόλη, που όλοι έχουν γεμάτα προγράμματα και λίγο χρόνο. Αν όμως καταφέρεις να τα συντονίσεις όλα αυτά, και ξέρεις πως να χειρίζεται την καλή πλευρά και τα ταλέντα όλων, οι δυνατότητες είναι τεράστιες, και μπορούν να φανούν σε μια παράσταση κανονικής διάρκειας εύκολα.

Πιστεύεις πως το είδος του musical είναι παρεξηγημένο; Υπάρχει προκατάληψη στο ευρύ κοινό ως προς το τι αντιπροσωπεύει;

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ακούσει κάτι τέτοιο. Έχοντας πάρει μέρος σε σπουδαία μιούζικαλ όπως το “Jesus Christ Superstar” ή το “Miss Saigon”, μπορώ να πω ότι είναι από τα πιο δυνατά και προκλητικά δρώμενα, ανεβάζουν ψηλά τον πήχη και αποτελούν ολόκληρο σχολείο για αυτούς που συμμετέχουν. Δεν ξέρω τι αντιπροσωπεύει ακριβώς το είδος, στο μυαλό μου είναι απλά μουσική, χορός και θέατρο μαζί.

legenda

Τι εκφράζει για σένα το πνεύμα της μουσικής του δρόμου και των ανθρώπων πίσω από αυτή;

Μια ερώτηση που ποτέ δεν θα απαντηθεί σωστά, ή επαρκώς. Ένας τρόπος ζωής. Είναι τόσο παραπάνω από ένα επάγγελμα ή ενας τρόπος επιβίωσης. Μπορώ μόνο να πω κάτι που λέω συχνά. Αν αύριο κέρδιζα πολλά λεφτά από του πουθενά, πάλι θα έπαιζα στο δρόμο.

Η μουσική που θα ντύσει την παράσταση είναι πρωτότυπη ή υπάρχουν και covers; Προηγήθηκε της ιδέας για την παράσταση ή γράφτηκε ειδικά για αυτή;

Η μουσική είναι δική μου αυθεντική μουσική που γράφτηκε τότε που έγινε το ταξίδι. Πρόσθεσα και μερικά καινούργια μου κομμάτια για να γεφυρωθούν κάποιες καταστάσεις. Από διασκευές υπάρχει μία δυνατή, που πάλι προέκυψε τότε στη διαδρομή, αλλά έρχεται τώρα να δέσει πιο κατάλληλα από ποτέ, όποιος έρθει θα καταλάβει τι εννοώ.

Διαβάζουμε πως το σενάριο είναι βασισμένο σε αληθινή ιστορία. Μπορείς να μας πεις δύο λόγια για την προέλευσή της;

Όπως προείπα παραπάνω, είναι η ιστορία μιας διαδρομής μου λίγα χρόνια πριν. Ο λόγος που έγινε ήταν ένας συνδυασμός περιέργειας, τάσεων φυγής, δίψας για περιπέτεια και ταξίδι και μουσική. Αυτό που έγινε ήταν κάτι παραπάνω από όλα αυτά. Ήταν ένα τεράστο κλικ που μου άλλαξε τη ζωή 180 μοίρες. Θα το λέω για πάντα, ήταν το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσα να είχα κάνει ποτέ. Θυμάμαι όταν γύρισα ένιωθα σαν αυτούς στις ταινίες που γυρνούσαν από κάποιο πόλεμο τελείως αλλαγμένοι και ανίκανοι να συνεχίσουν την παλιά ζωή τους, ακριβώς έτσι, αλλά με τη θετική πλευρά.

Ως folk μουσικός, διαισθάνεσαι κάποια σύνδεση μεταξύ της συγκεκριμένης μουσικής και της όλης ιδιοσυγκρασίας των μουσικών του δρόμου;

Η folk μουσική είναι η πιο απλή μουσική που υπάρχει, τουλάχιστον στο μυαλό μου.  Ακόμα και δύσκολη να είναι ερμηνευτικά, παραμένει ειλικρινής και απλή, με καθημερινές ιστορίες ενός απλού, κανονικού ανθρώπου που αντιμετωπίζει προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι μας. Άμεσες, προσιτές ιστορίες που θα μπορούσαν να μιλάνε για το καθένα μας, για αυτό και έχουν τεράστια δύναμη, είναι πιο προσωπικές από οτιδήποτε άλλο που κάνει τον ακροατή να νιώθει τη μουσική στο πετσί του.

Οι μουσικοί του δρόμου γενικά είναι ακριβώς το ίδιο με οποιονδήποτε άλλο άνθρωπο, μπορεί να είναι τα πάντα, κάτι καλό, κάτι κακό, κάτι εύστοχο ή άστοχο, κάτι που έχει κάτι να  δώσει ή να πάρει, παντού θα βρεις τα πάντα. Έτσι είναι η ζωή γενικά.

Έχεις κάτι άλλο στα άμεσα σχέδιά σου; Υπάρχει κάτι που θα ήθελες να δοκιμάσεις;

Έχω μια παρουσίαση δίσκου, μια περιοδεία που τον συνοδεύει, διάφορες εμφανίσεις, και ελπίζω πολλές παραστάσεις “Legenda”. Είναι αυτονόητο ότι παίζω κάθε μέρα στο δρόμο, άσχετα με όλα τα υπόλοιπα, καθώς επίσης ετοιμάζω και το επόμενο ταξίδι μου!

Το Lenenda – The Musical φιλοξενείται για δύο παραστάσεις στο θέατρο Χυτήριο στις 27.11 και στις 4.12.

Περισσότερες πληροφορίες και εισιτήρια για την παράσταση

Σχόλια